Achremowicz B., 2009. Nowe produkty a współczesne zalecenia żywieniowe. Przem. Spoż. 1: 26-29.
Balas J., Daniewski M., 2001. Kwasy tłuszczowe w rynkowych produktach spożywczych. Część I. Produkty cukiernicze, produkty typu „fast food”, produkty zbożowe, słone przekąski, nasiona i orzechy. Bezp. Żywn. 1. [http://www.borgis.pl].
CIAA values and rationale for the additional set of GDAs. 2009. Confederation of the food and drink industries of the EU, Brussels. [http://gda.ciaa.eu/custom_documents/documents/operators/CIAA values and rationale for the additional set of GDAs.pdf].
Currie E., 1995. A view of the world from low-calories sweeteners. Agro-Food Ind. 6, 3: 3-5.
Fortuna T., Stachura M., Buda A., 2003 a. Właściwości fizykochemiczne i ocean sensoryczna wafli typu „light”. Acta Sci. Pol. Technol. Aliment. 2, 1: 83-96.
Fortuna T., Stachura M., Etgens D., 2003 b. Preferencje konsumenckie batonów orzechowych typu „light” wśród dzieci zdrowych i chorych na cukrzycę. Med. Rodz. 23, 2. [http://www. borgis.pl].
Gawęcki J., 2007. Postęp w produkcji żywności a zalecenia żywieniowe. Przem. Spoż. 1: 2-5.
Górecka D., 2007. Nowe kierunki produkcji żywności funkcjonalnej i instrumenty jej promocji. Przem. Spoż. 6: 20-25.
Kolanowski W., 2000. Olej rybi jako źródło kwasów tłuszczowych omega-3. Znaczenie, zdrowie i wzbogacanie żywności. Przem. Spoż. 9: 56-58.
Kotiuk E., Sawicka B., 2008. Evaluation of heavy metals content in filled wafers with vitamin and UFA n-3 addition. Pol. J. Environ. Stud. 17, 1: 243-248.
Krygier K., Florkowska A., 2008. Żywność funkcjonalna obecnie i w przyszłości. Przem. Spoż. 5: 2-6.
Kunachowicz H., 2004. Zalecenia żywieniowe a specyfikacja żywności wytwarzanej w Polsce. Przem. Spoż. 7: 2-5.
Kuśmierczyk K., Szepiec-Puchalska D., 2008. Zmiany w konsumpcji żywności w Polsce. Przem. Spoż. 12: 6-13.
PN-A-04019:1998. Produkty spożywcze. Oznaczanie zawartości witaminy C. PKN, Warszawa. PN-EN 12856:2002. Artykuły żywnościowe. Oznaczanie zawartości acesulfamu K, aspartamu i sacharyny. Metoda wysokosprawnej chromatografii cieczowej. PKN, Warszawa.
PN-ISO 4121:1998. Analiza sensoryczna. Metodologia. Ocena produktów żywnościowych przy użyciu metod skalowania. PKN, Warszawa.
Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 25 lipca 2007 roku w sprawie znakowania żywności wartością odżywczą. 2007. Dz. U. 137, poz. 967.
Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 8 stycznia 2010 roku zmieniające rozporządzenie w sprawie znakowania żywności wartością odżywczą. 2010. Dz. U. 9, poz. 63.