PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1997 | 46 |

Tytuł artykułu

Jakosc miesa mlodych indykow rzeznych WAMA

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Badano jakość mięsa młodych indyków rzeźnych WAMA-3 i WAMA-x. Oceniano skład chemiczny, właściwości fizykochemiczne i sensoryczne mięsa mięśni piersiowych. Stwierdzono bardzo dobrą jakość mięsa indyków zarówno WAMA-3, jak i WAMA-x. Nieznacznie wyższą zawartość białka, mniejsze otłuszczenie, lepszą soczystość i smakowitość miało mięso indyczek w porównaniu z mięsem indorów.
EN
Meat quality of young WAMA-3 and WAMA-x turkeys was tested. The evaluation included chemical composition, physico-chemical and taste properties of breast muscle meat. It was found that the meat of both WAMA-3 and WAMA-x turkeys was of a very good quality. The meat of turkey hens, compared with that of turkey toms, was characterized by a slightly higher protein content, lower fat content, higher palatability and juiciness levels.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

46

Opis fizyczny

s.115-121,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Akademia Rolniczo-Techniczna, Olsztyn
autor
autor

Bibliografia

  • Baryłko-Pikielna N., Kossakowska Т., Baldwin Z. 1964. Wybór optymalnej metody przygotowania mięsa wołowego i wieprzowego do oceny sensorycznej. Rocz. Inst. Przem. Mięs., 1: 111-132.
  • Benkova J., Jankowski J. 1995. Breeding strategy in turkey. Proc. 11 th Inter, symposium Current Problems in Avion Genetics, Kraków: 96-105.
  • Faruga A., Jankowski J., Sobina I. 1988. Jakość mięsa indyczek i indorów rzeźnych odchowy­wanych na różnych podłożach. Acta Acad. Agricult. Techn. Olst. Zoot, 31: 205-214.
  • Faruga A., Jankowski J. 1994. Wartość użytkowa średniociężkich i ciężkich młodych indyków rzeźnych. ART, Olsztyn (maszynopis).
  • Filuś K, Jankowski J., Meller Z., Rotkiewicz T. 1995. Meat quality and quantity of different hybrids of slaughter turkeys. Proceedings of the XII European Symposium on the qua­lity of poultry meat, Zaragoza (Spain), 165-171.
  • Francis J. 1995. BUT-6 gestern-heute-morgen. Bericht aus Kartzfehn, 57: 1-7.
  • Grashorn M. A. 1995. Growth and slaughter characteristics of different turkey lines. Proce­edings of the XII European Symposium on the quality of poultry meat, 25-29 September, Zaragoza, Spain.
  • Grau R., Hamm R. 1953. Ber das Wasserbindung des toten sangetiermuskles. J. Mitteilung. Der Einfluss des pH-Wertes auf die Wasserbindung von zer Kleinertem Rindermuskel, Bioch., 325: 1-3.
  • Jankowski J., Faruga A., Wawro K. 1989. Wartość rzeźna indyków z różnych rodów. Acta Acad. Agricult. Tech. Olst. Zoot., 33: 271-279.
  • Saute V., Bielicki G., Renerre M., Lacourt A. 1991. Post mortem evolution in the Pectoralis Superficialis muscle from two turkey breeds: a relationship beetwen pH and colour. 37 th International Congress of Meat Science and Technology, Kulmbach, Germany: 465-469.
  • Savage T. F. 1993. The current state of and futurt prospect in the breeding and genetics of turkeys. Proc. 10 th Inter, symposium Current Problems in Avion Genetics., Nitra: 59-67.
  • Sosnicki A. A. 1993. PSE in Turkey. Meat Focus Int., 2: 75-81.
  • Swatland. H. J. 1993. Muscle growth in turkeys. World Poultry, 12: 44-46.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-919d5c57-6be3-43f6-b6cb-d511865492f5
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.