PL
W pracy oceniono wartość odżywczą tygodniowych racji pokarmowych (TRP) młodzieży akademickiej w oparciu o stopień realizacji norm żywienia oraz wskaźnik jakości żywieniowej INǪ. Wykazano nieprawidłową Strukturę spożytej energii oraz brak zbilansowania wartości odżywczej TRP młodzieży. W TRP kobiet odnotowano niską podaż energii, węglowodanów, większości składników mineralnych i witamin, a w TRP mężczyzn niską podaż węglowodanów, Ca i Cu oraz wysoka podaż białka ogółem, cholesterolu, P oraz witaminy A.
EN
Nutritive value of students' weekly food rations (WFR) was assessed. It was done based on meeting the nutrition requirements and nutrition quality index INQ. Improper structure of taken energy and lack of balanced nutritive value of students' WFR was found. Low intake of energy, carbohydrates, most mineral elements and vitamins was found in ladies WFR. Male students' WFR characterized low carbohydrates, Ca and Cu content and high protein, cholesterol, potassium and vitamin A intake.