PL
Przebadano wpływ diety ubogiej w białko na zawartość w mięśniach i w wątrobie wskaźnika peroksydacji lipidów (TBARS) u szczurów pozostających w spoczynku i trenowanych na bieżni. Zwierzętom przez 3 miesiące podawano dietę o zawartości 9% energii z białka. Zwierzęta trenowane biegały na bieżni mechanicznej, jedną godzinę dziennie przez 5 dni w tygodniu, z szybkością 25 m•min-1. Kontrolę stanowiły zwierzęta pozostawione w spoczynku lub poddane treningowi na bieżni, które otrzymywały dietę o zawartości 20% energii z białka. Stwierdzono, że w grupach zwierząt nietrenowanych obniżenie podaży białka w diecie powodowało wzrost TBARS w wątrobie i obniżenie poziomu tego wskaźnika w mięśniu płaszczkowatym i części czerwonej mięśnia brzuchatego łydki (RG). Silna tendencja do obniżenia zawartości TBARS widoczna była również w części białej mięśnia brzuchatego łydki. Trening nie wpłynął znamiennie na poziom badanego wskaźnika. U zwierząt trenowanych, podobnie jak w grupach nietrenowanych obniżenie podaży białka powodowało zmniejszenie zawartości TBARS w RG natomiast, w przeciwieństwie do zwierząt nietrenowanych nie obserwowano znamiennych różnic zależnych od diety w zawartości TBARS w wątrobie i mięśniu płaszczkowatym.
EN
Effect of protein deficient diet on TBARS level, an index of the lipid peroxidation were estimated in liver, soleus muscle and the red and white parts of gastrocnemius muscle of trained and untrained rats. The animals were fed a diet of protein content limited to 9% energy value (LPD). The trained animals were exercised on the treadmill for 3 mo, 1h daily, 5 days a week. Average running speed was 25 m•min-1. The control rats, trained and untrained were fed a diet of protein content of 20% energy value. The LPD in untrained animals resulted in an increase in the TBARS concentration in liver and the TBARS concentration decrease in the soleus muscle and the red parts of gastrocnemius muscle. The tendency to decrease in TBARS content was also seen in the white part of gastrocnemius muscle. There was no significant influence of the training on the TBARS concentration. In trained animals, similar as in untrained the LPD decreased TBARS content in the red parts of gastrocnemius muscle, however did not significantly influenced TBARS content in the liver and soleus muscle.