PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2001 | 06 | 2 |

Tytuł artykułu

The content of zinc and manganese in some vegetables grown on organic farms in the Pomeranian Province

Warianty tytułu

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
The content of zinc and manganese in vegetables from organic cultivation in northern Poland was analysed. The research was conducted in 1997-1999. The concentration of metals was measured with Flame Atomic Absorption Spectrophotometry on a Varian Spectra AA 250 plus apparatus. 132 vegetable samples were analysed. The lowest content of zinc was detected in potatoes (2.32 ± 0.65 mg kg-1), the highest - in celery root (4.67 ± 0.97 mg kg-1 of fresh mass). Potatoes also contained the lowest concentration of manganese (1.06 t ± 0.37 mg kg-1), while beetroots contained as much as 4.54 2.34 mg kg-1 of fresh mass. The results suggest that the vegetables analysed were cultivated in the area unpolluted with these metals.
PL
W wybranych warzywach pochodzących z upraw ekologicznych w województwie pomorskim oznaczono zawartość cynku i manganu. Badania przeprowadzono w 1997—1999r. Zawartość metali oznaczono metodą spekrofotometrycznej absorpcji atomowej z detekcją płomieniową na spektrofotometrze Varian Spectra AA 250 plus. Ogółem przeanalizowano 132 próbki warzyw. Najmniejszą zawartość cynku stwierdzono w ziemniakach - 2.32 ± 0.65 mg kg-1, a najwyższą w korzeniu selera - 4.67 + 0.97 mg kg-1 w przeliczeniu na świeżą masę. Również ziemniaki zawierały najmniej manganu - 1.06 ± 0.37 mg kg-1, a najwięcej manganu oznaczono w burakach ćwikłowych - 4.54 ± 2.34 mg kg-1 świeżej masy. Przeprowadzone badania wskazują, że badane warzywa uprawiane były na terenach wolnych od zanieczyszczeń tymi metalami.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

06

Numer

2

Opis fizyczny

p.159-164

Twórcy

  • Gdynia Maritime Academy, Gdynia, Poland

Bibliografia

  • Buliński R., Kot A., Błoniarz J., Koktysz N. 1986. Badania zawartości niektórych pierwiastków śladowych w produktach spożywczych krajowego pochodzenia. Cz. VII. Zawartość ołowiu, kadmu, cynku, miedzi, wanadu i kobaltu w warzywach i owocach. Bromat. Chem. Toksykol., 19(1): 21-26.
  • Dworakowski T. 1997. Zawartość azotanów i metali ciężkich w płodach rolnych pochodzących z województwa białostockiego i łomżyńskiego. Fragmenta Agronomica 2(54): 63-68.
  • Falandysz J., Kotecka W., Bona H. 1993. Zawartość manganu, miedzi, cynku i żelaza w jadalnych bulwach, korzeniach i kłączach, owocach i nasionach warzyw na terenie woj. gdańskiego i elbląskiego. Bromat. Chem. Toksykol., 26(2): 97-100.
  • Kabata-Pendias A., Pendias H. 1999. Biogeochemia pierwiastków śladowych. PWN, Warszawa.
  • Leszczyńska T. 1999. Porównanie zawartości wybranych metali ciężkich w warzywach pochodzących ze sklepów z żywnością ekologiczną oraz placów targowych Krakowa. Bromat. Chem. Toksykol., 32(2): 191-196.
  • Lorek E., Barczak M., Królik K. 1994. Zmiany składu chemicznego wybranych rynkowych produktów spożywczych w województwie katowickim. Roczn. PZH, 45(1-2): 73-79.
  • Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 27 grudnia 2000 r. w sprawie wykazu substancji dodatkowych i innych substancji obcych dodawanych do środków spożywczych lub używek, a także zanieczyszczeń, które mogą znajdować się w środkach spożywczych lub używkach (DzU z 2001 r. Nr 9, poz. 72).
  • Szymańska M., Kierepka M., Molas J. 1996. Zawartość pierwiastków śladowych w warzywach z terenu strefy ochronnej Roztoczańskiego Parku Narodowego. Chem. Inż. Ekolog., 3(1): 97-102.
  • Śmiechowska M. 2001. The nitrate intake with food of animal and plant origin. Acta Pol. Toxicol., 9(1), 115-123.
  • Śmiechowska M., Newerli-Guz J. 1999. Świadomość ekologiczna a kształtowanie się nowych postaw konsumenckich młodzieży. Ekonomia i Środowisko 1(14): 119-128.
  • Terelak H., Stuczyński T., Motowicka-Terelak T., Piotrowska M. 1997. Zawartość Cd, Cu, Ni, Pb, Zn i S w glebach województwa katowickiego i Polski. Arch. Ochr. Środ., 23(3-4): 167-180.
  • Tomasik P., Tomasik P. 1996. Jony metali w środowisku biologicznym. Chemia i Inż. Ekolog., 3(2): 279-301.
  • Warman P.R., Havard K.A. 1997. Yield, vitamin and mineral contents of organically and conventionally grown potatoes and sweet corn. Agriculture, Ecosystems & Environment, 68: 207-216.
  • Zalewski W., Oprządek K., Syracka K., Lipińska J., Jaroszyńska J. 1994. Zawartość pierwiastków szkodliwych dla zdrowia w owocach i warzywach uprawianych w województwie siedleckim. Roczn. PZH, 45(1-2): 19-26.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-971be630-ec98-407b-94bf-58283c94e0d2
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.