PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2003 | 02 | 2 |
Tytuł artykułu

Wplyw aglomeracji na wlasciwosci ogolne wieloskladnikowej zywnosci w proszku

Autorzy
Warianty tytułu
EN
The influence of agglomeration on general properties of multicomponent food powder
Języki publikacji
PL
Abstrakty
PL
Celem pracy była analiza wpływu aglomeracji na właściwości ogólne żywności w proszku. Materiał do badań stanowiły następujące produkty: cukier, kakao, mal- todekstryna i mleko. Sporządzano z nich mieszaniny zawierające 20% kakao, 0-80% cukru, 0-80% maltodekstryny oraz 0-80% mleka w proszku, które poddawano aglomeracji. Analiza właściwości ogólnych dotyczyła zmiany składu granulometrycznego, zawartości i aktywności wody, gęstości nasypowej luźnej i utrzęsionej, sypkości, kąta zsypu z różnych powierzchni, kąta nasypu, a także właściwości rekonstytucyjnych - zwilżalności i rozpuszczalności składników, ich mieszanin oraz aglomeratów. Analiza właściwości ogólnych wykazała duże zróżnicowanie składu granulometrycznego i gęstości nasypowej badanych mieszanin, co miało wpływ na sypkość i zwilżalność. Aglomeracja wpłynęła na właściwości ogólne mieszanin, a stopień wpływu uzależniony był od ich składu. Najlepsze wyniki uzyskano dla mieszaniny i aglomeratu o składzie 20% kakao + 80% cukru.
EN
The aim of this work was the analysis of the agglomeration influence on general properties of food powders. The material used in the research consisted of such powders as: sugar, cocoa, maltodextrine and milk. For the purpose of the research mixtures of these powders were made, in the proportions of: 20% cocoa and 0-80% sugar, 0-80% maltodextrine or 0-80% milk powder, which were then agglomerated. The analysis of general properties included the change in granulometric content, water content and activity, bulk density loose and tapped, flowability, repose angle from different surfaces, piling angle and reconstitutive characteristics such as wettability and solubility of the ingredients, their mixtures and agglomerates. The analysis of general properties has indicated a wide range of granulometric content and piling density of powdered mixtures, what influenced flowability and wettability. Agglomeration influenced general characteristics of mixtures and the degree of influence was dependent on their content. The best results were for the mixture and agglomerate containing 20% of cocoa + 80% sugar.
Wydawca
-
Rocznik
Tom
02
Numer
2
Opis fizyczny
s.27-36,rys.,tab.,bibliogr.
Twórcy
autor
  • Szkola Glowna Gospodarstwa Wiejskiego, ul.Nowoursynowska 159c, 02-787 Warszawa
autor
Bibliografia
  • Domian E., Lenart A., 2000. Adsorpcja pary wodnej przez żywność w proszku. Żywn. Technol. Jakość. 4, 25, 27-35.
  • Gasparska R., 1999. Wyroby z ziarna kakaowego - terminologia. Prz. Piek. Cukier. 47, 54.
  • Heim A., 1996. Procesy mechaniczne i urządzenia do ich realizacji. Wyd. P. Łódź. 8-29, 167-169.
  • Kowalska J., Lenart A., 2002 a. Izotermy sorpcji pary wodnej przez powleczony napój kakaowy w proszku. Zesz. Probl. Post. Nauk Roln. 486, 56-62.
  • Kowalska J., Lenart A., 2002 b. Wpływ aglomeracji i powlekania na kinetykę sorpcji pary wodnej przez napój kakaowy w proszku. Inż. Roln. 4, 37, 72-79.
  • Pisecky J., 1978. Bulk density of milk powders. Dairy Ind. Int. 43, 2, 4-11.
  • Schuchmann H., Szembek M., Karbstein H., Schubert H., 1994. Das Strahlag- glomerieren ais Verfahren zum Herstellen von Instantgetränken. Lebensm. Wiss. Technol. 27, 4, 303-307.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-article-926edab5-e114-4f51-8976-3183c3e125d3
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.