EN
The influence of various soil materials (sandy, silty and compost) on growth and development of blueweed (Echium plantagineum L.) was examined in pot experiment carried out in 2001-2003. Seeds were sown at the beginning of April and at the beginning of May. Plant growth and the weight of produced seeds depended on the soil material type. The highest vegetative mass as well as seeds was obtained on compost. However, the vegetation period and seed maturation were prolonged on that kind of soil. Among compared sowing dates, April was more favorable - the plants were taller, more branched and produced bigger aboveground parts, roots and seed weight than those from May sowing. Furthermore, delayed sowing caused decrease of fat content in the seeds and a slight increase of GLA and SDA levels. Blueweed growing on sandy material accumulated the most of fat in seeds. The fat content decreased along with the increase of soil abundance in nutrients. The percentage of GLA and SDA in oil was similar and did not depend on soil type significantly.
PL
W doświadczeniu wazonowym, przeprowadzonym w latach 2001-2003 badano wpływ materiałów glebowych: piaszczystego, pylastego, oraz ziemi kompostowej na wzrost i rozwój żmijowca babkowatego (Echium plantagineum L.). Nasiona wysiewano w dwóch terminach: na początku kwietnia i na początku maja. Wzrost roślin i masa wytworzonych nasion zależała od rodzaju materiału glebowego. Rośliny na ziemi kompostowej tworzyły największą masę wegetatywną oraz najwięcej nasion. Na tym materiale glebowym wydłużyła się wegetacja roślin i opóźniło dojrzewanie nasion. Spośród porównywanych terminów siewu nasion bardziej korzystny był termin kwietniowy: rośliny były wyższe, bardziej rozgałęzione oraz wytworzyły większą masę części nadziemnych, korzeni i nasion w porównaniu z siewem majowym. Późniejszy wysiew spowodował obniżenie zawartości tłuszczu w nasionach oraz nieznaczne zwiększenie zawartości kwasów GLA i SDA. Najwięcej tłuszczu w nasionach gromadził żmijowiec rosnący na podłożu piaszczystym, a wraz ze wzrostem zasobności podłoża w składniki pokarmowe zawartość tłuszczu zmieszała się. Zawartość GLA i SDA w oleju była zbliżona i nie zależała od materiału glebowego.