PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1998 | 52 | 02 |

Tytuł artykułu

Zastosowanie biotechnologii w przetworstwie surowcow roslinnych. Cz. II. Procesy enzymatyczne i mikrobiologiczne

Autorzy

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
W pracy przedstawiono w przekroju branżowym rolę procesów mikrobiologicznych i enzymatycznych w przetwórstwie surowców roślinnych. Wskazano na możliwości kształtowania własności funkcjonalnych, żywieniowych i organoleptycznych żywności przez zastosowanie metod biotechnologicznych. Prezentowane przykłady potwierdzają tezę o szybkim rozwoju biotechnologii żywności i jej korzystnym wpływie na poprawę jakości żywności i bezpieczeństwo konsumenta.
EN
The paper shows the importance of microbiological and enzymatic processes in plant material processing. The possibility to improve the functional properties, nutritive value and organoleptic atributes of plant foods using biotechnological methods are discussed. The numerous examples of practical applications confirm the increasing importance of biotechnology in food processing resulting in favourable effect on the product quality and consumer safety.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

52

Numer

02

Opis fizyczny

s.17-22,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Szkola Glowna Gospodarstwa Wiejskiego, ul.Nowoursynowska 166, 02-766 Warszawa
autor

Bibliografia

  • [1] Anon. 1988. Carb. Polymers, 8, 63.
  • [2] Beuchat L. R.: 1995. Biotechnology. Vol. 9. Enzymes, biomass, food and feed., pp. 505-559, Eds.: Rehm H.-J., Reed G., Puehler A., Stadler P., VCH, Weinheim, N. York, Basel, Cambridge, Tokyo.
  • [3] 1990. Eskin N.A.M. Biochemistry of foods. Part IV. Biotechnology. Ch. 11. Academic Press, San Diego, New York, Boston, London, Sydney, Tokyo, Toronto.
  • [4] 1994. European Federation of Biotechnology. Task Group on Public Perception of Biotechnology, 2.
  • [5] 1994. Genetic Engn. and Biotechnol. Monitor, 1(3), 557-58.
  • [6] Horubała A.: 1992. Przem. Ferment. i Owocowo-Warzywny. 36 (9), 14-18.
  • [7] Khachatourians G. G.: 1995. Food biotechnology. Microorganisms. VCH, New York, Weinheim, Cambridge.
  • [8] Olsen H. S.: 1995. Biotechnology. Vol. 9. Enzymes, biomass, food and feed., pp. 664-736, Eds.: Rehm H.-J., Reed G., Puehler A., Stadler P, VCH, Weinheim, N. York, Basel, Cambridge, Tokyo.
  • [9] Richter M., Schierbaum F., Augustat S., Knoch K. D.: 1976. U.S. Patent 3 962, 465.
  • [10] Roller S., Jones S.A.: 1996. Handbook of fat replacers. CRC Press, Boca Raton, N. York, London, Tokyo.
  • [11] Słomińska L.: 1995. Przemysł Spoż., 12, 472-480.
  • [12] Spicher G., Brummer J. M.: 1995. Biotechnology. Vol. 9. Enzymes, biomass, food and feed. Eds.: Rehm H.-J., Reed G., Puehler A., Stadler P., pp. 241-319, VCH, Weinheim, N. York, Basel, Cambridge, Tokyo.
  • [13] Villettaz J.C., Dubourdieu D.: 1991. Food enzymology. Vol. 1. Ch. 11, Ed.: Fox P.F., Elsevier Appl. Sci., London, New York.
  • [14] Whitaker J.R.: 1990. Food Biotechnol., 4(2): 669-697.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-8c846bc6-d6c2-457c-9fb0-f02506d61121
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.