PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2003 | 54 | 4 |

Tytuł artykułu

Nowe przepisy Unii Europejskiej w zakresie patuliny

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Przedstawiono nowe przepisy Unii Europejskiej dotyczące zanieczyszczenia żywności patuliną (głownie produktów otrzymanych z jabłek). Omówiono maksymalne dopuszczalne poziomy, zasady pobierania próbek i wymagania dla metod analitycznych stosowanych w urzędowej kontroli żywności, a także zalecenia dla rolnictwa i zakładów przetwórczych mające na celu ograniczenie występowania zanieczyszczenia patuliną.
EN
In the following review, European Union legislation concerning maximum level of patulin in foodstuffs was reported. Commission Regulation (EC) No 1425/2003 of 11 August 2003 amending Regulation (EC) No 466/2001, Commission Directive 2003/78/EC of 11 August 2003 laying down the sampling methods and the methods of analysis for the official control of the levels of patulin in foodstuffs and Commission Recommendation of 11 August 2003 on the prevention and reduction of patulin contamination in apple juice and apple juice ingredients in other beverages as regards patulin was reported.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

54

Numer

4

Opis fizyczny

s.355-361,tab.,bibliogr.

Twórcy

  • Panstwowy Zaklad Higieny, Warszawa
autor
autor
autor
autor

Bibliografia

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-96c8f90f-2034-431d-9413-09fd63ea90a8
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.