PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2010 | 61 | 1 |

Tytuł artykułu

Wybrane wskazniki stylu zycia i stanu zdrowia osob doroslych o zroznicowanym modelu zywienia

Autorzy

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

EN
Selected lifestyle and health condition incides of adults with varied models of eating

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Celem badań była analiza wybranych parametrów stylu życia i wskaźników stanu zdrowia wśród osób o tradycyjnym i wegetariańskim modelu żywienia. Prezentowane badania wykazały; iż wegetarianie wykazują wyższy poziom troski o zdrowie, wyrażający się w skali zachowań prozdrowotnych, w porównaniu z osobami o tradycyjnym modelu żywienia. W większym bowiem odsetku podejmują aktywność fizyczną w czasie wolnym (80% vs. 70%), a także rzadziej sięgają po napoje alkoholowe i palą papierosy. Abstynencję alkoholową deklaruje 75% wegan, 25% laktoowowegetarian i zaledwie 8% osób odżywiających się tradycyjnie. Niepalenie tytoniu deklaruje 94%) wegan, 74%) laktoowowegetarian i 67%) osób odżywiających się zwyczajowo. Wykazano ponadto, iż niektóre wskaźniki zdrowia somatycznego, szczególnie czynność przewodu pokarmowego, pozostają zróżnicowane ze względu na realizowany model żywienia. Badania dowiodły zatem, iż wegetariański model żywienia wpływa na także na inne, poza żywieniem, zachowania zdrowotne i w ten sposób wyznacza kształtowanie się prozdrowotnego stylu życia badanych osób.
EN
The aim of this research was to analyse certain lifestyle parameters and health condition indices among people with traditional and vegetarian models of eating. The research conducted shows that vegetarians present a higher level of caring about their health, which is expressed on a scale of pro-health behaviours, than people with traditional model of eating. A higher percentage of them take up physical activity in their free time (80% vs. 70%), additionally, they more seldom drink alcohol and smoke cigarettes. Alcohol abstinence is declared by 75% of vegans, 25% of lacto-ovo vegetarians and only 8% of people with traditional model of eating. Tobacco non-smoking is declared by 94% of vegans, 74% of lacto-ovo vegetarians and 67%) of traditional eating people. It has also been shown that some psychosomatic health indices, especially concerning digestive duct/system, remain varied in regard to the model of eating followed. The research has proven that vegetarian model of eating influences other - non-eating-pro-health behaviours and in this way it shapes healthy lifestyle of research subjects.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

61

Numer

1

Opis fizyczny

s.65-69,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Zaklad Higieny i Promocji Zdrowia, Akademia Wychowania Fizycznego, Al.Jana Pawla II 78, 31-571 Krakow

Bibliografia

  • 1. Bolesławska I., Przysławski J.: Żywieniowe aspekty rozwoju niedokrwiennej choroby serca wśród mężczyzn z regionu Wielkopolski. (w:) K. Gutkowska, L. Narojek (red.): Konsument żywności i jego zachowania w warunkach polskiego członkostwa w Unii Europejskiej. Wyd. SGGW, Warszawa 2005, 13–19.
  • 2. Davey G., Allen N., Appleby P., Spencer E., Verkasalo P., Knox K., Postans J., Tipper S., Hobson C., Key T.: Dietary and lifestyle characteristic of meat-eaters, fisheaters, vegetarians and vegans. IARC Sci. Publ. 2002, 156, 113-114.
  • 3. Gruszczyński W., Zboralski K., Bielawski E.: Zespoły depresyjne w populacji studentów uczelni łódzkich. Zdr. Psych. 1998, 1–2, 92–99.
  • 4. Jagielski P., Schlegel-Zawadzka M.: Porównanie zachowań żywieniowych i aktywności fizycznej wśród studentów stosujących dietę tradycyjną i wegetariańską. Żyw. Człow. Metab. 2005, 32, suplement nr 1, 331–338.
  • 5. Jarosz A.: Błonnik pokarmowy – jego rola i znaczenie. Nowa Med. 1996, 21, 28–31.
  • 6. Mills P.K., Beeson W.L., Phillips RL., Fraser G.E.: Cancer incidence among California Seventh-Day Adventists, 1976-1982. Am. J. Clin. Nutr. 1994, 59, (5 Suppl.), 136- 1142.
  • 7. Przybyszewska J., Waluś A., Jaworowska A.: Wartość odżywcza całodziennych racji pokarmowych młodzieży z regionu kujawsko-pomorskiego. Żyw. Człow. Metab. 2005, 32, suplement, nr 1, 339-345.
  • 8. Rembiałkowska E., Wasiak-Zys G.: Ocena spożycia wybranych składników pokarmowych przez polskie i niemieckie wegetarianki. Żyw. Człow. Metab. 2002, 29, Suplement, 191–196.
  • 9. Stefańska E., Ostrowska L., Czapska D., Karczewski J.: Ocena wartości energetycznej i zawartości podstawowych składników odżywczych w całodziennych racjach pokarmowych studentów AMB. Bromat. Chem. Toksykol. 2006, suplement, 545-547.
  • 10. Szymelfejnik E.J., Wądołowska L., Cichon R., Przysławski J., Bolesławska I.: Wartość odżywcza tygodniowych racji pokarmowych młodzieży akademickiej. Żyw. Człow. Metab. 2003, 1-2, 120-123.
  • 11. Śliwa A.: Subiektywne pojmowanie zdrowia populacji studentów uczelni krakowskich. Pedagogika Szkoły Wyższej 1998, 11–12, 153–157.
  • 12. Waldmann A., Koschizke J.W., Leitzmann C., Hahn A.: Dietary intakes and lifestyle factors of a vegan population in Germany: results from the German Vegan Study. Eur. J. Clin. Nutr. 2003, 57 (8), 947–955.
  • 13. Waldmann A., Koschizke J.W., Leitzmann C., Hahn A.: German vegan study: diet, life-style factors, and cardiovascular risk profile. Ann. Nutr. Metab. 2005, 49, 6, 366-372.
  • 14. Wawrzyniak A.: Wpływ pektyn na organizm ludzi i zwierząt. Żyw. Człow. Metab. 1996, 1, 10–20.
  • 15. Wojtyczek B.: Samoocena wybranych elementów stylu życia (aktywności fizycznej, samooceny zdrowia) młodzieży rozpoczynającej studia w Akademii Wychowania Fizycznego. Med. Sportowa 2003, 1, 31–39.
  • 16. Ziemlański Ś.: Wegetarianizm – sposób na życie? Probl. Hig. 1998, 49, 242–251.
  • 17. Ziemlański Ś., Budzyńska-Topolowska J.: Wegetarianizm w świetle nauki o żywności i żywieniu. Instytut Danone – Fundacja Promocji Zdrowego Żywienia, Warszawa 1997.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-96ee1e6e-153c-454e-b90d-4e88ef6ce383
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.