PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2008 | 530 |

Tytuł artykułu

Sklad chemiczny bulw ziemniaka przeznaczonego do przetworstwa spozywczego w zaleznosci od nawozenia miedzyplonami i sloma

Autorzy

Warianty tytułu

EN
Chemical composition of potato tubers used for food processing depending on the catch crops and straw fertilization

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
W pracy przedstawiono wyniki badań z 3 lat, których celem było określenie wpływu międzyplonów, słomy i obornika na kształtowanie się składu chemicznego bulw ziemniaka. W doświadczeniu badano dwa czynniki: nawożenie miedzyplonem (obiekt kontrolny, obornik, lucerna chmielowa, życica wielokwiatowa, rzodkiew oleista, rzodkiew oleista - mulcz), nawożenie słomą (podblok bez słomy, podblok ze słomą). Otrzymane wyniki badań pozwalają stwierdzić, iż skład chemiczny bulw ziemniaka nawożonego międzyplonami i słomą kształtował się na zbliżonym poziomie, jak ziemniaka nawożonego obornikiem, z wyjątkiem lucerny chmielowej.
EN
This work presents the results of investigations carried out during 3 years, which aimed at assessing an influence of catch crops, straw and farmyard manure on chemical composition of potato tubers. In this experiment two factors were researched: the catch crop fertilization (control object, farmyard manure, black medic, Italian ryegrass, fodder radish, fodder radish-mulch), the straw fertilization (subblock without straw, subblock with straw). It may be concluded from the obtained results that chemical composition of potato tubers which were fertilized with catch crops and straw, was at the similar level as potatoes which were fertilized with farmyard manure, with the exception of black medic.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

530

Opis fizyczny

s.127-133,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Katedra Szczegółowej Uprawy Roślin, Akademia Podlaska, ul.B.Prusa 14, 08-110 Siedlce
autor
  • Katedra Szczegółowej Uprawy Roślin, Akademia Podlaska, ul.B.Prusa 14, 08-110 Siedlce

Bibliografia

  • Boligłowa E., Gleń K. 2003. Yielding and quality of potato tubers depending on the kind of organic fertilization and tillage method. Elec. Jour. Pol. Agric. Univ. Ser. Agronom. 1,6.
  • Ceglarek F., Płaza A. 2000. Wpływ nawożenia wsiewkami międzyplonowymi na jakość bulw ziemniaka jadalnego uprawianego w rejonie Siedlec. Biul. IHAR 213: 109-116.
  • Gleń K., Boligłowa E., Pisulewski P. 2002. Wpływ różnego rodzaju nawożenia organicznego na jakość bulw ziemniaka. Mat. konf. nauk. „Ziemniak spożywczy i przemysłowy oraz jego przetwarzanie. Perspektywy ekologicznej uprawy ziemniaka w Polsce”. Wrocław, 13-16 V 2002: 100-101.
  • Leszczyński W. 2000. Kryteria oceny jakości ziemniaka konsumpcyjnego i skrobiowego. Mat. konf. nauk. „Ziemniak spożywczy i przemysłowy oraz jego przetwarzanie”. Wrocław, 13-16 V 2000: 41-49.
  • Leszczyński W. 2002. Zależność jakości ziemniaka od stosowania w uprawie nawozów i pestycydów. Zesz. Probl. Post. Nauk Roln. 489: 47-64.
  • Lisińska G. 1994. Ziemniak jako surowiec dla przemysłu spożywczego. Post. Nauk Rol. 1: 31-40.
  • Lisińska G. 2006. Wartość technologiczna i jakość konsumpcyjna polskich odmian ziemniaka. Zesz. Probl. Post. Nauk Roln. 511: 81-94.
  • Makaraviciute A. 2003. Effect of organic and mineral fertilizers on the yield and quality of different potato varieties. Agronom. Res. 1(2): 197-209.
  • Mazur T., Jułkowski M. 1982. Wpływ nawożenia organicznego i mineralnego na plonowanie, cechy jakościowe dwóch odmian ziemniaka uprawianego na glebie lekkiej. Zesz. Nauk. ATR Olsztyn, Ser. Rol. 34: 187-194.
  • Peshin A., Singh B. 1999. Biochemical composition of potato tubers as influenced by higher nitrogen application. JIPA 26 (3-4): 145-147.
  • Płaza A., Ceglarek F., Buraczyńska D. 2004. Tuber yield and quality of potato fertilized with intercrop companion crops and straw. Electr. Jour. Pol. Agric. Univ., Ser. Agronom. 7,1.
  • Sadowski W. 1992. Porównanie efektywności obornika, słomy, nawozów zielonych i biohumusu w uprawie ziemniaka. Mat. konf. nauk. „Produkcyjne skutki zmniejszenia nakładów na agrotechnikę roślin uprawnych”. 25-26 III 1992, Olsztyn: 216-222.
  • Wiater J. 2002. Wpływ współdziałania niektórych odpadów z roślinami motylkowatymi na ilość i jakość białka ziemniaka. Zesz. Probl. Post. Nauk Roln. 484: 743-752.
  • Zgórska K., Frydecka-Mazurczyk K. 2002. Przydatność nowo zarejestrowanych odmian ziemniaka do przetwórstwa spożywczego. Ziemniak Polski 1: 10-12.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-905399d7-ae61-4493-818b-748a4e55eebf
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.