Przeanalizowano dotychczasowe metody i systemy dokształcenia kadr dla przetwórstwa żywności w Polsce i wybranych uczelniach zagranicznych. Przedstawiono założenia przewidywanych zmian w tej dziedzinie w dostosowaniu do postępujących przemian w przemyśle.
EN
The latest methods and systems of the staff education for the food industry in Poland and at the selected foreign universities. The assumptions of the expected changes in this area in order to follow the transformation in the food industry were presented in this article.
[1] G. Campbell-Platt, I. Morton: A comparative study of the patterns in some European Community countries, Education and Training in Food Science, E. Horwood Ltd., 1992., s. 31-37.
[2] C. Cantarelli: Training of craftsmen, technicians, analysts and technologists: prospects for future, Education and Training in Food Science, E. Horwood Ltd, 1992, s. 177-183.
[3] K. Gierschner, R. Valet: Craft and technician training in the field of food processing in Germany. Education and Training in Food Science, E. Horwood Ltd, 1992, s. 70-84.
[4] O. Fennema: Educational programmes in food science. Food technology, 43(9), 1989, s. 170-182.
[5] L. Kuźnicki: Polska w roku 2010. Komitet Prognoz PAN „Polska w XXI wieku", Warszawa 1995.
[6] W. Pezacki: Nauczanie i nauka o żywności w Polsce dzisiaj, jutro i pojutrze, Gospodarka mięsna, t. 47, Nr 12, s. 19-22, 1995.
[7] A. Rutkowski: Szkolnictwo wyższe a przemiany przemysłu spożywczego, Przemyśl Spożywczy, t. 49, s. 452 454, 1995.
[8] Ustawa o wyższych szkołach zawodowych, Projekt z dnia 12.01.1995. N.N. Założenia do ustawy o wyższych szkołach zawodowych. Ministerstwo Edukacji 1995
[9] Propozycje Rektorów Uczelni Autonomicznych w sprawie założeń systemu szkolnictwa wyższego, 1995
[10] Dyskusja na posiedzeniu Komitetu Technologii i Chemii Żywności PAN, Zakrzów, 29-30.06.1995