PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
Czasopismo
1993 | 46 | 2 |
Tytuł artykułu

The physiology of extremely desiccated Brassica juncea [L] seeds

Warianty tytułu
PL
Fizjologia skrajnie przesuszonych nasion Brassica juncea [L.]
Języki publikacji
EN
Abstrakty
EN
Seeds of four raya cvs., viz. RL 1359, RLM 198, RLM 619 and RLM 514 were desiccated for 2, 7,15 and 45 days wchich led to different levels of seed moisture. Data on germination capacity speed of germination, seedling dry weight, electrical conductance, dehydrogenase activity and seed storage behaviour for up to two years after desiccation were recorded. Based on this data, cvs. RL 1359 and RLM 514 were found to be tolerant to desiccation to as low as 0.73 and 1.16 per cent seed moisture levels, respectively. Seeds of RLM 198 tolerated desiccation up to 2.28 per cent seed moisture. However, RLM 619 seeds showed desiccation injuries in seedling dry weight, electrical conductance and speed of germination at moisture levels below 5.67 per cent.
PL
Nasiona czterech odmian: RL 1359, RLM 198, RLM 619 i RLM 514 suszono przez 2. 7, 15 i 45 dni w celu uzyskania różnego poziomu wilgotności nasion. Badano zdolność i szybkość kiełkowania, suchą masę kiełków, stopień przewodnictwa elektrycznego, aktywność dehydrogenazy i zachowanie nasion podczas dwuletniego okresu przechowywania. Na podstawie tych danych ustalono, że odmiany RL 1359, RLM 514 są tolerancyjne na wysuszenie odpowiednio do 0,73 i 1,16 % wilgotności. Nasiona odmiany RLM 198 tolerują wysuszenie do 2,28 %. Nasiona zaś odmiany RLM 619 przy poziomie wilgotności poniżej 5,67 % reagują obniżoną masą kiełków, mniejszą siłą kiełkowania i gorszym przewodnictwem.
Wydawca
-
Czasopismo
Rocznik
Tom
46
Numer
2
Opis fizyczny
s.5-13,tab.,bibliogr.
Twórcy
autor
  • Punjab Agricultural University, Ludhiana 141 004, India
autor
autor
Bibliografia
  • Agrawal P. K., and Dadlani M., 1984. Vigour assessment by tetrozolium staining. [In:] Manual of Techniques in Seed Science and Technology (Ed. P. K. Agrawal and M. Dadlani), pp. 63-65. Division of Seed Science and Technology. IARI, New Delhi.
  • Aloni B. S., 1982. Dehydrogenase activity in dehydrated parenchyma slices probing with 2, 3,5 triphenyl tetrazolium chloride. Plant Science Letters, 26: 57-64.
  • Burris J. S., Edge O. T. and Wahab A. H., 1969. Evaluation of various indices of seed and seedlin vigour in soybean (Glycine max (L.) Merr.). Proc. Assoc. Off. Seed Anal. 59: 73-81.
  • Ellis R. H., Hong T. D. and Roberts E. H., 1981. The influence of desiccation on cassava seed germination and longevity. Ann. Bot. 47: 173-175.
  • Ellis R. H., Hong T. D. and Roberts E. H., 1990 Effect of moisture content and method of rehydration on the susceptibility of pea seeds to imbibition damage. Seed Sci. and Technol. 18: 131-137.
  • Ellis R. H. and Roberts E. H., 1982. Desiccation, rehydration, germination of seeds of cowpea. Seed Sci. and Technol. 10: 501-508.
  • Harrington J. F., 1960. Preliminary report on the relative desirability of different containers for storage of several kinds of vegetable seeds. Calif. Univ. Dept. Veg. Crops. Ser. 104. p. 3.
  • Khattra S., Bhatia R. and Singh G., 1991. Assessment of immediate injury in seeds following extreme desiccation. Indian J. Plant Physiol. 34. 37-41.
  • Nutile G. E., 1964. Effect of desiccation on viability of seeds. Crop Science, 4: 325-328.
  • Simon E. W. and Rajaharun R. M., 1972. Leakage during seed imbibition. J. Expt. Bot. 23: 1076-1085.
  • Simon E. W. and Wiebe H. H., 1975. Leakage during imbibition resistance to damage at low temperature and water content of pea. New Phytol. 74: 407-411.
  • U. S. Department of Agriculture, 1968. Rules and regulations of the Secretary of Agriculture under the federal Seed Act of August 9, 1939 (53 stat. 1275) 83 pp. US. Dept. Agric. Consum and Mktg. Serv. Washington, D.C.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-article-8e9ddc4a-33cc-47d4-acc2-8a340ebcaf62
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.