PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2003 | 10 | 2 |

Tytuł artykułu

Flavonoid metabolism in human

Warianty tytułu

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
Flavonoids are polyphenolic secondary plant metabolites with a wide range of biological activities. There is an increasing awareness of the role of flavonoids as epidemiological studies suggest that consumption of flavonol- and isoflavone-rich diets may decrease the risk of developing coronary heart disease and certain cancers. Apart from some fermented foods and tea, where flavonoid aglycones are present, most of the dietary flavonoids are O-glycosides, mainly with D-glucose and in this form are ingested. As a rough estimate, the total daily intake of polyphenols is between 150 and 1000 mg. The paper is focused on the flavonoid (especially quercetin-related) metabolism. The processes involved are deglycosylation, transfer into enterocytes, glucuronidation, transport to liver via hepatic vein, or resecretion into intestinal lumen, further conjugation reactions in liver, enterohepatic recirculation, biliary and urinary excretion, metabolism by colonic microflora.
PL
Flawonoidy to drugorzędowe metabolity roślin o szerokim zakresie aktywności biologicznej. W ostatnim czasie zainteresowanie nimi znacznie wzrosło, zwłaszcza po tym jak rezultaty badań epidemiologicznych zaczęły wskazywać, że dieta bogata we flawonoidy może być elementem profilaktyki choroby niedokrwiennej serca i niektórych chorób nowotworowych. Oprócz niektórych spożywczych produktów fermentowanych i herbaty zielonej, w których związki te występują w formie aglikonów, większość flawonoidów zawartych w diecie pochodzenia roślinnego to glikozydy, głównie O-glikozydy. Szacuje się, że dzienne spożycie tych związków zawiera się w szerokim zakresie od 150 do 1000 mg. W artykule skupiono się głównie na metabolizmie kwercetyny, opisując przemiany jakim ulegają flawonoidy w organizmie człowieka. Procesy związane z tymi przemianami to deglikozylacja, przeniesienie do enterocytów, glukuronizacja, transport do wątroby poprzez żyłę wątrobową lub zwrotne wydzielanie do światła jelita oraz dalsze sprzężone reakcje w wątrobie, cyrkulacja wątrobowa, wydalanie z żółcią, moczem lub przez jelito grube.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

10

Numer

2

Opis fizyczny

p.134-138,ref.

Twórcy

autor
  • Slovak University of Technology, Radlinskeho 9, 812 37 Bratislava, Slovak Republic
autor
autor

Bibliografia

  • [1] Aheme S.A., O’Brien N.M.: Dietary flavonols: Chemistry, food content, and metabolism. Nutr., 2002,18, 75-81.
  • [2] Crespy V., Morand C., Besson C., Manach C., Demigne C., Remesy C.: Quercetin, but not its glycosides, is absorbed from the rat stomach. J. Agric. Food Chem., 2002, 50, 618-621.
  • [3] Day A.J., Dupont M.S., Ridley S., Rhodes M., Rhodes M.J.C, Morgan M.R.A., Williamson G.: Deglycosylation of flavonoid and isoflavonoid glycosides by human small intestine and liver betaglucosidase activity. FEBS Lett., 1998,436, 71-75.
  • [4] Day A.J., Mellon F., Barron D., Sarrazin G., Morgan M.R., Williamson G.: Human metabolism of dietary flavonoids: Identification of plasma metabolites of quercetin. Free Rad. Res., 2001, 35, 941-952.
  • [5] DeSesso J.M., Jacobson C.F.: Anatomical and physiological parameters affecting gastrointestinal absorption in humans and rats. Food Chem. Toxicol., 2001,39,209-228.
  • [6] Gee J.M., DuPont M.S., Rhodes M.J., Johnson I.T.: Quercetin glucosides interact with the intestinal glucose transport pathway. Free Rad. Biol. Med., 1998, 25, 19-25.
  • [7] Hollman P.C., Katan M.B.: Absorption, metabolism, and bioavailability of flavonoids. W: Flavonoids in health and disease - pod red. C.A. Rice-Evans i L. Parker. Marcel Dekker, New York 1998, 483-522.
  • [8] Lembke B., Kinawi A., Wurm G.: Binding von Qucrcctm sowic cinigcr seiner O-β-Hydroxyethylderivate an Humanserumalbumin. Arch. Pharm., 1994, 327, 467-468.
  • [9] Moon J.H., Tsushida T., Nakahara K., Terao J.: Identification of quercetin 3-O-β-D-glucuronide as an antioxidative metabolite in rat plasma after oral administration of quercetin. Free Rad. Biol. Med., 2001, 30, 1274-1285.
  • [10] Mullen W., Graf B.A., Caldwell S.T., Hartley R.C., Duthie G.G., Edwards C.A., Lean M.E., Crozier A.: Determination of flavonoid metabolites in plasma and tissues of rats by HPLC-radiocounting and tandem mass spectrometry following oral ingestion of [2-l4C]quercetin-4’-glucoside. J. Agric. Food Chem., 2002, 50, 6902-6909.
  • [11] Nemeth K., Plumb G.W., Berrin J.G., Juge N., Jacob R., Naim H.Y., Williamson G., Swallow D.M., Kroon P.A.: Deglycosylation by small intestinal epithelial cell beta-glucosidases is a critical step in the absorption and metabolism of dietary flavonoid glycosides in humans. Eur. J. Nutr., 2003, 42, 29-42.
  • [12] O'Leary K.A., Day A.J., Needs P.W., Sly W.S., O'Brien N.M., Williamson G.: Flavonoid glucuronides are substrates for human liver β-glucuronidase. FEBS Lett., 2001, 503, 103-106.
  • [13] Pforte H., Hempel J., Jacobasch G.: Distribution pattern of a flavonoid extract in the gastrointestinal lumen and wall of rats. Nahrung, 1999, 43, 205-208.
  • [14] Piskula M.K., Yamakoshi J., Iwai Y.: Daidzein and genistein but not their glucosides are absorbed from the rat stomach. FEBS Lett., 1999, 447, 287-291.
  • [15] Spencer J.P., Kuhnle G.G., Williams R.J., Rice-Evans C.: Intracellular metabolism and bioactivity of quercetin and its in vivo metabolites. Biochem. J., 2003, 372, 173-181.
  • [16] Wittig J., Herderich M., Graefe E.U., Veit M.: Identification of quercetin glucuronides in human plasma by high-performance liquid chromatography-tandem mass spectrometry. J. Chromatogr. B, 2001, 753, 237-243.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-903f1fb9-fbea-422c-ab2d-117c9c0d8f16
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.