Progress in food manufacture and nutrition recommendations
Języki publikacji
PL
Abstrakty
PL
W artykule zaprezentowano związki miedzy produkcją żywności a zaleceniami żywieniowymi. Działania producentów podejmowane z myślą o ulepszeniu wartości odżywczej żywności nie zawsze muszą okazać się korzystne dla zdrowia konsumenta. Zostało to dostrzeżone przez specjalistów z Unii Europejskiej i przyczyniło się do opracowania przez nich nowych uregulowań prawnych, które w przyszłości mogą znacząco wpływać na rynek żywności.
EN
In this paper the relationships between food production and nutrition recommendations have been presented. Activities of food producers undertaken to improve nutrition value of foods do not always have to turn out to be beneficial for the health of consumers. This problem has been perceived by the EU experts and led to elaboration of the new regulations that may significantly influence the food market in the future.
[6] Pisulewski P, Pysz M. (red).: 2005. Żywienie człowieka Wyd. Akademii Rolniczej w Krakowie.
[7] Poprawa stanu zdrowia ludności w Polsce poprzez podnoszenie jakości zdrowotnej żywności i racjonalizację sposobu żywienia Wyd. Senatu Rzeczpospolitej Polskiej, Warszawa 2000.
[8] Szponar L i in.: 2002. Bromat. Chem. Toksykol.
[9] USDA i USDHHS: 1995. Nutrition and your health. Dietary Guidelines for Americans 4th, US Government Printing Office, Washington DC.
[10] Willet W C, Stampfer M. J.: 2003. Rebuilding the food pyramid. Sci. Amer., 288, 164-199.