PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2005 | 45 | 3 |

Tytuł artykułu

Studies on leaf beetles [Oulema spp.] development for short-term forecasting - evaluation of effect of temperature and humidity on duration of egg incubation

Autorzy

Warianty tytułu

PL
Badania nad rozwojem skrzypionek [Oulema spp.] dla potrzeb prognozowania krotkoterminowego - ocena wplywu temperatury i wilgotnosci powietrza na dlugosc inkubacji jaj

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
Two species of leaf beetles from Chrysomelidae family i.e. the cereal leaf beetle Oulema melanopus (Linnaeus 1758) and the blue leaf beetle Oulema gallaeciana (Heyden 1970) can cause considerable damage to cereal crops. Improvement of short-term forecasting was focused on determination of optimal time of control of these pests that takes place at mass larval hatching. Thus long term studies were carried out to evaluate a correlation between duration of egg incubation, temperature and air humidity. The length of egg incubation was examined at temperatures of 16°C, 20°C and 25°C and air humidity 60% in a growth chamber and under field conditions. Based on linear and curvilinear multinomial regression analyses the influence and significance of such independent variable (x) as: sum of temperatures (sums of mean daily temperatures), mean air humidity, sum of effective temperatures and mean effective temperature versus duration of egg incubation of O. melanopus and O. gallaeciana (dependent variable – y) were evaluated. Analyses of 32 interactions (x, y) showed that only four were insignificant i.e. mean air humidity in the growth chamber at 20°C had no effect on the length of egg incubation of O. melanopus and at 25°C on the length of egg incubation of O. gallaeciana. Also under field conditions sums of effective temperatures showed no effect on duration of egg incubation of both species.
PL
W Polsce, obok innych szkodników zbóż, szkody gospodarcze mogą powodować dwa gatunki Oulema spp., tj. skrzypionka zbożowa – Oulema melanopus (Linnaeus 1758) i skrzypionka błękitek – Oulema gallaeciana (Heyden 1870) z rodziny Chrysomelidae. Doskonalenie prognozowania krótkoterminowego Oulema spp. skoncentrowano na wyznaczeniu optymalnego terminu zwalczania, który przypada w okresie masowego wylęgu larw. W tym celu przeprowadzono wieloletnie badania w poszukiwaniu zależności między długością inkubacji jaj a temperaturą i wilgotnością powietrza. Badano długość inkubacji jaj w fitotronie w 16°C, 20°C i 25°C i około 60% wilgotności powietrza oraz w warunkach polowych. Wykorzystując metodę regresji wielomianowej prostoliniowej i krzywoliniowej oceniono wielkość i istotność wpływu (zmiennych niezależnych – x) sumy ciepła (sumy średnich dobowych temperatur powietrza), średniej wilgotności powietrza, sumy temperatur efektywnych i średniej temperatury efektywnej na długość inkubacji jaj O. gallaeciana i O. melanopus (zmiennych zależnych – y). Spośród przebadanych 32 związków (x, y) nie stwierdzono istotnego wpływu tylko w przypadku 4 związków tj.: średniej wilgotności powietrza w fitotronie w temperaturze 20°C na długość inkubacji jaj O. melanopus i w 25°C na długość inkubacji jaj O. gallaeciana, a także sumy temperatur efektywnych w warunkach polowych na długość inkubacji jaj obu gatunków.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

45

Numer

3

Opis fizyczny

p.135-143,ref.

Twórcy

autor
  • Institute of Plant Protection, Miczurina 20, 60-318 Poznan, Poland

Bibliografia

  • Ali A.W., Wetzel T., Heyer W. 1977. Ergebnisse von Untersuchungen über die Effektivtemperatursummem einzelner Entwicklungsstadien der Getreidehähnchen (Lema spp.). Arch. Phytopathol. u. Pflanzenschutz 6 (13): 425-433.
  • Bubniewicz P., Walczak F., Kaniuczak Z., Mrówczyński M., Widerski K. 1993. Ochrona roślin w integrowanych systemach produkcji rolniczej: Skrzypionki występujące na zbożach i ich zwalczanie. Instrukcja upowszechnieniowa. Inst. Ochr. Roślin, Poznań, 19 pp.
  • Elandt R. 1964. Statystyka matematyczna w zastosowaniu do doświadczalnictwa rolniczego. PWN, Warszawa 1964, 595 pp.
  • Freier B., Holz F., Knijnenburg A., Rossberg D., Wenzel V., Wetzel T. 1985. Darstellung populationsdynamischer Prozesse bei Oulema spp. Mit Hilfe des Simulationsmodells PESTSIM-OUL. Wissensch. Beitr., 61 (S51): 135–136.
  • Jørgensen L.N., Nielsen G.C. 1998. Reduced dosages of strobilurins for diseases management in winter wheat. The BCP Conferences – Pest and Diseases 3: 993–998.
  • Kaniuczak Z. 1987. Skrzypionki (Oulema spp.) – narastającezagrożenieplonów zbóż w Polsce. Materiały 27. Sesji Nauk. Inst. Ochr. Roślin, cz. 2: 61–65.
  • Kaniuczak Z. 1993. Badania nad występowaniem, przebiegiem rozwoju, szkodliwością i zwalczaniem skrzypionek (Oulema spp.) w uprawie pszenicy ozimej w południowo-wschodniej Polsce. Prace Nauk. Inst. Ochr. Roślin 33 (1/2): 9–55.
  • Kaniuczak Z. 1997. Susceptibility of winter and spring wheat cultivars to cereal leaf beetles (Oulema spp.). Biul. Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin nr 201: 275–277.
  • Walczak F., Babilas W., Piekarczyk K., Małachowska D., Lewartowski R., Kagan F., Grajek E., Melosik A., Grendowicz L., Romankow-Żmudowska A. 1987. Stan fitosanitarny roślin uprawnych w Polsce w 1986 roku i spodziewane wystąpienie agrofagów w 1987 roku. Broszura upowszechnieniowa. Inst. Ochr. Roślin, Poznań, p. 9.
  • Walczak F. 1990. Wzrost szkodliwości pryszczarka zbożowca (Haplodiplosis eqestris Wagner) i skrzypionek (Lema spp.) w uprawach zbóż w Polsce. Materiały 30. Sesji Nauk. Inst. Ochr. Roślin, cz. 2: 27–31.
  • Walczak F. 2002. Badania podstawowe jako elementy tworzenia systemu wspomagającego podejmowanie decyzji o chemicznym zwalczaniu skrzypionek (Oulema spp.) na zbożach. Prog. Plant Protection/Post. Ochr. Roślin 42 (1): 301–307.
  • Zalecenia Ochrony Roślin na lata 2002/03 dotyczące zwalczania chorób, szkodników oraz chwastów roślin uprawnych. 2001. Inst. Ochr. Roślin, Poznań, cz. II, p. 245.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-88d9c2aa-d82d-4194-8e5d-40f335c82313
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.