PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
Czasopismo
2009 | 55 | 3 |
Tytuł artykułu

Comparison of eight dill cultivars grown in containers in different light conditions

Autorzy
Warianty tytułu
PL
Porownanie osmiu odmian kopru ogrodowego uprawianego w pojemnikach w roznych warunkach swietlnych
Języki publikacji
EN
Abstrakty
EN
Experiments were carried out in the experimental station “Marcelin” of Poznań University of Life Sciences in 2006. The objective of this study was to compare eight dill cultivars in order to determine their usefulness for cultivation in containers in different lighting conditions (PPFD -100 and 75 μmol·m-2·s-1).The following cultivars ‘Amat’, ‘Ambrozja’, ‘Herkules’, ‘Krezus’, ‘Kronos’, ‘Lukullus’, ‘Skaner’ and ‘Szmaragd’ were compared. In the first week of cultivation, higher plants and greater biomass were obtained in the cultivation at 100 µmol. m-2.s-1 in comparison with plants growing at 75 µmol. m-2.s-1. After four weeks of growth, no differences in the parametric assessment of plants growing at 100 µmol. m-2.s-1 and at 75 µmol. m-2.s-1 were observed. ‘Ambrozja’ cultivar was characterized by the highest growth dynamics and value of LAI index, while ‘Skaner’ by the lowest. The performed experiments showed that ‘Ambrozja ‘cultivar is the most suitable one for cultivation in containers.
PL
Doświadczenie zostało przeprowadzone w Stacji Doświadczalnej „Marcelin” Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu w 2006 roku. Celem pracy było porównanie ośmiu odmian kopru ogrodowego w celu określenia ich przydatności do uprawy w pojemnikach w zróżnicowanych warunkach świetlnych (PPFD -100 i 75 μmol·m-2·s-1). Porównywano następujące odmiany: ‘Amat’, ‘Ambrozja’, ‘Herkules’, ‘Krezus’, ‘Kronos’, ‘Lukullus’, ‘Skaner’ i ‘Szmaragd’. W pierwszym tygodniu uprawy wyższe rośliny i większą masę ziela uzyskano w uprawie przy 100 µmol.m-2∙s-1w porównaniu z 75 µmol.m-2∙s-1. Po czterech tygodniach uprawy nie było różnic w ocenie parametrycznej roślin uprawianych przy 100 i 75 µmol. m-2∙s-1. Największą dynamiką wzrostu oraz największą wartością współczynnika LAI charakteryzowała się odmiana ‘Ambrozja’, najmniejszą odmiana ‘Skaner’. W wyniku przeprowadzonych badań stwierdzono, że do uprawy w pojemnikach pośród badanych odmian najlepiej nadaje się odmiana ’Ambrozja’.
Wydawca
-
Czasopismo
Rocznik
Tom
55
Numer
3
Opis fizyczny
p.76-83,fig.,ref.
Twórcy
autor
  • Poznan University of Life Sciences, Dabrowskiego 159, 60-594 Poznan, Poland
Bibliografia
  • 1. Bailer J, Aichinger T, Hackl G, Hueber KD, Dachler M. Essential oil content and composition in commercially available dill cultivars in comparison to caraway. Industrial Crops and Products 2001; 14:229-39.
  • 2. Callan NW, Johnson D L, Westcott MP, Welty LE. Herb and oil composition of dill (Anethum graveolens L.): Effects of crop maturity and plant density. Industrial Crops and Products 2007; 25:282-7.
  • 3. Dyduch J, Kawecka A. Plonowanie odmian kopru ogrodowego (Anethum graveolens L.) w zależności od terminu siewu. Folia Hortic - Supplement 2003; 1:99-101.
  • 4. Frąszczak B, Knaflewski M, Ziombra M. The height of some spice plants depending on light conditions and temperature. EJPAU 2008; 11(2): #16.
  • 5. Groeneveld HW. Measuring the RGR of individual grassplant. Ann Bot 1998; 82:803-8.
  • 6. Hälvä S, Craker LE, Simon JE, Charles DJ. Growth and essential oil in dill, Anethum graveolens L. in response to temperature and photoperiod. J Herbs Spices Med Plants 1993; 1:47-56.
  • 7. Heins RD, Liu B, Runkle ES. Regulation of crop growth and development based on environmental factors. Acta Hortic 2000; 516:13-22.
  • 8. Kawecka M, Dyduch J. Ocena cech biometrycznych i potencjału plonotwórczego roślin kilku odmian kopru ogrodowego (Anethum graveolens L.) w uprawie polowej na zbiór pęczkowy. Ocena cech biometrycznych. Acta Agrophys 2006; 8(2):367-73.
  • 9. Kawecka M, Dyduch J. Ocena cech biometrycznych i potencjału plonotwórczego roślin kilku odmian kopru ogrodowego (Anethum graveolens L.) w uprawie polowej na zbiór pęczkowy. Ocena potencjału plonotwórczego. Acta Agrophys 2006; 8(3):611-17.
  • 10. Li Y, Craker LE, Potter T. Effect of light level on essential oil production of sage (Salvia officinalis) and thyme (Thymus vulgaris). Acta Hort 1996; 426:419-26.
  • 11. Monteith JL. Climate and the efficiency of crop production on Britain. Philosophical Transactions of the Royal Society of London 1977; 281:277-94.
  • 12. Pietkiewicz S. Wskaźnikowa analiza wzrostu. Wiad. Bot. 1985; 29(1):29-42,
  • 13. Simon JE, Chadwick AF, Craker LE. Herbs. Archon Books, Hamden, CT 1984:32.
  • 14. Score C, Lorenzi R, Ranall P. The effect of (S)-(+)-carvone treatments on seed potato tuber dormancy and sprouting. Potato Research 1997; 40:155-161.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-article-90f00f89-7ad2-4ce2-9a5c-974f9ca81edf
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.