PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1999 | 53 | 05 |
Tytuł artykułu

Wybrane aspekty produkcji miesa w Polsce przed przystapieniem do Unii Europejskiej

Warianty tytułu
Języki publikacji
PL
Abstrakty
PL
W pracy oceniono bazę surowca mięsnego w Polsce u progu przystąpienia do Unii Europejskiej. Zwrócono uwagę na stosunkowo niską mięsność pogłowia, a także częste występowanie wad mięsa (PSE, RSE, mięsa kwaśnego i DFD). Poszerzenie rynku zbytu mięsa i artykułów mięsnych po przystąpieniu Polski do Unii Europejskiej wymaga zmian jakości surowca i zagwarantowania bezpieczeństwa w spożyciu. Procesy te powinny być wsparte działaniami organizacyjnymi producentów żywca, przetwórców i dystrybutorów mięsa.
EN
The evaluation of raw meat source in Poland in reference to joining the European Union was performed. It was emphasized that the meatiness of our animal stock is comparatively low and meat often has low quality through the existence of meat defects (PSE, RSE, „acid meat" and DFD). Joining to European Union, will increase the nuirket of meat and meat products, hence demands changes in the systems of guaranteed quality and meat safety are needed. These changes should be supported by breeders, packers and organizations connected with meat trade.
Wydawca
-
Rocznik
Tom
53
Numer
05
Opis fizyczny
s.11-13,tab.,bibliogr.
Twórcy
autor
  • Instytut Technologii Mięsa, Akademia Rolnicza, ul.Wojska Polskiego 28, 60-637 Poznan
  • Instytut Przemysłu Mięsnego i Tłuszczowego
autor
  • Instytut Przemysłu Mięsnego i Tłuszczowego
autor
  • Katedra Surowców Pochodzenia Zwierzęcego, Akademia Rolnicza, ul.Wojska Polskiego 28, 60-637 Poznan
Bibliografia
  • [1] Borzuta K., Borys A., Pospiech E.: 1999. „Trzoda Chlewna” 35, 2, 72-75
  • [2] Borzuta K., Borys A., Wichłacz H.: 1997. 43. ICoMST Aukland, New Zeland Proc. 540-541.
  • [3] Branscheid W., Beimdick E., Sönnichsen M.: 1999. Fleischwirschaft 79, 2, 79-82.
  • [4] Dransfield E., Zamora F., Bayle M-Ch.: 1998. Food Quality and Preference 9, 5, 321
  • [5] Koćwin-Podsiadła M.: 1998. POLAGRA '98, Seminarium nt. „Przemysł paszowy szansą poprawy jakości surowców zwierzęcych.” z cyklu „ZWIĄZKI NAUKI Z PRAKTYKĄ” „Stan aktualny i perspektywy rozwoju wybranych dziedzin produkcji żywności i pasz” Wydawnictwo PTTŻ - Oddział Wielkopolski, Poznań, t. 6, 173-216.
  • [6] Litwińczuk A., Litwińczuk Z.: 1998. POLAGRA ’98, Seminarium nt. „Przemysł paszowy szansą poprawy jakości surowców zwierzęcych”, z cyklu „ZWIĄZKI NAUKI Z PRAKTYKĄ” „Stan aktualny i perspektywy rozwoju wybranych dziedzin produkcji żywności i pasz”, Wydawnictwo PTTŻ - Oddział Wielkopolski, Poznań t. 6, 217-248.
  • [7] Matzke P., Alps H., Strasser H., Gunter I.: 1985. Fleischwirtschaft 65, 3, 389-393.
  • [8] Niederehe H.: 1984 Fleischwirtschaft, 64, 10, 1210-1215.
  • [9] Oesch B.: 1999, Fleischwirtschaft 79, 1, 38-39.
  • [10] Piechocki T., Lisiak D., Borzuta K., Strzelecki J., Powałowski K.: 1998. Biuletyn Informacyjny IPMiT w Warszawie 1, 1-14.
  • [11] Pospiech E., Łyczyński A., Urbaniak M., Rzosińska E., Szalata M., Mikołajczak B., Pietrzak M., Medyński A., Bartkowiak Z., Michalak N., Stefańska D.: 1998. „Trzoda Chlewna” 36, 6, 68-72.
  • [12] Seidler D.: 1995. POLAGRA ’95, Seminarium z cyklu „ZWIĄZKI NAUKI Z PRAKTYKĄ” „Stan aktualny i perspektywy rozwoju wybranych dziedzin przetwórstwa żywności” Wydawnictwo PTTŻ - Oddział Wielkopolski, Poznań, t. 2, 67-76.
  • [13] Tarrant P. V.: 1998. Meat Sci. 49, Supp. 1, S1-S16.
  • [14] Temisan V., Augustini Ch.: 1989. Fleischwirtschaft 69, 4, 552-56.
  • [15] Tyszkiewicz S.: 1999. Gospodarka Mięsna 51, 1, 24-28.
  • [16] Wajda S., Wichłacz H.: 1984. Fleischwirtschaft 64, 3, 343-45.
  • [17] Windhorst H.-W.: 1999. Fleischwirtschaft 79, 1, 23-25.
  • [18] Woltersdorf W., Troeger K.: 1987. Fleischwirtschaft, 67, 6, 724-730.
  • [19] Wood J. D., Enser M., Fisher A. V., Nute G. R., Richardson R. I., Sheard P. R.: 1998. Proc. 15th IPVS Congress, Birmingham, England 103-113.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-article-93ddb1b5-4884-4f3c-a18e-1d76ef3b6927
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.