PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2004 | 48 | 11 |

Tytuł artykułu

Prozdrowotne wlasciwosci wtornych metabolitow roslin [2]

Autorzy

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Artykuł przeznaczony jest przede wszystkim dla personelu inżynieryjno-technicznego zakładów przetwarzających surowce roślinne. Ponieważ od świadomości tej grupy pracowników zależą wartości prozdrowotne wielu wyrobów owocowych i warzywnych. W artykule przedstawiono informację o pozytywnym i negatywnym oddziaływaniu wtórnych metabolitów roślinnych na organizm człowieka. Wskazano na prozdrowotne właściwości indywidualnych komponentów owoców i warzyw; zwracając szczególną uwagę na pozytywne i negatywne skutki przetwarzania. Wskazano na trudności i perspektywy odnośnie do badań naukowych realizowanych w tym zakresie w Polsce.
EN
Presented article is specially intended for technical personnel of the plant processing factories as their knowledge has significant influence on the pro-healthy parameters of fruit and vegetable products. The article presents information of positive and negative influence of biological active components on human organisms as well as presents the individual pro-healthy characteristics of fruits and vegetables components focusing specially on the positive and negative aspects of their processing. Additionally the article presents some difficulties and perspectives of scientific research realised in Poland in this matter.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

48

Numer

11

Opis fizyczny

s.13-14,tab.,bibliogr.

Twórcy

  • Uniwersytet Warminsko-Mazurski w Olsztynie, Olsztyn

Bibliografia

  • [1] Day J.: 1999. Marketing Week: Binge Benefits. The new category of functional foods brings together the food and pharmaceutical industry. Centaur Publishing Ltd. 29 July.
  • [2] Gawęcki J., Hryniewiecki L. red.: 1998. Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu. PWN, Warszawa, s. 307-309.
  • [3] Greenfield H.: 1992. Southgate D.A.T.: Food composition data. Production, management and use. Elsevier Science Publishers, London.
  • [4] Kunachowicz H.: 1998. Tabele wartoœci odżywczej produktów spożywczych. Prace IZZ 85. Wydawnictwo Instytutu Żywienia i Żywności, Warszawa.
  • [5] Harborne J. B.: 1997. Ekologia biochemiczna. Wydawnictwa Naukowe PWN.
  • [6] Janicki A.: 2001. Żywność funkcjonalna - potrzeba żywieniowa czy promocja nowych wyrobów? Bezpieczna Żywność, nr 1, s. 15-19.
  • [7] Souci S. W.: 2000. Food composition and nutrition tables. CRC Press, Munich.
  • [8] Zadernowski R., Oszmiański J.: 1994. Wybrane zagadnienia z przetwórstwa owoców i warzyw. Wyd. ART. Olsztyn.
  • [9] Shahidi F., Naczk M.: 2003. Phenolics in food and nutraceuticals. CRC Press, London, New York, Washington, D.C.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-95207b3d-ad0b-482e-9aa8-ff44257844fc
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.