PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2002 | 485 |

Tytuł artykułu

Wybrane wskazniki wartosci odzywczej owocow pomidora szklarniowego w zaleznosci od rodzaju podloza

Autorzy

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
W doświadczeniu badano wpływ czterech typów podłoży na wartość biologiczną pomidora szklarniowego uprawianego z zastosowaniem fertygacji. Rozsadę pomidora odmiany Recento F₁ sadzono 15 III w maty wełny mineralnej, wełny szklanej, włókna kokosowego oraz skrzynki wypełnione 10 dm³ piasku rzecznego gruboziarnistego. Rośliny nawadniano i nawożono jednakową ilością pożywki niezależnie od podłoża. Pomidory uprawiano w cyklu przedłużonym, zbiór owoców przeprowadzano od 20 V do 20 X. W trakcie owocowania pobierano próbki owoców z 2 ,7 i 11 grona w celu określenia w nich zawartości suchej masy, witaminy C, cukrów prostych i redukujących oraz makroskładników N-NO₃, P, K, Ca i Mg. Najniższą zawartość suchej masy, cukrów prostych i ogółem posiadały owoce z uprawy w wełnie mineralnej, zaś najwyższą, szczególnie przy zbiorze pomidorów z 7 i 11 grona odnotowano u roślin rosnących w piasku i włóknie szklanym. Nie stwierdzono wyraźnego zróżnicowania w zawartości makroskładników w częściach jadalnych pomidora rosnącego w badanych podłożach.
EN
The effect of substrate type on biological value of fruit of tomato produced with fertigation was estimated. Tomato cv. Recento F₁ was planted on 15 March in rock wool, glass wool, coconut fibre and sand. The same amounts of nutrient solution were applied to plants independently of the type of substrate. Fruits were harvested 20. 05. to 20. 10. During the harvest samples of fruit from 2, 7, 11 clusters were collected for evaluation of the content of dry matter, vitamin C, total and reducing sugars as well as NO₃-N, P, K, Ca and Mg. The fruits of plants cultivated on rock wool had the lowest content of dry matter, total and reducing sugars while the highest ones were those grown on sand and glass wool, especially if harvested from 7 or 11 clusters. Substrate type did not affect the concentration of macronutrients in tomato fruits.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

485

Opis fizyczny

s.29-36,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Katedra Ogrodnictwa, Akademia Rolnicza, ul. Rozbrat 7, 50-334 Wroclaw
autor
  • Katedra Ogrodnictwa, Akademia Rolnicza, ul. Rozbrat 7, 50-334 Wroclaw

Bibliografia

  • Adams P. 1978. Effect of nutrition on tomato quality. Grower 89(20): 1142-1143.
  • Adams P., Davies J.N., Winsor G.W. 1978. Effects of nitrogen, potassium, and magnesium on quality and chemical composition of tomatoes grown in peat. J. Hort. Sci. 53: 115-122.
  • Biesiada A. 1990. Wpływ metody uprawy na plonowanie, skład chemiczny owoców i przebieg stanu odżywienia roślin oraz opłacalność produkcji pomidora szklarniowego. Praca doktorska, AR we Wrocławiu: 117 ss.
  • Benoit F., Ceustermans N. 1984. Kwalitatiewe aspecten van tomaten afkomisting van NFT. Boer en de Tuider 21: 21.
  • Davies J.N., Kempton R.J. 1975. Changes in the individual sugars of tomato fruit during ripening. J. Sci. Food.Agric. 26(8): 1103-1110.
  • Davies J.N., Winsor G.W. 1968. Fruit ripening disorders in relation to the chemical composition of tomato fruits. J. Sci. Food Agric. 19(8): 468-71.
  • Geissler T. 1985. Gemüseproduction unter Glas und Plasten. Productionsverfahren. VDL, Berlin.
  • Gormley T.R., Gallagher P.A. 1972. Potassium content affects tomato fruit flavour. Fm. Food Res. 3(3): 52-54.
  • Gormley T.R., Gallagher P.A. 1974. Effect of growing medium and base fertilizer on quality and performance of some protected crop. Irish J. Agric. Res. 13(1): 21—31.
  • Gormley T.R., Egan J.P. 1978. Studies on the quality of tomato fruit grown in peat and nutrient solution media. Acta Hort. 82: 213-222.
  • Granges A. 1978. Essai de tomate culture hydroponique NFT on technique de culture sur solution nutritive coulante. Rev. Suisse Vitic. Arboric. Hortic. 10(5): 239-243.
  • Granges A. 1980. Influence du mode de culture sur la composition chimigue des fruits. Rev. Suisse Vitic. Arboric. Hortic. 12(2): 59-63.
  • Kunachowicz H., Nadolna I., Iwanow K., Przygoda B. 1999. Wartość odżywcza wybranych produktów spożywczych i typowych potraw. Wyd. Lekarski PZWL: 137 ss.
  • Michałojć Z., Nurzyński J. 1998. Zmiany zawartości składników pokarmowych w różnych podłożach w uprawie szklarniowej pomidora. Zesz. Probl. Post. Nauk Rol. 461: 299-308.
  • Nishimura G., Shimura K. 1982. Effect of position of fruit on the plant and harvesting season on the quality of tomato fruit. Bull.Vegetable Ornamental Crops Res.Sta. A: 135-145.
  • Picha D., Hall C.B. 1982. Effect of potassium fertilization and season on fresh market quality Charakters. Hort. Sci. 17(4): 634-635.
  • Piróg J. 1999. Wpływ podłoży organicznych i mineralnych na wysokość plonu i jakość owoców pomidora szklarniowego. Zesz. Probl. Post. Nauk Rol. 466: 479-491.
  • Shinohara Y., Suzuki Y., Siubuya M. 1982. Effects of cultivation method, growing season cultivar on the ascorbic acid of tomato fruits. J. Jap. Soc. Hort. Sci. 51(3): 338-343.
  • Videki L., Ackerlane J., Baldy B. 1972. A paradisom beltartalmanak furtonkentialakulase uveghazi hajtatasban. Zöldsegetermestesi Kutato Intezet Bull. 7: 35-45.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-89683258-0459-413e-93e1-a6624ffe4d95
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.