PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1999 | 43 | 11 |

Tytuł artykułu

Kierunki zagospodarowania odpadow przemyslu piwowarskiego

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
W artykule pokazano miejsca powstawania odpadów w procesie technologicznym produkcji piwa, przedstawiono ich charakterystyką ilościową i jakościową oraz pokazano kierunki ich zagospodarowania. Odpady powstające podczas produkcji piwa są w dużej części wartościowymi surowcami, których wykorzystanie może przynieść korzyści przedsiębiorstwu i innym podmiotom gospodarczym. Najistotniejsze odpady w browarze to: mlóto słodowe, chmieliny, osady brzeczne, dwutlenek węgla, drożdże, ziemia okrzemkowa, odpady z opakowań i ścieki. Mlóto najczęściej wykorzystywane jest jako dodatek do pasz, a także w produkcji wód orzeźwiających. Inne rozwiązania utylizacji młota to: beztlenowa fermentacja w celu uzyskania biogazu oraz przy wyrobie cegieł. Chmieliny można wykorzystywać do produkcji papieru i papy, jako środek nawozowy i dodatek do pasz. Osady brzeczne mogą być, po oddzieleniu brzeczki, mieszane z młotem i przeznaczone do spasania. Nie odgoryczone osady stosowane są jako pożywka dla drożdży w gorzelnictwie lub do produkcji kleju. Dwutlenek węgla w części wykorzystywany jest w procesie technologicznym do przetłaczania piwa, drożdży oraz do obciągu piwa, reszta poddawana jest utylizacji i skropleniu i wykorzystywana w wytwórniach wód mineralnych. Drożdże - najbardziej wartościowy produkt uboczny w browarze - używane są w postaci płynnej, sprasowanej łub suchej do celów paszowych, spożywczych, leczniczych oraz jako pożywka w gorzelnictwie. Ziemię okrzemkową stosuje się przede wszystkim do filtracji piwa, lecz jest ona często wywożona na wysypisko. Inne kłopotliwe odpady to: stłuczka, odpady puszek i opakowań plastykowych oraz ścieki. Praktycznie gospodarka odpadami powinna polegać na ich unikaniu i zmniejszaniu ich ilości, a następnie na ponownym zużywaniu lub odtruwaniu.
EN
Places of waste formation during beer production and directions of their utilisation were presented in this article. The wastes coming into being while beer production are the valuable raw materials. Their utilisaltion can bring the profits for the firm and for the other economical subjects. The substantial wastes in brewery there are: malt threshes, hops-waste, wort sediments, CO2, yeast, diatomaceous earth, the wastes of packing and sewerage. The malt thresh mostly is used as addition to the fodder, also in production of refreshing water. The other alternative utilisation of malt thresh is anaerobic fermentation to obtain the biogas. The hops-waste can be used in production ofpaper and cardboard, as material for manure and in additions to the fodder. Wort sediments can be mixed with thresh and destinatedforfoddering. The non-disbittered sediments are used as fodder for yeast in distilleries and in production ofglues. The C02 is used in technological process and in the part is condensed and destinatedfor mineral water production. The yeast - the most valuable marginal product - are used in liquid, compressed and dry forms as the material for animal fodder, nutrition, medicines and laboratory fodder. Diatomaceous earth is first ofall usedfor beer filtration but often it is removed on dumping ground. The other troublesome wastes there are broken glass, the wastes ofcans and plastic packages and sewerage. Practically the economy with the wastes should be consisting in their avoiding and diminution of their quantity and in repeated using or counterpoising.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

43

Numer

11

Opis fizyczny

s.13-16,rys.,tab.,bibliogr.

Twórcy

  • Akademia Ekonomiczna, 53-345 Wroclaw, ul.Komandorska 118-120
autor

Bibliografia

  • [1] Dane Instytutu Żywienia Zwierząt Akademii Rolniczej w Szczecinie.
  • [2] Dylkowski W:. Browarnictwo. WSiP. Warszawa 1993.
  • [3] Dylkowski W., Gołębiewski T.: Technologia Browarnictwa. Część 1. WPLiS. Warszawa 1963.
  • [4] Hlavaček F., Lhotský A.: Piwowarstwo. WNT. Warszawa 1970.
  • [5] Kądzielski F.: Ochrona środowiska i redukcja odpadów w słodowni i browarze. „PFiOW" 1997,41 (9), s. 12-15.
  • [6] Komornicki J.: Gospodarka odpadami browarnianymi i inne aspekty optymalizacji produkcji. „PFiOW" 1993, 37 (11), s. 15.
  • [7] Łukomski A.: O możliwości utylizacji CO2 I w browarach. Technik Przemysłu Spożywczego, 1995, 9.
  • [8] Minimalizacja zanieczyszczenia środowiska źródłem ekonomicznych i ekologicznych korzyści przedsiębiorstwa. Atmoterm. Opole 1996.
  • [9] Pacholczyk Z.: Aktualne kierunki wykorzystania użytecznych odpadów produkcyjnych przemysłu piwowarskiego. „PFiOW" 1982, 26 (8), s. 4-6.
  • [10] PN-A-79007:1997. Drożdże piwowarskie nastawne.
  • [11] PN-A-79082:1997. Słód browarny.
  • [12] PN-R-50255:1994. Chmiel piwowarski.
  • [13] Poradnik piwowara. Nr 4. Dodatek do miesięcznika „Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny". SIGMA-NOT. Warszawa 1985.
  • [14] Rozporządzenie Ministra Zdrowia i Opieki Społecznej z dnia 31 maja 1977 r. w sprawie warunków, jakim powinna odpowiadać woda do picia i na potrzeby gospodarcze. Dziennik Ustaw 1977, Nr 18, poz. 72, s. 163-166.
  • [15] Rozporządzenie Ministra Zdrowia i Opieki Społecznej z dnia 4 maja 1990 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie warunków, jakim powinna odpowiadać woda do picia i na potrzeby gospodarcze. Dz. U. 1990, Nr 35, poz. 205, s. 479-480.
  • [16] Skalski K.: Gospodarka ściekami przemysłu spożywczego. WPLiS. Warszawa 1956.
  • [17] Strzelec B.: Ankieta na temat ochrony środowiska w sferze przemysłu piwowarskiego. IPF. Warszawa 1984.
  • [18] Wieczorek E.: Browar w układzie ekologicznym. PFiOW 1996,40 (7), s. 7-9.
  • [19] Woda i ścieki w przemyśle spożywczym. Praca zbiorowa. WNT. Warszawa 1969.
  • [20] Ziołkowski Z.: Suszenie drożdży. WPLiS. Warszawa 1955.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-98fe9589-75db-4d45-9227-c85aa8319bbb
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.