PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2001 | 10 | 3 |

Tytuł artykułu

The attemps to intensity synthesis of galactooligosaccharides in the process of enzymatic lactose hydrolysis - short report

Warianty tytułu

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
Transgalactosylation properties of the commercial preparations of beta-galactosidase: Lactase and Maxilact and of the preparation synthesized by Penicillium canescens, were compared.The effect of 2% glucose addition to 20% milk permeate solution on the process of formation of galac- tooligosaccharides during the enzymatic bioconversion of lactose by the examined beta-galactosidase preparations, was also studied. It was found that enzymatic synthesis of galactooligosaccharides in the process of lactose bioconversion was greatly dependent on beta-galactosidase used and that the presence of glucose in lactose solution already at the beginning of hydrolysis was favourable for the formation of oligosaccharides.
PL
Porównano właściwości transgalaktozylacyjne handlowych preparatów ß-galaktozydazy Lactase i Maxilact oraz preparatu syntetyzowanego przez Penicilium canescens. Zbadano również wpływ dodatku 2% glukozy do 20%-owego roztworu permeatu mleka na proces tworzenia się galaktooligosacharydów podczas enzymatycznej biokonwersji laktozy przez badane preparaty ß-galaktozydazy. Stwierdzono, że enzymatyczna synteza galaktooligosacharydów w procesie biokonwersji laktozy zależy w znacznym stopniu od użytej ß-galaktozydazy oraz , że obecność glukozy w roztworze laktozy już na początku procesu hydrolizy sprzyja tworzeniu się oligosacharydów.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

10

Numer

3

Opis fizyczny

p.43-46,fig.

Twórcy

  • University of Warmia and Mazury in Olsztyn, Heweliusza 1, 10-718 Olsztyn, Poland
autor

Bibliografia

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-8e26644b-a83b-43ab-98ac-d4de9c0e9b91
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.