PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
Czasopismo
1995 | 48 | 1 |
Tytuł artykułu

Galactooligosaccharides of seeds during growth of Phaseolus coccineus L. and Phaseolus vulgaris L.beans

Autorzy
Warianty tytułu
PL
Galaktooligosacharydy nasion w czasie wzrostu fasoli Phaseolus coccineus L.i Phaseolus vulgaris L.
Języki publikacji
EN
Abstrakty
EN
The quantitative changes of raffinose and stachyose in seeds of Phaseolus coccineus L. and Phaseolus vulgaris L. during their growth and maturation in a two year experiment were investigated. Trace amounts of raffinose were found in Ph. vulgaris seeds during their vegetative growth in 1990. Time of raffinose accumulation in seeds in 1991 began not earlier than on 33rd day since inflorescence. Stachyose started to accumulate in seeds between 33rd and 47th day after inflorescence of all tested cultivars. It was noticed that stachyose and raffinose contents in seeds of most tested cultivars after ten years of storage did not differ significantly when compared to not stored ones.
PL
Badano ilościowe zmiany rafinozy i stachiozy w rozwijających się nasionach fasoli wielokwiatowej Phaseolus coccineus L. i fasoli zwykłej Phaseolus vulgaris L. W czasie wzrostu wegetacyjnego fasoli Ph. vulgaris w 1990 roku rafinozę wykrywano w nasionach tylko w śladowych ilościach. Początek gromadzenia się rafinozy w nasionach w 1991 roku przypadał na okres nie wcześniejszy niż przed 33-im dniem od momentu kwitnienia. Stachioza zaczęła się gromadzić w nasionach wszystkich badanych odmian fasoli pomiędzy 33 a 47 dniem od momentu kwitnienia. Nie stwierdzono statystycznie istotnych różnic w zawartości stachiozy i rafinozy w nasionach większości analizowanych odmian pomiędzy fasolą przechowywaną przez 10 lat a fasolą nie przechowywaną.
Wydawca
-
Czasopismo
Rocznik
Tom
48
Numer
1
Opis fizyczny
s.75-81,rys.,tab.,bibliogr.
Twórcy
autor
  • Instytut Warzywnictwa, Konstytucji 3 Maja 1/3, 96-100 Skierniewice
Bibliografia
  • Castillo E. M., de Lumen B. O., Reyes P. S., Lumen H. Z., 1990. Raffinose synthase and galactinol synthase in developing seeds, and leaves of legumes. J. Agrie. Food Chem. 38: 351-355.
  • Dean R. B., Dixon W. J., 1951. Simplified statistics for small numbers of observations. Anal. Chem. 23: 636-638.
  • Dey P. M., 1985. D-galactose containing oligosaccharides. [In:] Biochemistry of storage carbohydrates in green plants: Dey P. M., Dixon R. P. (eds.); Academic Press, New York, pp. 53-130.
  • Gould M. F., Greenshields R. N., 1964. Distribution and changes in the galactose-containing oligosaccharides in ripening and germinating bean seeds. Nature 202: 108-109.
  • Kandier O., Hopf H., 1980. Metabolism and function of oligosaccharides. [In: | Biochemistry of Plants Vol. 3. Carbohydrates; Preis J. (ed), Academic Press, New York, 231-270.
  • Korytnyk W., Metz1er E., 1962. Formation of raffinose and stachyose in lima beans (Phaseolus lunatus). Nature 195: 616-617.
  • Kosson R., 1988. Flatulence-causing galactooligosaccharides of Phaseolus coccineus and Phaseolus vulgaris. Acta Soc. Bot. Pol. 57: 493-497.
  • Kosson R., 1992. Oznaczanie cukrów typu rafinozy w nasionach roślin strączkowych metodą wysokociśnieniowej chromatografii cieczowej-HPLC. Roczn. PZH, XLIII, 2: 179-185.
  • Ovcharov K. G., Koshelev Y. P., 1974. Sugar content in corn seeds with different viability. Fiziol. Rast. 21: 969-974.
  • Saravitz D. M., Pharr D. M., Carter T. E., 1987. Galactinol synthase activity and soluble sugars in developing seeds of four soybean genotypes. Plant Physiol. 83: 185-189.
  • Shallenberger R. S., Moyer J. C., 1961. Relation between changes in glucose, fructose, galactose, sucrose and stachyose, and the formation of starch in peas. J. Agrie. Food Chem. 9: 137-140.
  • Tanusi S., 1972. Changes of carbohydrate contents of the soybean seed during growth (cotyledon, hull and hypocotyl). J. Jap. Soc. Food Nutr. 25: 89-93.
  • Woyke H., Gabryl J., 1982. Warzywa strączkowe. PWRiL, Warszawa.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-article-943398dd-6207-4adc-81f6-8b23399a4da9
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.