PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2007 | 58 | 1 |

Tytuł artykułu

Wplyw stosowania diety wegetarianskiej na wybrane parametry morfologiczne i biochemiczne krwi

Autorzy

Warianty tytułu

EN
The effect vegetarian diet on selected biochemical and blood morphology parameters

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Celem pracy było poznanie wpływu stosowania diety wegetariańskiej na wskaźniki morfologiczne krwi oraz poziom mocznika w osoczu. Badania przeprowadzono w grupie 41 osób, z czego 22 osoby stosowały różne odmiany diet wegetariańskich pozostała część żywiła się w sposób tradycyjny. W grupie wegetarian wykazano istotnie statystycznie niższą zawartość białych krwinek, liczbę oraz % neutrocytów oraz nieistotnie statystycznie niższe wartości krwinek czerwonych, hemoglobiny, hematokrytu oraz płytek krwi. Zaobserwowano również niższy poziom mocznika w osoczu krwi wegetarian. Uzyskane wyniki wskazują na niedobory białka w badanej grupie wegetarian.
EN
The objective was to examine whether vegetarian diet influence biochemical parameters of blood and plasma urea in selective vegetarian group. The investigation covered 41 subject, 22 of them had been applying vegetarian diet and 19 were omnivorous. The study shows statistically significant lower values of white blood cells, % and amounts of neurocytes and insignificant lower level of red blood cells, hemoglobine, hematocrit and platelet in vegetarian group. Significant lower plasma urea level was observed in that group. These changes indicate that high quality deficiency protein was due to vegetarian diet.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

58

Numer

1

Opis fizyczny

s.23-27,tab.,bibliogr.

Twórcy

  • Akademia Morska, ul.Morska 83, 81-225 Gdynia

Bibliografia

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-8868a14b-92fd-4020-a120-e2847c6e9533
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.