PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2009 | 24 | 1 |
Tytuł artykułu

Effect of selenium and vitamin E supplementation on the quantity and quality of the pork production and selenium accumulation in organism of fattening pigs

Warianty tytułu
PL
Wplyw dodatku selenu i witaminy E na ilosc i jakosc produkowanej wieprzowiny oraz akumulacje selenu w organizmie tucznikow
Języki publikacji
EN
Abstrakty
EN
Selenium accumulates in the organism of livestock and thus increases the additive value of meat, prolongs its storage time, and improves culinary properties. In addition, selenium in meat is an important source of selenium in human nutrition. The aim of present research was to determine the effects of supplementation of diet with antioxidant preparation containing Se and vitamin E (0.1 mg and 20 mg kg⁻¹, respectively) on the growth of fattening pigs, to assess the selenium accumulation in their organism, and to evaluate its effects on the physical-chemical properties of the meat. Two groups (12 pigs in each) of analogous pigs’ hybrid were investigated. Experimental group got the supplements of antioxidants. Addition of Se and vitamin E preparation to diet had no significant effect on feed intake, animal growth and meat quality indicators. Blood analyses showed the accumulation of trace element selenium in fattening pigs.
PL
Selen gromadzi się w organizmie zwierząt gospodarskich i w ten sposób dodatkowo podnosi jakość mięsa, przedłuża czas jego przechowywania oraz poprawia właściwości kulinarne. Selen zawarty w mięsie jest ponadto ważnym źródłem Se w żywieniu ludzi. Celem badań było określenie wpływu dodatku preparatu antyoksydacyjnego zawierającego Se i witaminę E (odpowiednio, 0,1 mg i 20 mg kg⁻¹ mieszanki) na wzrost tuczników i akumulację selenu w ich organizmie oraz właściwości fizykochemiczne mięsa. Badania przeprowadzono na grupie 24 świń mieszańców podzielonych metodą analogów na dwie grupy, po 12 sztuk w każdej. Grupa doświadczalna otrzymywała dodatek preparatu antyoksydacyjnego. Zastosowanie dodatku selenu i witaminy E do mieszanek paszowych nie miało istotnego wpływu na pobranie paszy, wzrost i wskaźniki jakości mięsa. Analiza krwi wykazała akumulację selenu w organizmie tuczników.
Wydawca
-
Rocznik
Tom
24
Numer
1
Opis fizyczny
p.35-42,fig.,ref.
Twórcy
autor
  • Lithuanian Veterinary Academy, Tilzes 18, LT-47181 Kaunas, Lithuania
autor
autor
autor
autor
Bibliografia
  • AOAC: 1990. Official methods of analysis of the association of Official Analytical Chemists. Arlington, USA.
  • BENEYTOUT J.L. 1992. Propriétés biologiques de la glutathion peroxydase séléniée. Option/bio, 98: 6–8.
  • DROCHNER W., MIKULIONIENE S., KULPYS J. 2000. Pigs feeding. Kaunas, 62.
  • FLORES M., ARMERO E., ARISTOY M.C. et al. 1999. Sensory characteristics of cooked pork loin as affected by nucleotide content and post-mortem meat quality. Meat Science, 51: 53–59.
  • FULBERT J.C., CALS M.J. 1992. Les radicaux libres en biologie clinique. Path. Biol., 1: 66–77.
  • GRAU R., HAMM R. 1953. Eine einfasche methode zur bestimmung des wasserbindung in muskel. Fleischwirtschaft, 4: 295–297.
  • HARPER J. 2000. Utilisation des antioxidants en clinique. Waltham Focus, 10:12–16.
  • JEROCH H., DROCHNER W., SIMON O. 1999. Ernährung landwirtschaftlicher Nutztiere. Eugen Ulmer, Stuttgart, pp.116–140.
  • MATEO R.D., SPALLHOLZ J.E., ELDER R., YOON I., KIM S.W. 2007. Efficacy of dietary selenium source on growth and carcass characteristics of growing-finishing pigs fed diets containing high endogenous selenium. J. Anim. Sci., 85: 1177–1183.
  • KIM Y.Y., MAHAN D.C., 2001. Effect of dietary selenium source, level, and pig hair color on various selenium indices. J. Anim. Sci., 79: 949–955.
  • MABRY J., BAAS T.J. 1998. The impact of genetics on pork quality. National Pork Board. American Meat Science Association, 29.
  • OBERLEAS D., HARLAND B.F., BOBILYA D.J. 1999. Selenium. In: Minerals. Nutrition and metabolism. Vantage Press, New York, pp. 168–177.
  • RADIENE Z., RIMKEVICIUS S., RAUDINIKIS A., REKSTYS V., JUKNA V. 2004. Results of control fattening in state pigs stock farm in 2004. Baisogala, 41–104 [Lithuanian].
  • RAZMAITE V., JANCIENE I. 2003. Lithuanian White Pigs succulent properties and their selection harmonisation with finite grade. Stockbreeding. Science proceedings, 42:3–12 [Lithuanian].
  • RIBIKAUSKIENE D., DZIAUGYS V. 2002. The effect of grade on Lithuanian White Pigs fattening and succulent properties. Stockbreeding. Science proceedings, 41:101–110 [Lithuanian].
  • SAHNOUN Z., JAMMOUSI K., ZEGHAL K.M. et al. 1997. Radicaux libres et anti-oxydants: physiologie, pathologie humaine et aspects humaine et aspects thérapeutiques. Thérapie, 52(4): 251–270.
  • SEGERSON E.C., GUNSETT F.C., GETZ W.R. 1986. Selenium-vitamin E supplementation and production efficiency in ewe marginally deficient in Selenium. Livestock Production Science, 14: 149–159.
  • SHEGLOV V.V, BOYARSKYI L.G. 1990. Feed: concoction, keeping and usage, Moscow [Russian].
  • SOSNICKYI A. 1998. Analyses of meat quality. Pig breeding, 6: 31–32 [Russian].
  • STATISTICA for WindowsTM (Version 5.0). 1995. Statsoft Inc., Tulsa OK.
  • TCHELEKPAEV YA.D., NAURUZOV M.M. 1990. About meat. Kainar, Alma-Ata, 318 [Russian].
  • WHANGER P.D. 2002. Selenocompounds in plants and animals and their biological significance. J. Am. Coll. Nutr. 21(3): 223–232.
  • ZHAN X.A., WANG M., ZHAO R.Q., LI W. F., XU Z.R. 2007. Effects of different selenium source on selenium distribution, loin quality and antioxidant status in finishing pigs. Anim. Feed Sci. Technol., 132: 202–211.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-article-927056e6-7760-48ec-ad37-018668d360f4
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.