PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2001 | 10 | 1 |

Tytuł artykułu

Zastosowanie rownania bilansu cieplnego do modelowania temperatury plasterkow porow suszonych konwekcyjnie

Autorzy

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Do modelowania temperatury plasterków porów suszonych w warunkach konwekcji naturalnej zastosowano równanie bilansu cieplnego. Empiryczna weryfikacja potwierdziła zasadność opisu za pomocą równania bilansu cieplnego zmian temperatury cząstek suszonych w temperaturze 40, 50 i 60 °C. W temperaturze 70 i 80° C wzrost temperatury plasterków porów uzyskany z tego równania jest wolniejszy niż otrzymany z eksperymentu, co jest prawdopodobnie spowodowane tym, że równanie bilansu cieplnego nie uwzględnia zmian w strukturze geometrycznej plasterka podczas suszenia.
EN
Heat balance equation was used for temperature modelling of leek slices dried under the conditions of natural convection. Empirical verification confirmed that the heat balance equation can be used for the temperature modelling of leek slices dried at 40, 50 and 60 °C. At 70 and 80 °C increase of leek slices temperature obtained by using heat balance equation turned out to be slower than obtained from the experiment. The probably cause of the discrepancy is due to the changes in geometric structure during drying. Heat balance equation does not consider these changes.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

10

Numer

1

Opis fizyczny

s.17-19,wykr.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Katedra Podstaw Inżynierii, Szkola Glowna Gospodarstwa Wiejskiego, Warszawa
autor
  • Katedra Podstaw Inżynierii, Szkola Glowna Gospodarstwa Wiejskiego, Warszawa

Bibliografia

  • 1. Ginzburg A. S., Gromov M. A.: Teplofizičeskije charakteristiki kartofela, ovoščej i plodov. Moskwa, VO , Agropromizdat”, 1987.
  • 2. Górnicki K.: Modelowanie procesu konwekcyjnego suszenia korzeni pietruszki. Rozprawa doktorska. SGGW, Warszawa, 2000.
  • 3. Górnicki K., Kaleta A.: Opis zmian temperatury cząstek korzenia pietruszki suszonych w warunkach konwekcji naturalnej. II Konferencja Naukowa „Organizacja i Inżynieria Produkcji w Rolnictwie i Leśnictwie”. Warszawa, 15 maja 2001. Materiały konferencyjne s. 85-90.
  • 4. Jaros M.: Kinetyka suszenia warzyw. Rozprawa habilitacyjna. Rozprawy naukowe Akademii Rolniczej w Lublinie (224). Wydawnictwo Akademii Rolniczej w Lublinie, 1999.
  • 5. Jaros M.: Modelowanie temperatury warzyw suszonych konwekcyjnie. [W:] Konwekcyjne suszenie warzyw. Teoria i praktyka, (red. S. Pabis). Kraków, Polskie Towarzystwo Inżynierii Rolniczej, 1999, s. 33-40.
  • 6. Kaleta A.: Thermal properties of plant materials. Warsaw, Warsaw Agricultural University Press, 1999.
  • 7. Kaleta A., Górnicki K., Stakun E.: Współczynnik wnikania ciepła do plasterków porów suszonych w warunkach konwekcji naturalnej. Problemy Inżynierii Rolniczej 1999, 7, 2(24), s. 47-53.
  • 8. Kaleta A., Wojdalski J.: Technika i gospodarka cieplna. Pytania testowe, wybrane tablice, wykresy i zastosowania w rolnictwie i przetwórstwie żywności. Wyd. II rozszerzone. Warszawa, Wydawnictwo SGGW, 2000.
  • 9. Łykov A. W.: Teorija suszki. Moskwa, Energia, 1968.
  • 10. Murakowski J., Kozłowski Z.: Modelowanie procesu suszenia trzonów pieczarek w fazie wstępnego nagrzewania. [W:] Konwekcyjne suszenie warzyw. Teoria i praktyka, (red. S. Pabis). Kraków, Polskie Towarzystwo Inżynierii Rolniczej, 1999, s. 51-59.
  • 11. Pabis S.: Teoria konwekcyjnego suszenia produktów rolniczych. Warszawa, PWRiL, 1982.
  • 12. Pabis S.: The initial phase of convection drying of vegetables and mushrooms and the effect of shrinkage. J. Agric. Engng. Res. 1999, 72, s. 187-195.
  • 13. Stakun E.: Badanie kinetyki suszenia porów w warunkach konwekcji naturalnej. Praca magisterska. SGGW, Warszawa, 1998.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-927608b7-0925-4921-9b7e-1ee5b4e8bb5e
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.