PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników

Czasopismo

2005 | 58 | 2 |

Tytuł artykułu

Aktywnosc beta-glikozydazy i peroksydazy w siewkach lubinu zoltego infekowanych Fusarium oxysporum f. sp. lupini

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

EN
Beta-glycosidase and peroxidase activity in yellow lupin seedling infected by Fusarium oxysporum f. sp. lupini

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Choroby łubinu powodowane przez grzyby chorobotwórcze stanowią poważny problem w rolnictwie. Prowadzą do zniszczenia części plonu oraz pogorszenia jego jakości, poprzez zmiany w składzie biochemicznym nasion lub zakażenie ich mykotoksynami. Do powszechnie występujących chorób łubinu zaliczane są fuzariozy powodowane przez Fusarium oxysporum f. sp. lupini. Badano zmiany morfologiczne oraz metaboliczne w siewkach łubinu żółtego infekowanych F. oxysporum f. sp. lupini. Stwierdzono, że infekcja spowodowała okresowe zahamowanie wzrostu siewek, przełamane w dalszej fazie ich rozwoju oraz aktywację ß-glikozydazy oraz peroksydaz. Poinfekcyjne zmiany aktywności enzymów wskazują na uruchamianie mechanizmu obronnego względem F. oxysporum f. sp. lupini i zahamowanie rozprzestrzeniania się patogena.
EN
Lupine diseases caused by pathogenic fungi constitute a serious problem in agriculture. They lead to partial yield loss and deterioration of crop quality through the changes in biochemical composition of seeds or their contamination with mycotoxins. Some of common lupine diseases are fusarioses caused by Fusarium oxyspomm f. sp. lupini. Morphometric and metabolic changes were investigated in yellow lupine seedlings infected with F. oxyspomm f. sp. lupini. It was found that infection caused temporary inhibition of seedling growth, overcome at later development, and activation of ß-glycosidase and peroxidases. The changes in enzymes activity indicate the induction of defense mechanism against F. oxyspomm f. sp. lupini and inhibition of pathogen spread.

Wydawca

-

Czasopismo

Rocznik

Tom

58

Numer

2

Opis fizyczny

s.103-110,rys.,tab.,bibliogr.

Twórcy

  • Katedra Fizjologii Roślin, Akademia Rolnicza, ul.Wolynska 35, 60-637 Poznan
autor
  • Katedra Fizjologii Roślin, Akademia Rolnicza, ul.Wolynska 35, 60-637 Poznan

Bibliografia

  • Bradford M.M., 1976. A rapid and sensitive method for the quantitation of microgram quantities of protein utilizing the principle of protein-dye binding. Anal. Biochem. 72: 248-254.
  • Edreva A., Sotirova V., Georgieva I.D., Stoimenova E., Rodeva R., Bogatzevska N., 2000. Differential expression of β-glucosidase in tomato - stress stimuli systems. Acta Physiol. Plant. 22: 274-277.
  • Hammerschmit R., Nucles E.M., Kuć J., 1982. Association of enhanced peroxidase activity with induced systemic resistance of cucumber to Colletotrichum lagenarium. Physiol. Plant Pathol. 20: 73-82.
  • Harborne J.B., 1980. Plant phenolics. In: Secondary Plant Products, E.A. Bell and B.V. Charlwood eds. Springer-Verlag, Berlin.: 329-395.
  • He Ch., Hsiang T., Wolyn D.J., 2001. Activation of defense responses to Fusarium infection in Asparagus densiflorus. Eur. J. Plant Pathol. 107: 473-483.
  • Imberty A., Goldberg R., Catesson A.M., 1985. Isolalation and characterization of Populus isoperoxidases involved in the last step of lignin formation. Planta. 164: 221-226.
  • Jędryczka M., Lewartowska E., Frencel I., 1993. Wpływ środowiska na stopień odporności odmian grochu siewnego i łubinu żółtego na fuzariozę (Fusarium spp.). Materiały sympozjum: „Biotyczne środowisko uprawne a zagrożenie chorobowe roślin”. Olsztyn: 213-220.
  • Kozłowska M., 1993. Activity of β-D-glucosidase and syringaldazine oxidase and susceptibility of red raspberry canes to Didymella applanata (Niessl) Sacc. Phytopath. Polonica. 6(XVIII): 7-12.
  • Kozłowska M., Fryder K., Wolko B., 2001. Peroxidase involvement in the defense response of red raspberry to Didymella applanata (Niessl / Sacc.) Acta Physiol. Plant.: 303-310.
  • Kuć J., 1997. Molekular aspects of plant responses to pathogens. Acta Physiol. Plant. 19: 551-559.
  • Lewartowska E., Jędryczka M., Frencel I., 1994. Środowisko uprawy a ocena odporności odmian łubinu żółtego na fuzariozę (Fusarium spp.). Materiały Konferencji Towarzystwa Łubinowego: „Łubin-Białko-Ekologia”. Poznań: 219-227.
  • Lewis N.G., Yamamoto E., 1990. Lignin: occurrence, biogenesis and biodegradation. Ann. Rev. Plant Physiol. Plant Mol. Biol. 41: 455-496.
  • Morkunas I., Kozłowska M., Ratajczak W., 2002. Rola węglowodanów we wczesnych reakcjach metabolicznych kiełkujących nasion łubinu porażonych przez Fusarium oxysporum f.sp. lupini. Acta Agrobot.. 55: 247-254.
  • Nakano Y., Asada K.,1981. Hydrogen peroxide is scavenged by ascorbate-specific peroxidase in spinach chloroplasts. Plant Cell Physiol. 22: 867-880.
  • Nichols E.J., Beckman J.M., Hadwiger L.A., 1980. Glycosidic enzyme activity in pea tissues and pea-Fusarium solani interaction. Plant Physiol. 66: 199-204.
  • Nicholson R.L., Hammerschmidt R., 1992. Phenolic compounds and their role in disease resistance. Ann. Rev. Phytopathol. 30: 369-389.
  • Rybus-Zając M., Kozłowska M., 1996. Activity of β-D-glucosidase of lupin leaves infected with Pleiochaeta setosa (Kirchn.) Hughes. Acta Physiol. Plant. 18: 211-216.
  • Rybus-Zając M., Kozłowska M., 2000. Hydrolitic enzymes in the lupin resistance to Pleiochaeta setosa (Kirchn.) Hughes. Phytopathol. Pol. 19: 19-26.
  • Rybus-Zając M., Kozłowska M., 2003. Peroxidase involvement in response of lupin to Pleiochaeta setosa. Phytopathol. Pol. 27: 69-77.
  • Sadowski S., 1994. Zdrowotność łubinu i próby zapobiegania zgorzelom korzeni. Materiały Konferencji Towarzystwa Łubinowego: „Łubin-Białko-Ekologia”. Poznań: 65-69.
  • Sawicka-Sienkiewicz E.J., 1997. Hodowla łubinów w Polsce i na świecie. Materiały Konferencji Towarzystwa Łubinowego: „Łubin we współczesnym rolnictwie”. Olsztyn: 37-57.
  • Siegel B.Z., 1993. Plant peroxidases - an organismic perspective. Plant Growth Reg. 12: 303-312.
  • Zakrzewska E., 1995. Odporność roślin strączkowych pastewnych na patogeny grzybowe. Materiały sympozjum: „Odporność roślin na choroby, szkodniki i niesprzyjające czynniki środowiska”. Radzików: 233-236.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-8a53dd35-8319-4954-a0b8-30a82bf63601
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.