PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2006 | 509 |
Tytuł artykułu

Wplyw zerowania przedziorkow [Acari: Tetranychidae] na zawartosc wybranych metabolitow wtornych na lisciach ogorka

Autorzy
Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Języki publikacji
PL
Abstrakty
PL
Porównywano zawartość związków fenolowych oraz kukurbitacyn w liściach roślin ogórka nieuszkodzonych i uszkodzonych przez przędziorka chmielowca (Tetranychus urticae Koch). Próby do analiz pobierano z liści uszkodzonych oraz z liści młodych, na których nie zaobserwowano jeszcze śladów żerowania szkodnika. W młodych liściach ogórka stwierdzono wyższą zawartość związków fenolowych, w porównaniu z liśćmi starszymi. W wyniku uszkodzenia roślin przez przędziorki poziom fenoli w młodych liściach tych roślin wzrósł w porównaniu z analogicznymi liśćmi roślin kontrolnych, co spowodowało dużą różnicę w zawartości fenoli między młodymi i dojrzałymi liśćmi roślin uszkodzonych. Analiza frakcji fenolowej przy użyciu HPLC wykazała zwiększoną zawartość kwasu salicylowego i kwasu chlorogenowego w młodych liściach uszkodzonych roślin, w porównaniu z analogicznymi liśćmi roślin kontrolnych. Zwiększona zawartość związków fenolowych, przede wszystkim kwasu salicylowego w młodych, jeszcze nieuszkodzonych liściach na uszkodzonej roślinie, wskazuje na indukcję odporności systemicznej w roślinach zaatakowanych przez przędziorki. W dojrzałych liściach, uszkodzonych przez przędziorki, stwierdzono wzrost zawartości kukurbitacyn, znanych jako metabolity wtórne, wpływające na żerowanie szkodników na roślinach dyniowatych. Terpenoidy te mogą być dla przędziorków inhibitorami żerowania. Zwiększenie zawartości kukurbitacyn w liściach ogórka, uszkodzonych przez przędziorki, może stanowić reakcję obronną roślin.
EN
A higher level of total phenols was found in young cucumber leaves, as compared to the older ones. As the effect of mite infestation the amount of phenolic compounds increased in young leaves and was much higher than in the analogical leaves of the undamaged plants. Analysis of phenolic fraction with HPLC showed an increase of two phenolic acids: chlorogenic and salicylic in the young leaves of damaged plants as compared to the control. An increased level of phenolic compounds in the young leaves of damaged plants indicates the induction of systemic defense in plants attacked by spider mites. In many cases the increased level of phenolic compounds can also be observed in the damaged leaves but probably it depends on the level of leaf injury. The concentration of phenols usually increases at the beginning of the pest feeding and later it decreases. In damaged leaves, however, a higher concentration of cucurbitacins, which are known as the compounds affecting pest feeding activity on cucurbits, was detected. These terpenoids can be attractants for some pests in low concentrations and have a deterrent effect in higher concentrations on other insect or mite species. The increase in cucurbitacin concentration in the spider mite infested leaves can be defined as a plant defense response.
Wydawca
-
Rocznik
Tom
509
Opis fizyczny
s.405-412,rys.,bibliogr.
Twórcy
autor
  • Katedra Entomologii Stosowanej, Szkola Glowna Gospodarstwa Wiejskiego, ul.Nowoursynowska 166, 02-776 Warszawa
Bibliografia
  • De Angelis J.D., Marin A.B.. Berry R.E., Krant G.W. 1983. Effects of spider mite (Acari: Tetranychidae) injury on essential oil metabolism in peppermint. Environ. Entomol. 12: 522-527.
  • De Ponti O.M.B. 1980. Resistance in Cucumis sativus L. to Tetranychus urticae Koch. Dissertation, Institute for Horticultural Plant Breeding (ITV), Wageningen, The Netherlands.
  • Giebel J. 1979. Biochemiczne mechanizmy odporności roślin na nicienie. Prace Naukowe IOR 31(1): 189-211.
  • Górski P., Jaworski A., Shannon S., Robinson W. 1985. Rapid TLC and HPLC test for cucurbitacins. Cucurbit Cooperative. Report No. 8: 69-70.
  • Grinberg M., Perl-Treves R., Palevsky E., Shomer I., Soroker V. 2005. Interaction between cucumber plants and the broad mite, Polyphagotarsonemus latus: from damage to defense gene expression. Ent. Exp. Appl. 115: 135-144.
  • Johnson G., Schaal L.A. 1957. Accumulation of phenolic substances and ascorbic acid in potato tuber tissue upon injury and their possible role in disease resistance. Am. Potato J. 34: 200-209.
  • Kauffman W.C., Kennedy G.G. 1989. Toxicity of allelochemicals from wild insect-resistant tomato Lycopersicon hirsutum f. labratum to Campoletis hnorensis, a parasitoid of Heliothis zea. J. Chem. Ecol. 15(7): 2051-2060.
  • Kiełkiewicz M., Tomczyk A. 1982. Studies on differences in resistance of two cultivars of strawberries to Tetranychus urticae Koch. Prace Inst. Sad. i Kwiac. Ser. C, 2/74: 28-31.
  • Larson K.C., Berry R.E. 1984. Influence of peppermint phenolics and monoterpenes on two-spotted spider mite, Tetranychus urticae Koch (Acari: Tetranychidae). Env. Entomol. 13: 282-285.
  • Matcalf R.L., Metcalf R.A., Rhodes A.M. 1980. Cucurbitacins as kairomones for diabroticite beetles. Proc. Natl. Acad. Sci. USA 77: 3769-3772.
  • Tomczyk A. 1989. Physiological and biochemical responses of different host plants to infestation by spider mites (Acarina: Tetranychidae). Rozp. Nauk. Mon. Wyd. SGGW-AR w Warszawie: 112 ss.
  • Walling L.L. 2000. The myrid plant responses to herbivores. J. Plant Growth Regul. 19: 195-216.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-article-948edea3-3299-4584-a5cc-91733a0c7ee8
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.