PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2003 | 47 | 05 |

Tytuł artykułu

Nowoczesna pasteryzacja konserw owocowych i warzywnych

Autorzy

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
W artykule przedstawiono optymalne parametry pasteryzacji produktów owocowych i warzywnych zapewniające jej skuteczność oraz minimalne negatywne skutki dla produktu. Omówiono wartość pasteryzacji P, będącą miarą skuteczności i prawidłowości procesu pasteryzacji. Zasygnalizowano nowe uwarunkowania procesu pasteryzacji niektórych produktów owocowych.
EN
In the paper there are presented the optimal parameters of fruit and vegetable product pasteurisation and its efficacy and minimal negative effects for the product. The value of pasteurisation P is discussed. This value is the measure of the efficacy and correctness of pasteurisation process. The new conditionings of the pasteurisation process of some fruit products are signalised.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

47

Numer

05

Opis fizyczny

s.18-19,tab.

Twórcy

autor
  • Instytut Biotechnologii Przemyslu Rolno-Spozywczego, Warszawa

Bibliografia

  • [1] Baremes de sterilisation pour aliments appertises. 1980. Institut Appert, Paryż.
  • [2] Eisner M.: 1980. Ermittlung der erforderlichen Hitzebehandlung zur Haltbarmachung von Obst- und Sauerkonserven durch Anwendung des Pasteurisationswertes. Ind. Obst- u. Gemüseverwert., t. 65, nr 6, s. 217.
  • [3] Buckenhuskes H., GierschnerK., Hammes W. P.: 1988. Theorie und Praxis der Pasteurisation. Optimierung des Pasteurisationseffktes bei Sauergemuse. Ind. Obst- u. Gemüseverwert., t. 73, nr 9, s. 315.
  • [4] Berlinghaus A., Engel R.: 1997. Vorkommen von Alicyclobacillus sp. in Kommerziellen Apfelsaftkonzentraten - Methodenentwicklung und Validierung. Flüss. Obst 1997, t. 64, nr 6, s. 306.
  • [5] Husemann M, Schmidt C.: 1997. Alicyclobacillus acidoterrestris: Vorkommen, Bedeutung und Nachweis in Getränken und Getränkegrundstoffen. Flüss. Obst, t. 64, nr 4, s. 178.
  • [6] FilippovaR. L., Mukhamedzhanova T. G., Kolesnov A. Ju.: 2000. Acidofilnye sporoobrazujushhie baktierii roda Alicyclobacillus v apelsinovom soke. Pishh. Prom., nr 10, s. 78.
  • [7] Eisner M.: 1970. Einführung in die Technik und Technologie der Rotationssterilisation. Braunschweig.
  • [8] Lange H. J.: 1972. Untersuchungsmethoden in der Konservenindustrie. Band 14 der Reihe „Grundlagen und Fortschrite der Lebensmitteluntersuchung". Verlag Paul Parey, Berlin und Hamburg.
  • [9] Reichert J. E.: 1974. Zur Ermittlung otimaler Pasteurisationsbedingungen von Gurken. Zeitschr. Lebensm. Technol. u. Verfahrenstechn., t. 25, nr 1, s. 10.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-8e8edb76-4974-4048-8fdb-663b1c9072ae
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.