PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
Czasopismo
2005 | 58 | 2 |
Tytuł artykułu

Wplyw temperatury i okresu inkubacji na tworzenie toksycznych metabolitow przez Alternaria radicina i A. alternata

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
EN
Effects of temperature and incubation period on production of toxic metabolites by Alternaria radicina and A. alternata
Języki publikacji
PL
Abstrakty
PL
Zbadano tworzenie toksycznych metabolitów przez Alternaria radicina i A. alternata w ziarnie ryżu i krążkach marchwi w temperaturze 1, 10ºC i 20ºC. Inkubacja w ziarnie ryżu trwała 21 i 35 dni, a w plastrach marchwi 14 i 21 dni. Określono także akumulację tych toksyn w inokulowanych przechowywanych korzeniach i suszu marchwi. Grzyb A. radicina tworzył radicininę (RAD) i epi-radicinol (epi-ROH), natomiast A. alternata – kwas tenuazonowy (TeA), altertoksynę I (ATX I), alternariol (AOH) i eter metylowy alternariolu (AME). Choć w temperaturze 1ºC obydwa gatunki tworzyły toksyny w ziarnie ryżu, to w plastrach marchwi ich nie wykryto. W korzeniach przechowywanych przez 24 tygodnie następowała akumulacja epi-ROH. Stężenie RAD i epi-ROH w suszu zmniejszało się. Korzenie były wolne od toksyn tworzonych przez A. alternata, natomiast w suszu przechowywanym przez 32 i 48 tygodni wykryto śladowe ilości AOH.
EN
The production of toxic metabolites by four isolates of Alternaria radicina and two isolates of A. alternata in rice grains and carrot discs at 1, 10 and 20ºC was investigated. Incubation lasted 21 and 35 days or 14 and 28 days for rice grains and carrot discs, respectively. Accumulation of toxins in inoculated carrot roots stored for 24 weeks and in inoculated dried carrots stored for 48 weeks was also determined. It was found that A. radicina produced radicinin (RAD) and epi-radicinol (epi-ROH), whereas tenuazonic acid (TeA), altertoxin I (ATX I), alternariol (AOH) and alternariol methyl ether (AME) were produced by A. alternata. Although the isolates tested were capable of producing toxins in rice grains at 1ºC, none of them was detected in carrot discs. Accumulation of epi-ROH was observed in carrot roots stored for 24 weeks, whereas decreased amounts of RAD and epi-ROH were observed in dried carrots stored for 48 weeks. No A. alternata toxins were detected in stored carrot roots, whereas trace amounts of AOH were recorded in dried carrots after 32 and 48 weeks of storage.
Wydawca
-
Czasopismo
Rocznik
Tom
58
Numer
2
Opis fizyczny
s.7-17,tab.,bibliogr.
Twórcy
autor
  • Katedra Nasiennictwa Ogrodniczego, Akademia Rolnicza w Poznaniu, ul.Szamotulska 28, 62-081 Przezmierowo
  • Katedra Chemii, Akademia Rolnicza w Poznaniu, ul. Wojska Polskiego 75, 60-625 Poznan
autor
  • Katedra Nasiennictwa Ogrodniczego, Akademia Rolnicza w Poznaniu, ul.Szamotulska 28, 62-081 Przezmierowo
autor
  • Katedra Nasiennictwa Ogrodniczego, Akademia Rolnicza w Poznaniu, ul.Szamotulska 28, 62-081 Przezmierowo
autor
  • Istituto di Scienze delle Produzioni Alimentari, CNR, Via Amendola 122, 70126 Bari, Italia
  • Istituto di Scienze delle Produzioni Alimentari, CNR, Via Amendola 122, 70126 Bari, Italia
Bibliografia
  • Bottalico A., Logrieco A., 1998. Toxigenic Alternaria Species of Economic Importance. W: Mycotoxins in Agriculture and Food Safety (wyd. Sinha K. K., Bhatnagar D.). Marcel Dekker, Inc., New York – Basel – Hong Kong: 65–108.
  • Ellis M.B., 1971. Dematiaceous Hyphomycetes. Commonwealth Mycological Institute, Kew, England.
  • Etcheverry M., Chulze S., Dalcero A., Varsavsky E., Magnoli K., 1979. Effect of water activity and temperature on tenuazonic acid production by Alternaria alternata on sunflower seeds. Mycopath., 126: 179–182.
  • Glaser T., 1978. Czarna zgnilizna marchwi. Rocz. AR Pozn. 98, Ogrodnictwo, z. 7: 71–85.
  • Montemurro N., Visconti A., 1992. Alternaria Metabolites – Chemical and Biological Data. W: Alternaria, Biology, Plant Diseases and Metabolites (wyd. Chełkowski J., Visconti A.). Elsevier, Amsterdam – London – New York, Tokio: 449–557.
  • Neergaard P., 1945. Danish Species of Alternaria and Stemphylium. Taxonomy, Parasitism and Economical Significance. Einar Munksgaard, Copenhagen.
  • Pryor B.M., 2002. Black Rot. W: Compendium of Umbelliferous Crops Diseases (wyd. Davis R.M., Raid R.N). APS Press, The American Phytopathological Society, St. Paul, Minnesota: 25–27.
  • Pryor B.M., Gilbertson R.L., 2002. Detection and eradication of Alternaria radicina on carrot seed. Plant Dis. 78 (5): 452–456.
  • Rotem J., 1994. The Genus Alternaria. Biology, Epidemiology and Pathogenicity. APS Press, The American Phytopathological Society, St. Paul, Minnesota.
  • Scott P.M., 2001. Analysis of agricultural commodities and foods for Alternaria mycotoxins. J. AOAC Int., 84: 1809–1817.
  • Scheffer R.P., 1992. Ecological and Evolutionary Roles of Toxins from Alternaria Species Pathogenic to Plants.W: Alternaria, Biology, Plant Diseases and Metabolites (wyd. Chełkowski J., Visconti A.). Elsevier, Amsterdam – London – New York, Tokio: 101–122.
  • Solfrizzo M., DeGirolamo A., Vitti C., Visconti A., van denBulk R., 2004a. Liquid chromatographic determination of Alternaria toxins in carrots. J. AOAC Int., 87: 101–106.
  • Solfrizzo M., DeGirolamo A., Vitti C., Tylkowska K., Grabarkiewicz - Szczęsna J., Szopińska D., Dorna H., 2005. Toxigenic profile of Alternaria alternata and Alternaria radicina occurring on umbelliferous plants. Food Addit. Contam., 22 (4): 302–308.
  • Solfrizzo M., Vitti C., De Girolamo A., Visconti A., Logrieco A., Fanizzi F.P., 2004b. Radicinols and radicinin phytotoxins produced by Alternaria radicina on carrots. J. Agric. Food Chem., 52: 3655–3660.
  • Tournas V.K., Stack M.E., 2001. Production of Alternariol and Alternariol Methyl Ether by Alternaria alternata grown on Fruits at Various Temperatures. J. Food. Prot., 64 (4): 528–532.
  • Tylkowska K., Grabarkiewicz - Szczęsna J., Iwanowska H., 2003. Productionm of toxins by Alternaria alternata and A. radicina and their effects on germination of carrot seeds. Seed Sci. Technol., 31: 309–316.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-article-8f7e703d-1144-40fe-bcc0-a5067704fea6
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.