PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2009 | 03 | 4 |

Tytuł artykułu

Ocena towaroznawcza czekolad wysokokakaowych

Warianty tytułu

EN
The analysis of increased high cocoa content chocolate commodities

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
EN

Wydawca

-

Rocznik

Tom

03

Numer

4

Opis fizyczny

http://www.npt.up-poznan.net/tom3/zeszyt4/art_141.pdf

Twórcy

autor
  • Szkola Glowna Gospodarstwa Wiejskiego, ul.Nowoursynowska 159 C, 02-776 Warszawa

Bibliografia

  • Bawa S., 2005. Czekolada a antyoksydanty. Bezp. Hig. Żywn. 11: 34-36.
  • Czerwińska D., 2006. Kusząca tabliczka. Przegl. Gastron. 1: 21-22.
  • Dyrektywa 2000/36/WE z dnia 23 czerwca 2000 r. - wyroby kakaowe i czekoladowe. 2000. Dz.U. L 197, 3.8: 19.
  • Gajewska D., Myszkowska-Ryciak J., 2006. Słodki smakołyk czy lekarstwo? Przegl. Gastron. 5: 26-27.
  • Kłoczko I., Jędrzejczyk H., 1999. Wyroby cukiernicze. W: Towaroznawstwo żywności przetworzonej. Red. F. Świderski. Wyd. SGGW, Warszawa: 399-426.
  • Official methods of analysis. 1990. Association of Official Analytical Chemists (AOAC). Virginia, USA.
  • PN-61/A-88023:1961 Wyroby cukiernicze trwałe - Oznaczenie cukrów.
  • PN-71/A-88021:1971 Wyroby cukiernicze trwałe - Oznaczenie zawartości tłuszczu.
  • PN-84/A-88027:1984 Wyroby cukiernicze trwałe - Oznaczanie zawartości suchej masy.
  • PN-98/A-88032:1998 Wyroby cukiernicze - Badania organoleptyczne.
  • PN-A-88102:1998 Wyroby cukiernicze - Czekolada.
  • Porzucek H., 2005. Oznaczanie sacharydów. W: Analiza żywności. Red. M. Klepacka. Fundacja Rozwój SGGW, Warszawa: 47-61.
  • Rzodkiewicz B., 1999. Czekoladowe plusy i minusy. Przem. Spoż. 4: 14-16.
  • Szponar L., Ryżko-Skiba M., 2001. Współczesne poglądy na właściwości żywieniowe czekolady. Żyw. Człow. Metab. 28, 3: 264-274.
  • Ziemlański Ś., 1998. Podstawy prawidłowego Żywienia Człowieka - zalecenia żywieniowe dla ludzi w Polsce. instytut Danone, Fundacja Promocji zdrowego Żywienia, Warszawa.
  • Ziemlański Ś., 2001. Zapotrzebowanie człowieka na węglowodany. W: Normy żywienia człowieka - fizjologiczne podstawy. Red. Ś. Ziemlański. Wyd. Lek. PZWL, Warszawa: 58-65.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-86aace6c-b0ec-4bb9-b8af-ccb30b0201ea
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.