PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2008 | 64 | 04A |

Tytuł artykułu

Cechy rozplodowe oraz uzytkowosc miesna i mleczna owiec rasy charolaise w regionie Warmii i Mazur

Autorzy

Warianty tytułu

EN
Reproductive, meat and milk performance traits of Charolaise sheep raised in the Warmia and Mazury region

Języki publikacji

PL

Abstrakty

EN
The aim of the present study was to determine the reproductive traits and the milk yield and meat performance of Charolaise sheep. The study was conducted on a breeding flock of Charolaise sheep in the Warmia and Mazury region. The analysis included: reproductive traits over the years 2002-2006, i.e. fertility, fecundity, lamb survival rate and reproductive performance; meat performance traits, i.e. body weight at the age of 2 and 70 days, 4, 8 and 12 months, daily gains over the periods of 2-70 days, 70 days-4 months, 4-8 months and 8-12 months, live (USG) measurements of musculus longissimus cross-section and fat thickness over the loin eye at the age of 70 days, 4, 8 and 12 months; milk performance traits, i.e. daily milk yield at 28 and 70 days of lactation, milk production over a 70-day lactation period, proximate composition of milk, i.e. the concentrations of fat, protein, lactose and dry matter, and somatic cell count (SCC) in milk. It was found that Charolaise sheep raised in the Warmia and Mazury region are characterized by very good meat production traits, reflected in a rapid growth rate and muscle development of ewes and rams both before and after weaning. Good production results were greatly dependent on high milk performance levels. Mean daily milk yield was 2431.43 ml and 1185.71 ml at 28 and 70 days of lactation, respectively, while total milk production over a 70-day lactation period was 128.92 kg. The sheep also showed high fecundity 170.08 %, compared to a mean of 153.38% over a five-year period. However, significant lamb losses, both perinatal (stillbirths) and post-natal, considerably decreased the overall reproductive performance of the herd, which was at an average level of 107.65%. Charolaise sheep are generally sensitive and require greater care, particularly in the perinatal period.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

64

Numer

04A

Opis fizyczny

s.473-476,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Uniwersytet Warminsko-Mazurski w Olsztynie, ul.Oczapowskiego 5, 10-719 Olsztyn
autor

Bibliografia

  • 1. Brzostowski H., Sowińska J., Tański Z.: Wartość rzeźna i jakość mięsa jagniąt owcy pomorskiej oraz jej mieszańców po trykach charolaise i czarnogłówka. Mat. konf.: Genetyczne i środowiskowe możliwości dostosowania wartości rzeźnej i jakości mięsa u zwierząt do wymagań konsumentów. Lublin-Krasnobród 7-8.09.2006, s. 27.
  • 2. Ciuryk S., Kaczor U.: Przydatność do tuczu i wartość rzeźna tryczków mieszańców po maciorkach polskiej owcy długowełnistej (odm. pogórza) i tryków rasy charollais. Mat. konf.: Genetyczne i środowiskowe uwarunkowania wartości rzeźnej i jakości mięsa zwierząt. Lublin 13-14.06. 1996, s. 59-62.
  • 3. Ciuryk S., Kaczor U.: Tempo wzrostu i wartość rzeźna tuczonych intensywnie jagniąt mieszańców polskiej owcy długowełnistej z trykami rasy charolaise. Zesz. Nauk. Przegl. Hod. 1999, 43, 364.
  • 4. Ciuryk S., Kaczor U.: Wpływ standardu wagowego na wybrane parametry użytkowości mięsnej tryczków mieszańców po maciorkach polskiej owcy długowełnistej i trykach rasy charolaise. Rocz. Nauk. Zoot., Supl. 2001, 11, 125-132.
  • 5. Ciuryk S., Kaczor U.: Zawartość kwasów tłuszczowych i cholesterolu w mięsie tryczków rasy polskiej owcy długowełnistej i mieszańców po trykach rasy charollais. Mat. konf.: Genetyczne i środowiskowe uwarunkowania wartości rzeźnej i jakości mięsa zwierząt. Lublin 13-14.06.1996, s. 183-187.
  • 6. Czarniawska-Zając S., Szczepański W.: Badania cech użytkowych owiec rasy charolaise importowanych z Francji do Polski. Zesz. Nauk. Przegl. Hod. 1999, 43, 81-86.
  • 7. Dankowski A.: Owce charolaise. Przegl. Hod. 1999, LXVII, 8, 22-24.
  • 8. Gonzales-Rodriguez M. C., Gonzago C., San Primitivo F., Carmenem P.: Relationship between somatic cell count and intramammary infection on the half udder in dairy ewes. J. Dairy Sci. 1995, 78, 2753-2759.
  • 9. Kałuża H.: Plenność życiowa maciorek ze stad ojcowskich jako cecha indeksowa ich potomstwa. Zesz. Nauk. Przegl. Hod. 1999, 43, 113-117.
  • 10. Lipecka Cz., Szymanowska A., Patkowski K., Stachal B.: Wydajność mleczna mieszańców polskiej owcy nizinnej z udziałem ras plennych w okresie 70-dniowej laktacji. Zesz. Nauk. Przegl. Hod. 1997, 34, 47-54.
  • 11. Milewski S.: Efekty stymulacji owiec pulsującym polem elektromagnetycznym. Rozprawy i monografie, UWM Olsztyn 2004, nr 100.
  • 12. Milewski S., Szczepañski W.: Effect of electromagnetic fields on the meat performance and wool performance of sheep. Arch. Tierz. Dummerstorf 2006, 49, Special Issue, 219-225.
  • 13. Milewski S., Ząbek K.: Milk yield and meat performance traits of a conservation herd of Kamieniec sheep. Ann. Anim. Sci. 2007, 1, 217-220.
  • 14. Olechnowicz J., Jaśkowski J. M.: Komórki somatyczne mleka owczego. Medycyna Wet. 2005, 61, 2, 136-141.
  • 15. Osten-Sacken A.: Więcej jagniąt. Przegl. Hod. 2001, LXIX, 5, 27-28.
  • 16. Roborzyński M., Skrzyżala I., Kieć W., Knapik J.: Przydatność do tuczu oraz wartość rzeźna jagniąt owcy pogórza z trykami ras mięsnych. Zesz. Nauk. Przegl. Hod. 1994, 13, 227-234.
  • 17. Roborzyński M., Skrzyżala I., Mroczko I.: Wyniki tuczu oraz wartość rzeźna tryczków mieszańców owcy pogórza z trykami rasy czarnogłówka i mouton charollais. Rocz. Nauk. Zoot. 1995, 22, 49-60.
  • 18. Seremak-Bulge J.: Ekonomiczne warunki produkcji owczarskiej w gospodarce rynkowej. Zesz. Nauk. Przegl. Hod. 1992, 7, 19-32.
  • 19. Skrzyżala I., Roborzyński M., Kędzior W.: Wpływ międzyrasowego krzyżowania owiec oraz wieku przy uboju na wartość rzeźną jagniąt. Rocz. Inst. Przem. Mięsn. Tłuszcz. 1992/1993, XXIX/XXX, 147-173.
  • 20. Szczepański W., Czarniawska-Zając S., Milewski S.: Wartość rzeźna jagniąt owcy kamienieckiej i mieszańców po trykach rasy charolaise. Zesz. Nauk. Przegl. Hod. 2002, 63, 107-111.
  • 21. Szczepański W., Milewski S., Czarniawska-Zając S.: Jakość tusz jagniąt owcy kamienieckiej i mieszańców po trykach rasy charolaise. Zesz. Nauk. Przegl. Hod. 2002, 63, 101-106.
  • 22. Szczepański W. A., Milewski S., Czarniawska-Zając S.: Wskaźniki rozrodu owcy kamienieckiej i charolaise w trzech latach użytkowania. Rocz. Nauk. Zoot. 2005, Supl., 2, 9-32.
  • 23. Ślósarz P.. Ultrasonograficzne pomiary umięśnienia i otłuszczenia w ocenie wartości hodowlanej jagniąt białogłowej owcy mięsnej. Rocz. AR Poznań 2004, Rozprawy naukowe, nr 347.
  • 24. Ważna E., Gut A.: Wpływ pory roku i metody użytkowania mlecznego na ilość, skład i jakość higieniczną mleka owczego. Rocz. Nauk. Zoot. 2000, Supl. 6, 110-114.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-89ef67c6-92b2-473e-95b5-10f98cb8b70c
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.