PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2005 | 04 | 1 |

Tytuł artykułu

Effect of cultivar and harvest date on thiols, ascorbate and phenolic compounds content in blueberries

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

PL
Wplyw odmiany i terminu zbioru na zawartosc zwiazkow tiolowych, askorbinianu oraz fenoli w owocach borowki wysokiej

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
The study was carried out on two highbush blueberry cultivars: Bluecrop and Darrow in 2001 and 2002 seasons. Analyses for phytochemical contents in berries were made during commercial maturity of fruit. Concentration of anthocyanins and low molecular weight thiol compounds was significantly higher in ´Darrow´ berries in comparison to Bluecrop cv., irrespective of the harvest year. Tested cultivars did not differ in the ratio of the reduced form of glutathione in its total quantity. As opposed to this, the higher proportion of the reduced form of ascorbate in its total concentration was noted for ´Bluecrop´, but it was statistically proven only in the first year of research. A very low activity of antioxidative enzymes was noted, however on the average, considerably higher activity of glutathione reductase showed ´Darrow´, whereas ´Bluecrop´ had higher catalase activity. The ascorbate peroxidase activity was not detected in the extracts of ´Bluecrop´s’ berries. Berries of ´Darrow´, which exhibited, in general, the higher antioxidants content in the first year of the study, were harvested at two different dates in 2002: in the middle of July and at the end of August. The harvest date had a significant effect on the level of some phytochemicals. The fruit harvested in August had lower content of cysteine, glutathione, phenolics, flavonols and anthocyanins than the ones harvested in July. Ascorbate content was similar at both harvest dates. Growing season also had the influence on antioxidant properties, especially on the content of ascorbic acid.
PL
Badania przeprowadzono w latach 2001–2002. Ocenie poddano dwie odmiany borówki wysokiej: Bluecrop i Darrow. Analizy chemiczne dotyczące zawartości fitozwiązków w owocach wykonano w fazie dojrzałości zbiorczej. Stężenie antocyjanów oraz niskocząsteczkowych związków tiolowych było istotnie wyższe w owocach odmiany Darrow w porównaniu z odmianą Bluecrop, niezależnie od roku badań. Udział zredukowanego glutationu w jego całkowitej zawartości kształtował się na zbliżonym poziomie u obu ocenianych odmian. Przeciwnie, istotnie wyższą zawartością zredukowanego askorbinianu charakteryzowała się odmiana Bluecrop, ale tylko w pierwszym roku badań. Aktywność enzymów oksydacyjnych w dojrzałych owocach borówek była bardzo niska. Jakkolwiek przeciętnie, wyższą aktywnością reduktazy glutationowej charakteryzowała się odmiana Darrow, natomiast ekstrakt z owoców odmiany Bluecrop wykazywał wyższą aktywność katalazy. Ekstrakty z owoców odmiany Bluecrop nie wykazywały aktywności peroksydazy askorbinianowej. Owoce odmiany Darrow, które charakteryzowały się na ogół wyższym stężeniem antyoksydantów w pierwszym roku badań, w roku kolejnym poddano analizie w dwóch terminach: w połowie lipca i końcu sierpnia. Termin zbioru wpłynął istotnie na poziom fitozwiózków. W owocach zebranych w sierpniu stwierdzono niższą zawartość cysteiny, glutationu, związków fenolowych ogółem jak i flawonoli oraz antocyjanów w porównaniu do zbioru wcześniejszego. Poziom askorbinianu był zbliżony, niezależnie od terminu zbioru. Stwierdzono wyraźny wpływ sezonu wegetacyjnego na poziom analizowanych antyoksydantów, szczególnie dotyczyło to stężenia askorbinianu.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

04

Numer

1

Opis fizyczny

p.163-171,ref.

Twórcy

autor
  • Warsaw Agricultural University, Nowoursynowska 159, 02-787 Warsaw, Poland
  • Warsaw Agricultural University, Nowoursynowska 159, 02-787 Warsaw, Poland
autor
  • Warsaw Agricultural University, Nowoursynowska 159, 02-787 Warsaw, Poland

Bibliografia

  • Akerboom T. P. M., Sies H., 1981. Assay of glutathione, glutathione disulphide, and glutathione mixed disulphides in biological samples. Meth. Enzymol. 77, 373–382.
  • Anderson J. V., Chevone B. I., Hess J.L., 1992. Seasonal variation in the antioxidant system of eastern white pine needles. Plant Physiol. 98, 501–508.
  • Beers R. F., Sizer I., 1952. A spectrophotometric method for measuring the breakdown of hydrogen peroxide by catalase. J. Biol. Chem. 195, 133–140.
  • Cao G., Sofic E., Prior R. L., 1997. Antioxidant and prooxidant behavior of flavonoids: structure – activity relationship. Free Radicals Biol. Med. 22, 749–760.
  • Czeczot H., 2000. Biological activities of flavonoids. Polish J Food Nutr. Sci. 9/50, 4, 3–13.
  • Ehlenfeldt M. K., Prior R. L., 2001. Oxygen radical absorbance capacity (ORAC) and phenolic and anthocyanin concentrations in fruit and leaf tissues of highbush blueberry. J. Agric. Food Chem. 49, 2222–2227.
  • Foyer C. H., Halliwel B., 1976. The presence of glutathione and glutathione reductase in chloroplast: a proposed role in ascorbic acid metabolism. Planta 133, 21–25.
  • Howard L.R., Clarc J.R., Brownmiller C., 2003. Antioxidant capacity and phenolic content in blueberries as affected by genotype and growing season. J. Sci. Food Agric. 83, 1238–1247.
  • Joseph J. A., Shukit-Hale B., Denisova N. A., 1999. Reversal of age related declines in neuronal signal transduction, cognitive and motor behavioural dificits with blueberry, spinach or strawberry dietary supplementation. J. Neurosci. 19, 8114–8812.
  • Kähkönen M. P., Hopia A. I., Heinomen M., 2001. Berry phenolics and their antioxidant activity. J. Agric. Food Chem. 49, 4076–4082.
  • Kalt W., Forney C. F., Martin A., Prior R. L., 1999 a. Antioxidant capacity, vitamin C, phenolics, anthocyanin after fresh storage of small fruits. J. Agric. Food Chem. 47, 4638–4644.
  • Kalt W., Mc Donald J. E.,Ricker R. D., Lu X., 1999 b. Anthocyanin content and profile within among blueberry species. Canad. J. Plant Sci. 79, 617–623.
  • Kalt W., Hawell A., Duy J. C., Forney C. F., Mc Donald J. E., 2001. Horticulture factors affecting antioxidant capacity of blueberries and other small fruit. Hort. Technol. 11, 4, 523–528.
  • Kaur C., Kapoor H.C., 2001. Antioxidants in fruits and Vegetables – The Millenium’s Health. Int. J. Food Sci. Tech. 36, 703–725.
  • Lee S.K., Kader A.A., 2000. Preharvest and postharvest facors influencing vitamin C content of horticultural crops. Postharvest Biol. Technol. 20, 207–220.
  • Łata B., 1998. Mechanizmy chroniące roślinę przed stresem oksydacyjnym, wywołanym niekorzystnymi warunkami środowiska. Post. Nauk Roln. 6, 115–132.
  • Mazza G., Fukamoto L., Delaquis P., Girard B., Evert B., 1999. Anthocyanins, phenolics, and color of cabernet franc, merlot, and pinot noir wines from British Columbia. J. Agric. Food Chem. 47, 4009–4017.
  • Nakano Y., Asada K., 1987. Purification of ascorbate peroxidase in spinach chloroplast, its inactivation in ascorbate depleted medium and reactivation by monodehydroascorbate radical. Plant Cell Physiol. 28, 131–140.
  • Newton G.L., Dorian R., Fahey R.C., 1987. Analysis of biological thiols: derivatization with monobromobimane and separation by reversed phase liquid chromatography. Anal. Biochem. 111, 383–387.
  • Prior R.L., Cao G., Martin A., Sofic E., Mc Even J., O’Brien G., Lischner N., Ehlenfieldt M., Kalt W., Krewer G., Mainland C.M., 1998. Antioxidant capacity as influenced by total phenolic and antocyanin content, maturity, and variety of Vaccinium species. J. Agric. Food Chem. 46 (7), 2686–2693.
  • Rice-Evans C. A., Miller N. J., Paganga G., 1997. Antioxidant properties of phenolic compounds. New Trend Plant Sci. Rev. 2, 152–159.
  • Ścibisz I., Mitek M., 2001. Pojemność przeciwutleniająca borówki wysokiej i jej zmiany podczas przetwarzania i przechowywania. Zesz. Nauk. ISK. 9, 283–289.
  • Valencia E., Marin A., Hardy G., 2001. Glutathione – nutritional and pharmacologic viewpoints. Part IV. Nutrition 17, 783–784.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-87828e73-af72-415d-b5b8-6bd67f23d345
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.