EN
The content of zinc and manganese in vegetables from organic cultivation in northern Poland was analysed. The research was conducted in 1997-1999. The concentration of metals was measured with Flame Atomic Absorption Spectrophotometry on a Varian Spectra AA 250 plus apparatus. 132 vegetable samples were analysed. The lowest content of zinc was detected in potatoes (2.32 ± 0.65 mg kg-1), the highest - in celery root (4.67 ± 0.97 mg kg-1 of fresh mass). Potatoes also contained the lowest concentration of manganese (1.06 t ± 0.37 mg kg-1), while beetroots contained as much as 4.54 2.34 mg kg-1 of fresh mass. The results suggest that the vegetables analysed were cultivated in the area unpolluted with these metals.
PL
W wybranych warzywach pochodzących z upraw ekologicznych w województwie pomorskim oznaczono zawartość cynku i manganu. Badania przeprowadzono w 1997—1999r. Zawartość metali oznaczono metodą spekrofotometrycznej absorpcji atomowej z detekcją płomieniową na spektrofotometrze Varian Spectra AA 250 plus. Ogółem przeanalizowano 132 próbki warzyw. Najmniejszą zawartość cynku stwierdzono w ziemniakach - 2.32 ± 0.65 mg kg-1, a najwyższą w korzeniu selera - 4.67 + 0.97 mg kg-1 w przeliczeniu na świeżą masę. Również ziemniaki zawierały najmniej manganu - 1.06 ± 0.37 mg kg-1, a najwięcej manganu oznaczono w burakach ćwikłowych - 4.54 ± 2.34 mg kg-1 świeżej masy. Przeprowadzone badania wskazują, że badane warzywa uprawiane były na terenach wolnych od zanieczyszczeń tymi metalami.