EN
After defatting at 25°C with chloroform/methanol/water mixture or at 80°C with n-propanol/water mixture, wheat, corn and oat starches had lower contents of fat and phosphorus, higher swelling capacity and water solubility, and lower pasting temperature and maximum viscosity than native starches. In contrast to oat starch, wheat and corn starches had increased specific surface area after defatting. It was also observed an increase of volume of mesopores, although their average diameter changed a little.
PL
Do badań użyto skrobię pszenną i kukurydzianą produkcji niemieckiej oraz skrobię owsianą produkcji fińskiej. Skrobie odtłuszczono dwoma metodami: mieszaniną n-propanol/ /woda (3:1) w temperaturze 80°C, oraz mieszaniną chloroform-metanol-woda (3:2:1) w temperaturze 25°C. W skrobiach naturalnych i odtłuszczonych oznaczono zawartość: tłuszczu metodą Soxhleta, fosforu całkowitego metodą Marsh'a, białka surowego metodą Kjeldahla oraz powierzchnię właściwą (SBET), objętość mezoporów oraz średnią ich średnicę metodą niskotemperaturowej adsorpcji azotu za pomocą aparatu ASAP 2000 firmy Micromeritics. Skrobie odtłuszczone charakteryzowały się podobną zawartością białka, mniejszą zawartością tłuszczu i fosforu całkowitego w odniesieniu do skrobi naturalnych, za bardziej efektywne należy uznać odtłuszczanie w temperaturze 80°C. Największą powierzchnią właściwą charakteryzowała się skrobia owsiana (ponad 1 m7g), przy czym proces odtłuszczania nie wpłynął w znaczący sposób na zmianę jej powierzchni. W przypadku skrobi kukurydzianej powierzchnia właściwa skrobi odtłuszczonych wzrosła o 11% dla temperatury odtłuszczania 80°C i 22% dla temperatury 25°C. W przypadku odtłuszczanych skrobi pszennych zaobserwowano gwałtowny wzrost powierzchni właściwej (57% dla temperatury 80°C i 79% dla temperatury 25°C). Dla wszystkich skrobi odtłuszczonych zaobserwowano wzrost objętości mezoporów, największy dla skrobi pszennych odtłuszczonych oraz dla skrobi kukurydzianej odtłuszczonej w temperaturze 25°C.