PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2007 | 14 | 6 |
Tytuł artykułu

Zawartosc witamin z grupy B w calodziennych racjach pokarmowych mlodziezy gimnazjalnej

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
EN
Content of the B-group vitamins in the whole-day food rations of the gymnasium pupils
Języki publikacji
PL
Abstrakty
PL
Celem przeprowadzonych badań było oszacowanie wielkości pobrania witamin z grupy B (B1, B2, PP, B6, B12 oraz kwasu foliowego) przez młodzież gimnazjalną miejscowości Łącko oraz określenie niedoboru lub nadmiaru tych składników w diecie. Uczniowie (33 dziewcząt i 19 chłopców) w wieku 16-18 lat zostali zakwalifikowani do populacji prowadzącej umiarkowaną aktywność fizyczną. Ocenę pokrycia zapotrzebowania na witaminy z grupy B wykonywano na podstawie 416 wywiadów żywieniowych z ostatnich 24 godz. poprzedzających badanie, przeprowadzanych w ciągu czterech wybranych dni tygodnia, w sezonie jesienno-zimowym i wiosenno-letnim 2005/2006 r. Podstawą oceny wielkości podaży witamin z grupy B było porównanie ilości wykazanych pobrań, na podstawie wywiadów, z odpowiednimi wartościami zawartymi w normie żywieniowej dla badanej populacji. Otrzymane wyniki wskazują na zadowalającą podaż witamin z grupy B w badanej grupie uczniów. Spośród badanych składników tylko niacyna (83-86% normy) i ryboflawina (85% normy w sezonie jesienno-zimowym) w racjach chłopców charakteryzowały się zbyt małą podażą. Wykazano równocześnie odpowiednie spożycie tiaminy (w sezonie jesienno-zimowym) i niacyny w grupie dziewcząt, a w grupie chłopców ryboflawiny (w sezonie wiosenno-letnim) i pirydoksyny. Pozostałe witaminy, w tym foliany, były spożywane w ilościach przekraczających zalecane wartości. Wpływ sezonowości wykazano jedynie w odniesieniu do podaży witaminy B12.
EN
The objective of the research was to assess the intake level of B-group vitamins (B1, B2, PP, B6, B12, and folic acid) by the gymnasium pupils in a locality of Łącko, and to identify a deficiency or an excess of those components in their diet. The pupils (33 girls and 19 boys), aged 16 to 18, were classified as a group of population having a moderate physical activity. On the basis of 416 interviews on the food rations during 24 hrs prior to the research, the assessment was performed of fulfilling the requirements for the B-group vitamins; the interviews were done on four selected weekdays, during the spring-summer and autumn-winter seasons in 2005/2006. The supply rate of B-group vitamins was assessed by comparing the number of supplies identified through the interviews and the respective values indicated in the relevant nutritional standard referring to the population researched. The results obtained point to the satisfactory supply level of the B-group vitamins in the group of pupils covered by this research. Among the components analysed, only the niacin (83-86% of the standard level) and the riboflavin (85% of the standard level during the autumn-winter season) were characterized by a too low supply rate. At the same time, it was shown that the following intake levels were appropriate: thiamine (during the autumn-winter season) and niacin in the group of girls; riboflavin (in the springsummer season) and pyridoxine in the group of the boys. The intake of all other vitamins, including folic acid, exceeded the recommended levels. The impact of a seasonal character of the intake was confirmed only with regard to the supply of B12.
Wydawca
-
Rocznik
Tom
14
Numer
6
Opis fizyczny
s.343-351,tab.,bibliogr.
Twórcy
autor
  • Akademia Rolnicza im.H.Kollataja, ul.Balicka 122, 30-149 Krakow
Bibliografia
  • [1] Białokoz-Kalinowska I., Zagórecka E., Piotrowska-Jastrzębska J.: Ocena sposobu żywienia dzieci w wieku szkolnym z terenu miasta i okolic Białegostoku. Pediatria Polska LXXV, 2000, 8, 643-653.
  • [2] Duda G., Maruszewska M., Przysławski J.: Wartość odżywcza całodziennych racji pokarmowych dzieci szkolnych. Cz. II. Witaminy. Bromat. Chem. Toksykol., 1998, XXXI, 2, 107-113.
  • [3] Duda G., Maruszewska M., Przysławski J., Gertig H.: Ocena wartości odżywczej całodziennych racji pokarmowych młodzieży szkół średnich. Cz.II. Składniki mineralne i witaminy. Bromat. Chem. Toksykol., 1998, 4 (31), 369-374.
  • [4] Dziuda R., Trafalska E., Paradowska-Stankiewicz I.: Spożycie wybranych składników odżywczych a ryzyko zagrożenia chorobami cywilizacyjnymi w wybranej grupie młodzieży. Żyw. Człow. Met. – Supl., XXVII, 2000, 220-225.
  • [5] Gawęcki J. (red.), Nadolna I., Nogala-Kałucka M., Korczak J.: Witaminy. Wyd. AR, Poznań 2002.
  • [6] Górnicki B., Dębiec B (red): Pediatra. PZWL, Warszawa 1995.
  • [7] Hamulka J., Gronowska-Senger A., Tomala G.: Częstotliwość i wartość energetyczna śniadań spożywanych przez młodzież szkół ponadpodstawowych. Rocz. PZH, 2002, 1 (53), 81-87.
  • [8] Ilow R., Regulska-Ilow B., Szymczak J.: Ocena sposobu żywienia chłopców ze szkół średnich z Głogowa i Lublina. Cz. II. Ocena ilościowa. Bromat. Chem. Toksykol., 1999, 1 (32), 27-33.
  • [9] Jeszka J., Kostrzewa-Tarnowska A., Człapka-Matyasik M.: Ocena stanu odżywiania, sposobu żywienia i bilansu energetycznego. Żyw. Człow. Met. – Supl., 2000, XXVII, 37-40.
  • [10] Kosek M.: Ocena wyżywienia młodzieży w domu dziecka w wybranym okresie roku. Żywność. Technologia. Jakość, 1996, 3 (8), 52-59.
  • [11] Leszczyńska T., Pisulewski P. M.: Wpływ wybranych składników żywności na aktywność psychofizyczną człowieka. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2004, 1 (38), 12-20.
  • [12] Nadolna I., Kunachowicz H., Iwanow K.: Potrawy, skład i wartość odżywcza. Prace IŻŻ, 1994, 65.
  • [13] Nadolna I., Przygoda B., Troszyńska A.: Tabele wartości odżywczej produktów spożywczych. Witaminy. IŻŻ, 2000, 99.
  • [14] Ostrowska A., Szewczyński J., Gajewska M.: Wartość odżywcza całodziennych racji pokarmowych uczniów szkół średnich z województwa mazowieckiego. Część II. Składniki mineralne i witaminy. Żyw. Człow. Met., 2003, 1/2 (30), 367-371.
  • [15] Raczyński P., Kubik P., Niemiec T.: Zalecenia dotyczące diety u kobiet podczas planowania ciąży, w ciąży i w czasie karmienia piersią. Ginekologia Praktyczna, 2006, 4, 2-7.
  • [16] Rosenberg I. R., Miller J.W.: Nutritional factors in physical and cognitive functions of elderly people. Am. J. Clin. Nutr., 1992, 55, 1237-1243.
  • [17] Smorczewska-Czupryńska B., Ustymowicz-Farbiszewska J., Kozłowska M., Karczewski J., Fiłon J.: Analiza stanu odżywienia witaminami grupy B młodzieży gimnazjalnej z Białegostoku i okolic. Bromat. Chem. Toksykol.– Supl., 2005, 123-127.
  • [18] Stopnicka B., Szamrej I. K.: Ocena jakości indywidualnego żywienia dzieci, młodzieży szkół ponadpodstawowych i młodzieży akademickiej woj. podlaskiego na przestrzeni lat 1996-2000. Żyw. Człow. Met. – Supl., 2001, XXVIII, 562-563.
  • [19] Szczygłowa H., Szczepańska A., Ners A., Nowicka L.: Album porcji produktów i potraw. IŻŻ, Warszawa 1991.
  • [20] Szponar L., Wolnicka K., Rychlik E.: Album fotografii produktów i potraw. IŻŻ, Warszawa 2000.
  • [21] Wierzbicka E., Brzozowska A., Górski T., Roszkowski W.: Stan odżywienia witaminą B12 i kwasem foliowym osób w wieku 75-80 lat zamieszkałych w rejonie Warszawy - badania pilotowe. Żyw. Człow. Met., 2000, XXVII (Supl.), 88-92.
  • [22] Ziemlański Ś.: Normy żywienia człowieka. Fizjologiczne podstawy. Wyd. Lek. PZWL, Warszawa 1991.
  • [23] Ziemlański Ś., Wartanowicz M.: Stan odżywienia i spożycie witamin w różnych grupach populacyjnych w Polsce w świetle piśmiennictwa. Żyw. Człow. Met., 1999, XXVI, 4, 320-329.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-article-937d3dc0-a9d4-4d4d-84f7-3967fe6a8e47
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.