EN
Intensive culture of two-year-old carp, using a diet with elevated content of fats or carbohydrates causes highly statistically significant increase of cortisol and triglycerides in the blood of both feeding groups and statistically significant decrease in glucose level in the fish fed with high-carbohydrate diet.
PL
Doświadczenie przeprowadzono na karpiach w drugim roku życia, hodowanych w kanale wody pochłodniczej Elektrowni Dolna Odra. Celem pracy jest określenie wpływu zmiany paszy i zastosowania intensywnego chowu przy użyciu pasz z podwyższonym udziałem tłuszczów - Grupa I lub węglowodanów - Grupa II, na poziomy kortyzolu, glukozy, triglicerydów oraz przyrosty masy ciała. Stwierdzono że: 1) zmiana składu paszy i intensywny chów karpia spowodował statystycznie istotny (P <0.01) wzrost stężenia kortyzolu we krwi obu grup doświadczalnych w stosunku do stanu wyjściowego, przy czym wzrost ten był statystycznie istotnie (P < 0.01) wyższy w grupie żywionej dietą bogatą w tłuszcze w stosunku do grupy żywionej dietą bogatą w węglowodany; 2) wystąpił statystycznie istotny (P < 0.01) spadek poziomu glukozy u ryb żywionych dietą bogato węglowodanową; 3) wystąpił statystycznie istotny (P < 0.01) wzrost stężenia triglicerydów w obu grupach żywieniowych, oraz 4) zaobserwowano większe przyrosty masy ciała ryb żywionych paszą z wyższym udziałem węglowodanów.