PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2003 | 30 | 1-2 |
Tytuł artykułu

Zwyczaje zywieniowe w zakresie spozycia tluszczow

Warianty tytułu
Języki publikacji
PL
Abstrakty
PL
Celem pracy było określenie faktycznego i deklarowanego stosowania tłuszczów do smarowania pieczywa i smażenia. Badania ankietowe przeprowadzono w grupie 200 osób mieszkających na terenie województwa podkarpackiego. Wśród różnych rodzajów tłuszczów stosowanych do smarowania pieczywa stwierdzono zdecydowaną dominację spożycia margaryn śniadaniowych miękkich (61,5%). Najczęściej używane do smażenia były oleje: uniwersalny i słonecznikowy. Na uwagę zasługuje częste stosowanie smalcu, szczególnie wśród osób powyżej 60 roku życia, a także mieszkających na wsi.
EN
The aim of the work was estimation of real and declared use of fat for spreading on bread and for frying. Inquiry investigation was done among 200 persons living in Podkarpacie region. Breakfast soft margarines predominated among different types of fat used for spreading on bread (61,5%). The most often used for frying was universal and sunflower oil. Frequent use of lard particularly by people over 60 and people living in the country is noteworthy.
Wydawca
-
Rocznik
Tom
30
Numer
1-2
Opis fizyczny
s.314-318,tab.,bibliogr.
Twórcy
autor
  • Akademia Rolnicza, Krakow
Bibliografia
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-article-9469ba5f-9b89-4167-9302-60c9af5f14a8
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.