PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2007 | 34 | 1-2 |
Tytuł artykułu

Ocena sposobu zywienia wybranej grupy mlodziezy szkolnej [16-18 l.] z wojewodztwa malopolskiego

Warianty tytułu
EN
Dietary patterns of school children [16-18 years old] from Malopolska region
Języki publikacji
PL
Abstrakty
PL
W pracy dokonano oceny pokrycia zapotrzebowania na energię i składniki pokarmowe przez młodzież żeńską i męską w wieku 16-18 lat. Wykazano, że racje pokarmowe badanej populacji nie spełniały wymogów racjonalnego żywienia. Średnia wartość energetyczna diety kształtowała się na prawidłowym poziomie. Błędy żywieniowe polegały na ogół na spożywaniu żywności zawierającej zbyt dużo białka, cholesterolu (sezon wiosenno-letni) i sacharozy. Stwierdzono równocześnie niedobory tłuszczów i błonnika pokarmowego. Jedynie w odniesieniu do cholesterolu wykazano wpływ sezonowości podaży produktów żywnościowych na wielkość jego spożycia. Wykazano, że racje pokarmowe badanej populacji nie spełniały wymogów racjonalnego żywienia.
EN
The objective of this paper was to assess to what extent the dietary patterns followed by the subjects (girls and boys 16-18 years old) covered their requirements for energy and nutrients. It was proven that the diets consumed by this population did not correspond to current nutritional gudelines. The average caloric value of a diet was at a correct level. The major nutritional error were: consumption food products containing excess of protein, cholesterol (spring - summer season) and saccharose. At the same time, it was noted that fat and fibre were deficient in the diets. High cholesterol intake were noted in the spring-summer season.
Wydawca
-
Rocznik
Tom
34
Numer
1-2
Opis fizyczny
s.607-612,tab.,bibliogr.
Twórcy
  • Akademia Rolnicza, Krakow
autor
Bibliografia
  • 1. Duda G., Gertig H., Maruszewska M. i wsp.: Ocena całodziennych racji pokarmowych młodzieży szkół ponadpodstawowych. Bromat. Chem. Toksykol.,1999, 32, 319.
  • 2. Gawęcki J. Anioła J., Czapski J. i wsp.: Współczesna wiedza o węglowodanach. Poznań, AR, 2001.
  • 3. Gawęcki J., Hryniewiecki L.: Żywienie człowieka. T.l. Podstawy nauki o żywieniu. Warszawa, PWN, 1998.
  • 4. Górecka M., Gronowska-Senger A.: Ocena w spożyciu wybranych składników pokarmowych w latach 1990-2000 w Polsce. Żyw. Człow. Met., 2003, 30, 328.
  • 5. Gutiérrez-Fisac J.L., Regidor E., Banegas J.R. i wsp.: The size of obesity differences associated with educational level in Spain, 1987 and 1995/1997. J. Epidemiol. Community Health, 2002, 56, 457.
  • 6. Dow R., Regulska-Ilow B., Szymczak J.: Ocena sposobu żywienia chłopców ze szkół średnich z Głogowa i Lubina. Część II. Ocena ilościowa. Bromat. Chem. Toksykol., 1999, 32 (1), 43.
  • 7. Ilow R., Regulska-Ilow B., Szymczak J.: Ocena sposobu żywienia dziewcząt ze szkół średnich z Głogowa i Lubina. Część II. Ocena ilościowa. Bromat. Chem. Toksykol., 1999, 32 (1), 27.
  • 8. Jeszka J., Kostrzewa-Tarnowska A., Człapka-Matyasik M.: Ocena stanu odżywiania, sposobu żywienia i bilansu energetycznego wybranej grupy młodzieży szkolnej. Żyw. Człow. Met., 2000, 27, Supl., 37.
  • 9. Leszczyńska T., Bieżanowska-Kopeć R.: Ocena sposobu żywienia w gospodarstwach domowych prowadzonych przez osoby z wyższym wykształceniem. Żywność, Nauka Technol. Jakość, 2005, 45(4) Supl., 151.
  • 10. Leszczyńska T., Kapusta J., Pysz M.: Ocena sposobu żywienia ludności wybranych gospodarstw wiejskich. Żyw. Człow. Met., 2005, 45 (4), Supl., 162.
  • 11. Manios Y., Moschandreas J., Hatzis C. i wsp.: Health and nutrition education in primary schools of Recte: changes in chronic disease risk factors following a 6-year intervention programme. Br. J. Nutr., 2002, 88 (3), 315.
  • 12. Martinez J.A., Kearney J.M., Kafatos A. i wsp.: Variables independently associated with self-reported obesity in the European Union. Public Health Nutr., 1999, 2, 125.
  • 13. Ostrowska A., Szewczyńska J., Gajewska M.: Wartość odżywcza całodziennych racji pokarmowych uczniów szkół średnich z województwa mazowieckiego. Cz. I. Składniki pokarmowe. Żyw. Człow. Met., 2003, 30, 362.
  • 14. Pietruszka B., Brzozowska A., Puzio-Dębska A.: Ocena sposobu żywienia osób dorosłych w trzech wybranych wsiach województwa warszawskiego, radomskiego i bialskopodlaskiego. Rocznik PZH, 1998, 49, 219.
  • 15. Szostak W.: Żywienie w profilaktyce metabolicznych chorób cywilizacyjnych. Przem. Spoż., 2003, 11, 17.
  • 16. Szponar L., Ołtarzewski M., Rychlik E.: Energia i białko w całodziennym pożywieniu różnych grup ludności w Polsce. Żyw. Człow. Met., 2003, 30, 113.
  • 17. WHO: Diet, nutrition and the prevention of chronic diseases. Report of a Joint WHO/FAO Expert Consultation. Geneva, WHO Technical Report Series 916, 2003.
  • 18. Winkleby M.A., Jatulis D.E., Frank E. i wsp.: Socioeconomic status and health: how education, income, and occupation contribute to risk factors for cardiovascular disease. Am. J. Public Health, 1992, 82, 816.
  • 19. Ziemiański S.: Normy Żywienia Człowieka. Fizjologiczne podstawy. Warszawa, PZWL, 2001.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-article-8f6e84a2-9d73-4586-9744-c48346daed69
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.