PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1997 | 30 | 1 |

Tytuł artykułu

Zmiany poziomu witaminy C i beta-karotenu w okresie przechowywania lisci pietruszki w roznych warunkach termicznych

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Liście analizowanych typów pietruszki bezpośrednio po zbiorze zawierały 240-280 mg/100 g witaminy C i 4,1-4,3 mg/100 g ß-karotenu. W okresie przechowywania notowano systematyczne obniżanie się obu analizowanych składników, było ono tym szybsze im wyższa była temperatura przechowywania. Wyższą zawartość witaminy C, zarówno w liściach świeżych, jak i przechowywanych obserwowano u typu korzeniowego. Natomiast ß-karotenu było więcej w typie naciowym.
EN
Leaves of the root-type cv Berlińska and the leaf-type cv Paramount parsley were tested. The vegetable was kept in a room-temperature (18-20°C, 85%-90% rel. humidity) and a cooled (0-2°C, 95%-97% rel. humidity) stores. The leaves were stored until they were no longer suitable for processing. Vitamin C and ß-carotene contents were determined immeditely after harvest, after 1, 3, 6 days of storage at room temperature, and after 1, 3, 6, 9, 12, and 15 days of storage in the cold store. Immediately after harvest, leaf blades of the root-type parsley contained 280 mg vitamin C and 4.1 mg ß-carotene in 100 g fresh wt. The corresponding values for the leaf-type parsley were 240 mg and 4.3 mg, respectively. During storage the level of the two components gradually decreased, the reduction being more intense at 18-20°C and, in the case of vitamin C, more distinct with leaf-type parsley. After 15-day storage at 0-2°C the content of vitamin C was 207 mg/100 g in the root-type and 154 mg/100 g in the leaf-type parsley; the respective values for ß-carotene were 2.3 mg and 2.6 mg/100 g. After 6-day storage at 18-20°C the content of vitamin C was 139 mg/100 g in the root-type and 83 mg/100 g in the leaf-type parsley. For ß-carotene the respective values were 2.3 mg and 3.3 mg/100 g.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

30

Numer

1

Opis fizyczny

s.31-36,tab.,wykr.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Akademia Rolnicza, 30-239 Krakow, ul.Podluzna 3
autor

Bibliografia

  • 1. Michalik H., Dobrzański W.: Jakość liści warzyw suszonych metodą owiewową i sublimacyjną, Przem. Ferm. Owoc.-Warzywn., 1987; 6: 30-32
  • 2. Wills R.B.H., Lim J.S.K., Greenfield H.: Composition of Australian foods, 32. Leafy, stem and other vegetables, Food Technology in Australia, 1986; 38(10): 416-417
  • 3. Maftei M.: Prospects in European market for culinary herbs, Intern. Trade-Forum, 1992; 1: 4-9
  • 4. Kmiecik W., Lisiewska Z., Jaworska G.: Zawartość azotanów i azotynów w suszach z liści pietruszki w zależności od jej typu, warunków suszenia i okresu przechowywania, Bromat. Chem. Toksykol., (praca przyjęta do druku w 1995 r.)
  • 5. Okeibuno Badifu G.I.: Effect of long-term storage of processed Nigeria-Grown edible leafy green vegetables on vitamin C content, J. Agric. Food Chem., 1991; 39: 538-541
  • 6. Kmiecik W.: Wpływ temperatury suszenia i okresu przechowywania suszu z liści pietruszki na jego zasobność w witaminę C, Bromat. Chem. Toksykol., 1995; 28: 235-239
  • 7. Bąkowski J., Michalik H.: Przydatność niektórych gatunków warzyw do produkcji suszu, Biul. Warzywn., 1986; 29: 191-211
  • 8. Faboya O.: The effect of pre-process handling conditions on the ascorbic acid content of green leafy vegetables, Food Chem., 1990; 38: 297-303
  • 9. Albrecht J.A., Scharer H.W., Zottola E.A.: Relationship of total sulfur to initial and retained ascorbic acid in selected cruciferous and noncruciferous vegetables, J. Food Sci., 1990; 55: 181-183
  • 10. Barth M.M., Perry A.K., Schmidt S.J., Klein B.P.: Misting affects market quality and enzyme activity of broccoli during retail storage, J. Food Sci., 1992; 57: 954-957
  • 11. Nutting M.D., Neumann H.J., Wagner J.R.: Effect of processing variables on the stability of beta-carotenes and xanthopylls of dehydrated parsley, J. Sci. Food Agric. 1970; 21: 197-202
  • 12. Takama F., Saito S.: Studies on the storage of vegetables and fruits. II. Total carotene content of sweet pepper, carrot, leek and parsley during storage, J. Agric. Sci., 1974; 19: 11-15
  • 13. Ezell B.D., Wilcox M.S.: Loss of carotene in fresh vegetables as related to wilting and temperature, J. Agr. Food Chem. 1962; 10: 124-126
  • 14. Heinonen M.J., Ollilainen V., Linkota E.K., Varo P.T., Koivistoinen P.E.: Caroteneoids in finnish foods: vegetables, fruit and berries. J. Agric. Food Chem., 1989; 37: 655-659
  • 15. Kmiecik W.: Badania nad plonowaniem i składem chemicznym liści pietruszki, wyniki w opracowaniu.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-8d623120-9823-4afb-b88b-b31331900661
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.