PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2004 | 37 | 4 |

Tytuł artykułu

Zastosowanie modelu krwinki czerwonej czlowieka do badania wlasciwosci antyoksydacyjnych zwiazkow zawartych w wodnych ekstraktach produktow spozywczych na przykladzie herbaty

Autorzy

Warianty tytułu

EN
Use of human red blood cell model to study the antioxidative activity of compounds extracted from food products, with particular reference to tea extracts

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
W pracy przedstawiono metodą służącą do oceny właściwości antyoksydacyjnych ekstraktów herbaty z zastosowaniem modelu ludzkiej krwinki czerwonej. Zawiesinę krwinek poddawano oksydacji za pośrednictwem nadtlenku kumenu, powstający w wyniku oksydacji lipidów błony komórki aldehyd malonowy (MDA) oznaczano metodą spektrofotometryczną. Wodny ekstrakt herbaty dodany do układu: krwinki czerwone i nadtlenek kumenu, wywierał działanie protekcyjne w stosunku do błony komórki, powodując obniżenie poziomu powstającego MDA.
EN
The level of malonyldialdehyde (MDA), a product of lipid peroxidation in the suspension of human red blood cells (RBC) after treatment with cumene hydroperoxide and aqueous water extract was determined. Fresh blood samples of human venous blood were collected onto sodium citrate, centrifuged, and the red blood cells were washed tree times with saline. The cells were suspended in PBS buffer to obtain 10% suspencion, and Hb concentration in the suspension was determined. To prepare the tea extract, 50, 100 and 400 mg Silver Moon and Lipton tea brand bags were soaked in 10 ml boiling water for 10 minutes. RBC 10% suspensions in PBS, with or without tea extracts, were then incubated for 60 min. at 25°C in the presence of oxidant (66 mM cumene hydroperoxide). After the incubation, MDA was determined by the Stock method. The results were expressed in nmol MDA/g Hb. The spectrophotometric method used to assess MDA in RBC suspension was validated by the determination of linearity, range, precision and recovery. RBC membrane lipid oxidation initiated by cumene hydroperoxide was determined from the increase in MDA level during incubation. The highest MDA concentrations were noted in RBC suspensions without tea extracts added. Silver Moon tea infusions caused a significant, dose-dependent reduction of cumene hydroperoxide-initiated formation of MDA. Lipton tea also caused a significant reduction of the quantity of produced MDA, but the reduction was not dose-dependent.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

37

Numer

4

Opis fizyczny

s.311-316,rys.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Uniwersytet Jagiellonski, ul.Medyczna 9, 30-688 Krakow

Bibliografia

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-8c4642fc-6178-4868-b8ae-459d2d2431f8
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.