PL
W artykule przedstawiono budowę, właściwości i zastosowanie pektyn (E 440), będących polisacharydami pochodzenia naturalnego. Pektyny są głównym składnikiem strukturalnym ścian komórkowych młodych roślin. Są one estrami metylowymi kwasu poligalakturonowego. Na skalę przemysłową otrzymuje się je w wyniku ekstrakcji wytłoków jabłkowych lub cytrusowych w środowisku słabo kwaśnym. W przemyśle spożywczym pektyny stosowane są jako środki zagęszczające, emulgujące i żelujące. Poza tym opisano ich zastosowanie w przemyśle kosmetycznym i farmaceutycznym.
EN
Structure, properties and applications of pectins (E 440), as a natural polysaccharides were presented in this article. The pectins are main structural components of the young plants cellular walls. They are the methylated esters of polygalacturonic acid. Pectins are extracted on an industrial scale from the press residues in apple and citrus juice under mildly acidic conditions. Pectins are using in the food industry as thickeners, emulsifiers or gelatin former. Moreover the application in the cosmetic and pharmaceutical industries was also described.