PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2003 | 30 | 1-2 |
Tytuł artykułu

Spozycie energii i podstawowych skladnikow pokarmowych przez mlodziez w wieku 13-15 lat z nadwaga i otyloscia prosta

Autorzy
Warianty tytułu
Języki publikacji
PL
Abstrakty
PL
W trakcie dwóch kolejnych wizyt młodzieży w wieku 13-15 lat z nadwagą i otyłością prostą (n = 50) w Poradni Dietetycznej IMiDz w Warszawie przeprowadzono pomiary antropometryczne (masa ciała, wysokość) oraz oszacowano spożycie energii, białka, tłuszczu i węglowodanów. Na podstawie uzyskanych wyników przed i po korekcie sposobu żywienia stwierdzono nieistotny (p > O,05) spadek masy ciała wyrażony wskaźnikiem BMI. W toku dietoterapii w obu badanych grupach młodzieży stwierdzono istotny (p < 0,05) spadek spożycia energii (średnio o 380 kcal) tłuszczu (średnio o 20 g) i węglowodanów (średnio o 48 g) oraz brak zmian w spożyciu białka. Ponadto w dietach badanych osób stwierdzono podwyższony procentowy udział tłuszczu, równy 35%. Przeprowadzona przed korektą sposobu żywienia analiza statystyczna wykazała w grupie dziewcząt istotne (p < 0,05) korelacje pomiędzy ilością spożywanej energii a BMI (r = 0,48) i ilością spożywanego tłuszczu a masą ciała (r = 0,49) oraz w obu grupach pomiędzy ilością spożywanej energii a masą ciała (dla dziewcząt r - 0,42 dla chłopców r = 0,55).
EN
Energy and macronutrient intake (protein, fat. carbohydrate) as well as anthropometric measurements were carried out in overweight and obese adolescents aged 13-15 (n = 50) during two subsequent visits at the Dietary Counselling Section of the Institute of Mother and Child in Warsaw. The study showed no significant (p > 0,05) body weight reduction expressed as body mass index BMI, but nutrition counselling resulted in a decline in obesity prevalence in examined subjects. In general, after nutrition counselling a significant (p < 0,05) decrease in energy (mean 380 kcal), fat (mean 20 g) and carbohydrate intake (mean 48 g) was observed. No change in protein intake in all examined subjects was found. Furthermore, percentage contribution of fat to energy was very high in the adolescents' diets. Statistical analysis before nutrition counselling revealed significant (p < 0,05) correlations between energy and BMI (r 0,48) and fat and body mass (r ^ 0,49) in the girls' group and between energy and body mass in all examined subjects (for girls r = 0,42, for boys r = 0,55).
Wydawca
-
Rocznik
Tom
30
Numer
1-2
Opis fizyczny
s.510-514,tab.,bibliogr.
Twórcy
autor
  • Szkola Glowna Gospodarstwa Wiejskiego, Warszawa
autor
autor
Bibliografia
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-article-946d1cd2-c9ed-418d-8922-ee5b8241d1c9
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.