PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2009 | 17 | 2 |
Tytuł artykułu

Sea buckthorn - an innovative raw material for the fruit and vegetable processing industry

Warianty tytułu
PL
Rokitnik - innowacyjny surowiec dla przemyslu owocowo-warzywnego
Języki publikacji
EN
Abstrakty
EN
The aim of the study was to verify the usability of sea buckthorn (Hippophae rhamnoides L.) fruit from the cultivars grown in Poland for the manufacturing fruit and fruit-vegetable puree juices. Juices were made from sea buckthorn puree which had been obtained by straining the scalded fruit pulp. Juices with the best organoleptic properties were obtained under laboratory and pilot-plant conditions. The sea buck­thorn content in juices never exceeded 16%. The scope of investigation covered the analysis of key qualitative features of the buckthorn puree and of selected juice sam­ples, which were later stored in darkness at room temperature. Composition of four different sea buckthorn cultivars were analysed in the study: 'Prozracznaja', 'Botani- czeskaja-Lubitelskaja', 'Luczistaja' and 'Botaniczeskaja'. 'Botaniczeskaja-Lubitelskaja' turned out to have the highest total sugar (3.71%) and ascorbic acid content (82.3 mg/100 ml), as well as the highest antioxidant capacity (9.85 ^mol Trolox/100 ml). The highest content of carotenoids was notedin 'Prozracznaja' (9.97 mg/100 ml). Orange-sea buckthorn juice had the most ascorbic acid (31.56 mg/100 ml) and phenolic compounds (62.5 mg/100 ml). Tomato-sea buckthorn juice was richest in carotenoids content (5.15 mg/100 ml).
PL
Badano przydatność owoców rokitnika (Hippophae rhamnoides L.) odmian uprawia­nych w Polsce do produkcji owocowych i warzywno-owocowych soków przecierowych. Rokitnik używano w postaci przecieru otrzymanego przez przetarcie rozparzonej miazgi owocowej. W warunkach laboratoryjnych i mikrotechnicznych wyprodukowano soki o naj­korzystniejszych cechach organoleptycznych. W opracowanych sokach ilość przecieru z rokitnika nie przekraczała 16%. Zbadano podstawowe jakościowe wyróżniki przecieru z rokitnika oraz wytypowanych próbek soków, które były następnie przechowywane w temperaturze pokojowej bez dostępu światła. Spośród badanych odmian rokitnika: 'Proz- racznaja', 'Botaniczeskaja-Lubitelskaja', 'Luczistaja' i 'Botaniczeskaja', najlepszą pod względem zawartości cukrów ogółem (3,71%), witaminy C (82,3 mg/100 ml) oraz pojem­ności przeciwutleniającej (9,85 ^mol Trolox/100 ml) była 'Botaniczeskaja-Lubitelskaja'. Największą ilość karotenoidów (9,97 mg/100 ml) stwierdzono w odmianie 'Prozracznaja'. Wśród soków z udziałem rokitnika najwyższą zawartość witaminy C (31,56 mg/100 ml) oraz związków fenolowych (62,5 mg/100 ml) miał sok pomarańczowo- rokitnikowy, natomiast najbogatszy w karotenoidy (5,15 mg/100 ml) okazał się sokpomido- rowo -rokitnikowy.
Wydawca
-
Rocznik
Tom
17
Numer
2
Opis fizyczny
p.121-126,ref.
Twórcy
autor
  • Institute of Agricultural and Food Biotechnology, Rakowiecka 36, 02-532 Warsaw, Poland
autor
autor
Bibliografia
  • Albrecht H.J. 2004. Sanddorn (Hippophae rhamnoides) - eine Kultur der Zukunft, FLÜSS.OBST. 71: 352-355.
  • Beveridge T., Harrison J.E., Drover J. 2002. Processing effects on the compo­sition of sea buckthorn juice from Hip­pophae rhamnoides L. J. AGRIC. FOOD CHEM..50: 113-116.
  • Cenkowski S., Yakimishen R., Przy­bylski R., Muir W.E. 2006. Quality of extracted sea buckthorn seed and pulp oil. CANAD. BIOSYS. ENG. 48: 3.9-3.16.
  • Ecclesten C., Baoru Y., Tahvonen R., Kallio H., Rimbach G.H., Minihane A.M. 2002. Effects of antioxidant- rich juice (sea buckthorn) on risk fac­tors for coronary heart desease in humans. J. NUTR. BIOCHEM. 13: 346-354.
  • Heilscher K., Mörsel J.T. 2002. Sand­dornbeere altbekannt und sehr inno- vaativ. FLÜSS. OBST, 69:311-317. Mörsel J.T, Mörsel C. 2003. Die Beur­teilung der Qualität von Sand­dornerzeugnissen. FLÜSS. OBST. 70: 272-275.
  • Ożarowski A., Jaroniewski W. 1989. Rośliny lecznicze i ich praktyczne zastosowanie. Rokitnik zwyczajny, Instytut Wydawniczy Związków Za­wodowych, Warszawa, 122 p.
  • Re R., Pellegrini N., Protegentte A., Pannala A., Yang M., Rice-Evans C. 1999. Antioxidant acivity applying ABTS radical cation decolorization assay. FREE RAD. BIOL. MED. 26: 1231-1237
  • Sabir S.M., Maqsood H., Hayat I., Khan M.Q., Khaliq A. 2005. Elemental and nutritional analysis of sea buckthorn (Hippophae rhamnoides ssp. tukestania) berries of Pakistan origin. J. MEDIC. FOOD. 8: 518-522.
  • Tiitinen K.M., Hakala M.A., Kallio H.P. 2005. Quality components of sea buckthorn (Hippophae rhamnoides) varieties. J. AGRIC. FOOD CHEM. 53: 1692-1699.
  • Univer T., Jalakas M., Kelt K. 2004. Chemical compositions of the fruits of sea buckthorn and how it changes during the harvest season in Estonia. J. FRUIT ORNAM. PLANT RES. 12: 339-344.
  • Wilkowska A., Pogorzelski E., Ambro­ziak W., Gwiazdecki R. 2009. Kierunki przetwórstwa jagód rokitnika. PRZEM. FERM. OWOC. WARZ. 4: 7-8.
  • Zadernowski R., Naczk M., Amarowicz R. 2003. Tocopherols in sea buckthorn (Hippophae rhamnoides L.) berry oil. J. AMERIC. OIL CHEM. SOC. 80: 55-58.
  • Zadernowski R., Szalkiewicz M., Czaplic­ki S. 2005. Sklad chemiczny i wartość odżywcza owoców rokitnika (Hippo- phae rhamnoides L.). PRZEM. FERM. OWOC. WARZ. 8-9: 56-58.
  • Zadernowski R. Szalkiewicz M., Czaplicki S. 2007. Sklad chemiczny owoców ro­kitnika zwyczajnego (Hippophae rha- mnoides L.). ZESZ. PROBL. POST. NAUK ROL., 468: 519-530.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-article-9421144b-bbce-4b4d-8cf1-b96da716ee44
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.