PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2007 | 34 | 3-4 |

Tytuł artykułu

Suplementy diety jako zrodlo skladnikow o dzialaniu odzywczym i innym fizjologicznym

Warianty tytułu

EN
Food supplements - the origin of nutrients with a nutritional and other physiological effect

Języki publikacji

PL

Abstrakty

EN
Food supplements can be the source of ingredients with a nutritional and other physiological effect. In the years 2003-2005 among 3028 food supplements notified to the Chief Sanitary Inspector 51% of products contained herbal ingredients and 26% - vitamins and minerals. The levels of vitamins and minerals in food supplements the most often cover about 100 - 150% of recommended daily allowances. However there are products, which contain the quantities of vitamins and minerals exceeding recommended daily allowances, but not exceeding UL levels (tolerable upper intake level).

Wydawca

-

Rocznik

Tom

34

Numer

3-4

Opis fizyczny

s.1036-1040,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Instytut Zywnosci i Zywienia, Warszawa
autor
autor
autor

Bibliografia

  • 1. Dyrektywa Parlamentu i Rady UE 2002/46/WE w sprawie zbliżenia ustawodawstw państw członkowskich odnoszących się do suplementów diety (L. 183/51).
  • 2. Dyrektywa Komisji 2006/37/WE z dnia 30 marca 2006 zmieniająca załącznik II do dyrektywy 2002/46/WE Parlamentu Europejskiego i Rady w zakresie włączenia niektórych substancji (L. 94/32).
  • 3. Marketing food supplements, fortified and functional foods in Europe, European Advisory Services, 2005.
  • 4. Mojska H.: „Rośliny lecznicze jako składniki suplementów ziołowych”. Suplementacja a zdrowie człowieka pod redakcją. L. Szponara i J. Cioka, IŻŻ, Warszawa, 2000., 89-97.
  • 5. Mojska H., Nalewczyńska M., Orłowska K., Szponar L.: „Rośliny lecznicze jako składniki żywności”, Bromatologia i chemia toksykologiczna - Suplement, 2003., 5-12.
  • 6. Opinions of the Scientific Committee on Food on the Tolerable Upper Intake Level pf vitamins and minerals, http://europa.eu.int/comm/food/fs/sc/scf/index_en.html.
  • 7. Propozycja stanowiska Polski w sprawie dokumentu dyskusyjnego pt.: „Discussion Paper on the setting of maximum and minimum amounts for vitamins and minerals in foodstuffs”, http://ec.europa.eu/food/food/labellingnutrition/supplements/documents/poland_en.pdf.
  • 8. Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 19 grudnia 2002 r. w sprawie suplementów diety (Dz. U. Nr 27, poz. 236 z 2003 r.).
  • 9. Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 16 grudnia 2002 r. w sprawie znakowania środków spożywczych i dozwolonych substancji dodatkowych (Dz. U. z 2002 r. Nr 220, poz. 1856 z późn. zm.).
  • 10. Stoś K.: „Suplementy witamin i składników mineralnych: model zarządzania ryzykiem”. Żywienie Człowieka i Metabolizm, 2005, 32, Nr 2, 5-29.
  • 11. Ustawa o bezpieczeństwie żywności i żywienia z dnia 25 sierpnia 2006r. (Dz.U. Nr 171 poz. 1225.).

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-98f7573f-c540-4809-963f-835069f7c303
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.