PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2007 | 34 | 3-4 |

Tytuł artykułu

Wplyw diety ubogiej w bialko na peroksydacje lipidow w tkankach szczura

Warianty tytułu

EN
Effect of protein deficient diet on lipid peroxidation in rat tissue

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Przebadano wpływ diety ubogiej w białko na zawartość w mięśniach i w wątrobie wskaźnika peroksydacji lipidów (TBARS) u szczurów pozostających w spoczynku i trenowanych na bieżni. Zwierzętom przez 3 miesiące podawano dietę o zawartości 9% energii z białka. Zwierzęta trenowane biegały na bieżni mechanicznej, jedną godzinę dziennie przez 5 dni w tygodniu, z szybkością 25 m•min-1. Kontrolę stanowiły zwierzęta pozostawione w spoczynku lub poddane treningowi na bieżni, które otrzymywały dietę o zawartości 20% energii z białka. Stwierdzono, że w grupach zwierząt nietrenowanych obniżenie podaży białka w diecie powodowało wzrost TBARS w wątrobie i obniżenie poziomu tego wskaźnika w mięśniu płaszczkowatym i części czerwonej mięśnia brzuchatego łydki (RG). Silna tendencja do obniżenia zawartości TBARS widoczna była również w części białej mięśnia brzuchatego łydki. Trening nie wpłynął znamiennie na poziom badanego wskaźnika. U zwierząt trenowanych, podobnie jak w grupach nietrenowanych obniżenie podaży białka powodowało zmniejszenie zawartości TBARS w RG natomiast, w przeciwieństwie do zwierząt nietrenowanych nie obserwowano znamiennych różnic zależnych od diety w zawartości TBARS w wątrobie i mięśniu płaszczkowatym.
EN
Effect of protein deficient diet on TBARS level, an index of the lipid peroxidation were estimated in liver, soleus muscle and the red and white parts of gastrocnemius muscle of trained and untrained rats. The animals were fed a diet of protein content limited to 9% energy value (LPD). The trained animals were exercised on the treadmill for 3 mo, 1h daily, 5 days a week. Average running speed was 25 m•min-1. The control rats, trained and untrained were fed a diet of protein content of 20% energy value. The LPD in untrained animals resulted in an increase in the TBARS concentration in liver and the TBARS concentration decrease in the soleus muscle and the red parts of gastrocnemius muscle. The tendency to decrease in TBARS content was also seen in the white part of gastrocnemius muscle. There was no significant influence of the training on the TBARS concentration. In trained animals, similar as in untrained the LPD decreased TBARS content in the red parts of gastrocnemius muscle, however did not significantly influenced TBARS content in the liver and soleus muscle.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

34

Numer

3-4

Opis fizyczny

s.1289-1294,rys.,bibliogr.

Twórcy

  • Wojskowy Instytut Higieny i Epidemiologii, Warszawa
autor
autor
autor

Bibliografia

  • 1. Alhamdan A. A.: The effect of dietary supplementation of N-acetyl-L-cysteine on glutathione concentration and lipid peroxidation in cigarette smoke-exposed rats fed a low-protein diet. Saudi Med. J. 2005, 26, 208.
  • 2. Bodiga V. L., Boindala S., Putcha U., i wsp.: Chronic low intake of protein or vitamins increases the intestinal epithelial cell apoptosis in Wistar/NIN rats. Nutrition 2005, 21, 949.
  • 3. Bonatto F., Polydoro M., Andrades M. E., i wsp.: Effect of protein malnutrition on redox state of the hippocampus of rat. Brain Res. 2005, 1042, 17.
  • 4. Bonatto F., Polydoro M., Andreades M. E., i wsp.: Effects of maternal protein malnutrition on oxidative markers in the young rat cortex and celebellum. Neurosci. Lett. 2006, 406, 281.
  • 5. Cambonie G., Comte B., Izydorczyk C. i wsp.: Antenatal antioxidant prevents adult hypertension, vascular dysfunction and microvascular rarefaction associated with in utero exposure to a low protein diet. Am. J. Physiol. Regul. Integr. Comp. Physiol. 2007, 292, R 1236.
  • 6. Darmon N., Pelissier M. A., Heyman M., i wsp.: Oxidative stress may contribute to the intestinal dysfunction of weanling rats fed a low protein diet. J. Nutr. 1993, 123, 1068.
  • 7. Faff J.: Exercise induced oxidative stress and Coenzyme Q. (w) : Kagan V.E., Quin P.J. (red.) Coenzyme Q. : Molecular mechanism in health and disease. CRC Press, New York, 2001, 357.
  • 8. Frankiewicz-Jóźko A., Faff J.: Comparison of the effects of continuous versus intermittent exercises on the activity of superoxide dismutase in rat tissues. Biol. Sport. 2005, 22, 341.
  • 9. Frankiewicz-Jóźko A., Faff J., Sieradzan-Gabelska B.: Changes in concentrations of tissue free radical marker and serum creatine kinase during the post-exercise period in rats. Eur. J. Appl. Physiol. 1996, 74, 470.
  • 10. Kanth V. R., Reddy P. U., Raju T. N.: Behavioral, morphological and physiological shift in the rats administered with tryptophan deficient regimen. Nutr. Hosp. 2006, 21, 596.
  • 11. Kehrer J. P.: Free radicals as mediators of tissue injury and disease. Criti. Rev. Toxicol. 1993, 1, 21.
  • 12. Lowry O. H., Rosenbrough N. J., Farr A. L., i wsp.: Protein measured with the Folin phenol reagent. J. Biol. Chem. 1951, 193, 265.
  • 13. Ohkawa H., Ohishi N., Yagi K.: Assay for lipid peroxides in animal tissue by thiobarbituric acid reaction. Anal. Biochem. 1979, 95, 35.
  • 14. Pamplona R., Barja G.: Mitochondrial oxidative stress, aging and caloric restriction: the protein and methionine connection. Biochim. Biophys. Acta. 2006, 1757, 496.
  • 15. Prada F. J., Macedo D. V., Mello M. A.: Evaluation of a protein deficient diet in rats through blood oxidative stress biomarkers. Res. Commun. Mol. Pathol. Pharmacol. 2003, 113-114, 213.
  • 16. Rana S., Sodhi C. P., Mehta S., i wsp.: Protein-energy malnutrition and oxidative injury in growing rats. Hum. Exp. Toxicol. 1996, 15, 810.
  • 17. Sanz A., Caro P., Barja G.: Protein restriction without strong caloric restriction decreases mitochondrial oxygen radical production and oxidative DNA damage in rat liver. J. Bioenerg. Biomembr. 2004, 36, 545.
  • 18. Shin S.J., Yamada K., Sugisawa A., i wsp.: Enhanced oxidative damage induced by total body irradiation in mice fed a low protein diet. Int. J. Radiat. Biol. 2002, 78, 425.
  • 19. Shin S.J.: Influence of the origin and level of dietary protein on TBI-induced oxidative damage in mice. Int. J. Vitam. Nutr. Res. 2003, 73, 297.
  • 20. Sidhu P., Garg M. L., Dhawan D. K.: Protective effects of zinc on oxidative stress enzymes in liver of protein deficient rats. Nutr. Hosp. 2004, 19, 341.
  • 21. Sidhu P., Garg M. L., Dhawan D. K.: Protective effects of zinc on oxidative stress enzymes in liver of protein-deficient rats. Drug Chem. Toxicol. 2005, 28, 211.
  • 22. Vasiliev A. V., Ivakhnenko V. I., Maltsev G. I.: Changes in kinetic properties of superoxide dismutase and glutathione peroxidase in the liver and erythrocytes from rats during deficiency of protein and additional dietary administration Cu, Zn, Mn and Se. (article in russian). Biomed. Khim. 2005, 52, 384.
  • 23. Waterlow J. C.: Effects of PEM on structure and function of organs. Metabolic changes, (w): Arnold E. Protein Energy Malnutrition. 1993, 54.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-915ed16f-3036-4864-90c8-e4a13e0b306f
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.