PL
W artykule przedstawiono wyniki badań zamykania olejku rozmarynowego w trakcie suszenia rozsyłowego w mikrokapsułce z maltodekstryny. Zastosowano dodatek olejku rozmarynowego w ilości 0,5 oraz 1 ml na 100 g roztworu. Stosowano temperaturę powietrza wlotowego 200°C oraz trzy strumienie surowca. Stwierdzono, iż najlepsze -wyniki zamknięcia związków aromatycznych otrzymuje się przy -wyższym dodatku aromatu do roztworu. Jednak ubytek tych związków w trakcie suszenia rozsyłowego nie jest proporcjonalny do dwukrotnie większego dodatku aromatu. Mikrokapsułkowaniu aromatów sprzyja także mniejsza zawartość wody wproszkach, mniejsza gęstość nasypowa luźna oraz -większa porowatość złoża.
EN
The microencapsulation of rosemary oil in the maltode- xtrin during spray drying research results were the subject of the work. One inlet air temperatures and three raw material flux were applied. It -was found that the best results of microencapsulation were received for higher addition of aroma to raw material flux. However, the amount of microencapsulated compounds loss during spray drying was not proportional to aroma addition, -what was twice bigger in mass. Smaller water content, smaller loosed bulk density and bigger bed porosity helped aroma microencapsulation.