PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2003 | 10 | 2 |

Tytuł artykułu

Zawartosc skladnikow o wlasciwosciach przeciwutleniajacych w sokach i napojach z owocow kolorowych

Autorzy

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Oceniano soki produkowane z przeznaczeniem dla dzieci i napoje skierowane przede wszystkim do młodzieży. Produkty te otrzymane były z owoców kolorowych, bądź z ich dodatkiem. Badano w nich zawartość antocyjanów, polifenoli oraz aktywności przeciwutleniającej. W wyniku przeprowadzonych prac stwierdzono, że soki zawierały 1,5-4,6 razy więcej związków polifenolowych aniżeli napoje. Badane soki wykazywały aktywność przeciwutleniającą na poziomie 28,9-55,73 µmoli Troloxu/ml, przewyższając w tym względzie 3-8-krotnie napoje z owoców kolorowych. Ponadto potwierdzono, że o poziomie aktywności przeciwutleniającej w głównej mierze decyduje nie rodzaj użytego składnika owocowego, lecz jego ilość i jakość.
EN
In this paper, the authors present their assessment of both the juices, manufactured mainly for children, and the drinks produced for the youths. The products under assessment were made either of pure color fruits, or color fruits were added to them. On the basis of the results obtained, it was stated that the juices contained 1.5 to 4.6 times more polyphenols than the drinks. The juices investigated showed an antioxidant capacity at a level of 28.9 to 55.75 µmol of Trolox/ml showed, thus, their antioxidant capacity was 3 to 8 times higher than the antioxidant capacity of drinks made of color fruits. Additionally, it was stated that the quantity and quality of the main fruit component used in the juices and drinks decidedly influences the level of the antioxidant capacity, and not its type.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

10

Numer

2

Opis fizyczny

s.61-67,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Szkola Glowna Gospodarstwa Wiejskiego, ul.Nowoursynowska 159c, 02-787 Warszawa
autor

Bibliografia

  • [1] Cools K.: Rozwoj światowego rynku soków i napojów (1). Przem. Ferm. Owoc. Warz., 2000, 10, 2932.
  • [2] Chu Y-H., Chang C-L., Hsu H-F.: Flavonoid content of several vegetables and their antioxidant activity. J. Sci. Food Agric., 2000,1, 561-566.
  • [3] Fuleki T., Francis F.J.: Quantitative methods for anthocyanins, J. Food Sci., 1968, 33, 72.
  • [4] Gasik A.: Rola związkow polifenolowych w tworzeniu cech sensorycznych żywności. Przem. Spoż., 1983, 7, 352-356.
  • [5] Mitek M., Kalisz S.: Współczesne poglądy na właściwości przeciwutleniające soków owocowych i warzywnych. Przem. Spoż., 2003, 5, 37.
  • [6] Moure A., Cruz J. M., Franco D., Dominguez J. M., Sineiro J., Dominguez H., Núñez M. J., Parajó J. C.: Natural antioxidants from residual sources. Food Chem., 2001, 72, 145-171.
  • [7] Peri C., Pompei G.: An assay of different phenolic fraction in wines, Am. J. Enol. Vitic., 1971, 22 (2), 55.
  • [8] Post G.: Żywność i napoje funkcjonalne - czy jest to ważna grupa produktów?. Przem. Ferm. Owoc. Warz., 2002, 5, 18-19.
  • [9] Yen G-C, Chen H-Y: Antioxidant activity of various tea extracts in relation to their antimutagenicity. J. Agric. Food Chem., 1995, 43, 27-32.
  • [10] Zając B., Podsędek A.: Skład i właściwości przeciwutleniające wybranych handlowych soków owocowych. Przem. Ferm. Owoc. Warz., 2002, 2, 14-16.
  • [11] Zdziennicka D., Krugła E.: Owocowo-warzywne napoje i soki funkcjonalne. Przem. Ferm. Owoc. Warz., 2001,5,24-25.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-8a5485c3-7411-4bb3-a15a-fc918bee4e0e
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.