PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1998 | 28 | 2 |
Tytuł artykułu

Effects of different dietary lipid levels in extruded food the growth of 1+-old carp [Cyprinus carpio] cultured in cooling water

Warianty tytułu
PL
Wplyw roznej zawartosci lipidow w paszach ekstrudowanych na wzrost jednorocznych karpi [Cyprinus carpio] w wodzie pochlodniczej
Języki publikacji
EN
Abstrakty
EN
Carp of the initial individual weight of 1020 g (+55 g) were fed in cages with four kinds of extruded, isoprotein feeds differing in the lipid content (7.5% in feed A, 11.6% in feed B, 15.3% in feed C, and 19.5% in feed D). The main source of lipids was a poultry fat. After the completion of the 52-day-long experiment the following values of the SGR and FCR indices were achieved (respectively): A-1.59 and 1.58, B-1.47 and 1.42, C-1.59 and 1.30, and D-1.59 and 1.29. The stage results, calculated every 7 days, as well as, the above-mentioned final values f FCR and SGR indicated, that throughout the entire period of study, the most favourable results of rearing were achieved while feeding the carp with the feed containing 15.3% of lipids, regardless of the water temperature, which ranged from 22.0-30.0°C at the time of the experiment.
PL
Karpie o masie 1020 g/szt. (±55 g), obsadzone po 30 sztuk do 12 sadzów, przez 52 dni żywiono czterema ekstrudowanymi paszami różniącymi się zawartością lipidów (wariant A - 7,5; B - 11,6; C - 15,3 i D - 19,5%) przy zbliżonym poziomie białka ogólnego (od 41,8% w wariancie A do 40,5% w wariancie D). Główne źródło lipidów w paszach stanowił tłuszcz drobiowy. Po zakończeniu badań uzyskano następujące wartości wskaźników SGR oraz FCR, odpowiednio: wariant A - 1,35 i 1,58; B - 1,47 i 1,42; C - 1,59 i 1,30 oraz D - 1,59 i 1,29. Etapowe (obliczane co 7 dni) jak i ww. końcowe wartości FCR i SGR wskazują, że przez cały okres badań najkorzystniejsze rezultaty chowu uzyskano żywiąc karpie paszą zawierająca 15,3% lipidów, bez względu na temperaturę wody pochłodniczej, która w czasie doświadczenia zmieniała się w zakresie 22,0-30,0°C. Wzrastający poziom lipidów w paszach spowodował wzrost wskaźników retencji białka - aNPU (od 24,5% w wariancie A do 32,3% w D) i retencji energii - ER (od 29,2% w A do 53,1% w D), przy jednoczesnym spadku retencji tłuszczu - aLR (od 99,7% w wariancie A do 46,8% w D).
Wydawca
-
Rocznik
Tom
28
Numer
2
Opis fizyczny
s.27-37, rys.,tab.,bibliogr.
Twórcy
autor
  • Akademia Rolnicza, Kazimierza Krolewicza 4, 71-550 Szczecin
autor
autor
autor
Bibliografia
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-article-8ee1e562-be11-4e09-8936-af31eb8d005d
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.