PL
Potencjał anty oksydacyjny organizmu uzależniony jest w dużej mierze od sposobu naszego żywienia. Osoby stosujące dietą wegetariańską oczekują pozytywnych skutków zdrowotnych z nią związanych opartych w dużej mierze o wzmocnienie możliwości obronnych organizmu. Przeprowadzono badania wskaźnika TAS wśród 41 osób stosujących różne odmiany diety wegetariańskiej oraz żywiących się w sposób tradycyjny.
EN
TAS value is depended on diet. Vegetarian diet increase TAS via high antioxidants intake. Small amounts of fresh vegetable and fruit available in winter time on market lead to some disorders. The aim of the study was to investigate influence of diet on total antioxidant status in winter time. Forty one healthy normal-weight persons participated in study (13 male, 28 female, age group 20-23 y). Subjects were divided into vegan, vegetarian and control group (omnivores). Plasma TAS was measured using Randox method with commercial kit. Control samples were also obtained from Randox. All results were consistent with reference range. Mean values showed no statistical significance differences between vegetarian and control group. Only vegans had significant lower TAS. Lower than expected values of TAS in vegetarian group could be influenced by low antioxidants intake and vitamin deficiency responsible for homocysteine metabolism.