PL
W pracy przedstawiono wpływ aglomeracji nawilżeniowej poprzez mieszanie w pneumatycznie generowanym złożu fluidalnym na skład granulometryczny modelowej żywności w proszku. Aglomerowane mieszaniny tworzone były na bazie surowców w proszku: serwatka, izolat białka sojowego, izolat białek serwatkowych, glukoza, maltodekstryna, guma arabska, guma ksantanowa, tłuszcz roślinny w proszku. Skład granulometryczny otrzymanych aglomeratów oznaczano za pomocą analizatora wielkości cząstek w powietrzu.
EN
The effect of wet agglomeration in fluidized bed of multicomponent mixtures of food powders on particle size of received agglomerates was evaluated. Mixtures were created on base offollowing food powders: whey, soy protein isolate, whey protein isolate, glucose, maltodextrine, milk powder, arabic gum, xanthan gum, vegetable oil in powder. Particle size of received agglomerates was measured by particle size analyzer in air. The characteristic parameters ofparticles set were determined on the basis of volumetric distribution. Agglomerated mixtures were characterized by significant increasing of particles sizes, among them average diameter 8 times.