Warianty tytułu
Języki publikacji
Abstrakty
Omówiono rolę i znaczenie dotychczas stosowanych i nowych opakowań używanych w przechowalnictwie, transporcie i handlu detalicznym warzyw świeżych. Rosnące wymagania konsumentów dotyczące wysokiej jakości, higieny i bezpieczeństwa w obrocie i podczas sprzedaży warzyw świeżych i przygotowanych do bezpośredniego spożycia zmuszają do stosowania nowych opakowań. Przedstawiono także nowe sposoby pakowania (MAP, CAP, EMA, APC, opakowania jadalne) świeżych warzyw.
The roles of commercial used and newly developed packaging for storage, transport and marketing of vegetables are described. The increasing demands by consumers for high quality, guaranteed safety and hygiene of fresh vegetables (whole and prepared produce) have an influence on the type of packaging used in the practice. Development in new packaging techniques such as MAP, CAP, EMA, APC - system and edible coatings are also discussed.
Wydawca
Czasopismo
Rocznik
Tom
Numer
Opis fizyczny
s.10-11,37,fot.,bibliogr.
Twórcy
autor
- Instytut Warzywnictwa, ul.Konstytucji 3 Maja 1-3, 96-100 Skierniewice
Bibliografia
- [1] Adamicki F.: 1999. Pakowanie warzyw do krótkotrwałego składowania i sprzedaży. Ogrodnictwo, 5, 19-20.
- [2] Anon. 1998. Broccoli stays fresh longer - new packaging retards spoilage. ATO-DLO, Annual Report, p. 12-15.
- [3] Day, B.P.F.: 1999. High oxygen MAP for fresh prepared produce and combination products. Conference Proceedings, FRA Campden & Chorleywood, p. 2-10.
- [4] Nussinovitch A., Lurie S. 1995.: Edible coating for fruits and vegetables. Postharvest News and Information, vol. 6, No 4:53-57.
- [5] Rooney M. 1999.: Active and intelligent packaging of fruit and vegetables. Conference Proceedings, FRA Campden & Chorleywood, p. 12-24.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-article-91202b06-86fe-4a8b-a542-0b1d257db73c